Hirdetés

Évadkritika: Sólyomszem - 1. évad

|

Befejeződött az első éve a Disney+-on a Marvel-sorozatoknak, az eddigiekről már mind olvashattok kritikákat, és most nézzük meg, hogyan teljesített az utolsó Bosszúálló.

Hirdetés

A cikk spoilereket tartalmaz, akit egy kedvcsináló érdekel, az ugorjon át a pilotról készült írásunkra.

Végig az volt a benyomásom, hogy csak azért kapott Sólyomszem sorozatot, hogy elmondhassák, mennyi saját tartalom van a Disney+-on. Eszméletlenül üres volt ez a hat rész, a karakterek csak jönnek-mennek egyik helyről a másikra, közben jól érzik magukat, poénkodnak és néha akcióznak egy keveset. Szórakoztató ez a laza jövés-menés, nagyon filmes az egész látványvilág, csak olyan semmilyen igazából. Van benne szív meg sok átélhető pillanat, de ha jövőre megkérdezi valaki, pontosan mi volt a sztori, meg sem tudok már szólalni. Így pár nappal később sem tudom igazán.

Hirdetés

Ami viszont biztos, hogy Jeremy Renner és Hailee Steinfeld még mindig fenomenális együtt. Renner csuklóból hozza már a szerepét, kellemesen elíjászkodik, miközben élettel tölti meg Clint Barton karakterét. Amikor megáll egy percre a Bosszúállók emlékmű előtt, abban a rövidben jelenetben minden benne van. Hailee Steinfeld szintén nem erőlködik, természetesen jön tőle Kate Bishop, méltó módon veszi át a stafétát és hozzá is tud még tenni Solyómszem hősi eposzához. Közös dinamikájuk tökéletessége egyértelmű már az első perctől, és ez a jó kis adok-kapok az utolsó jelentig kitart. Yelena pedig jön, lát és győz. Nem csak vicces - és még mindig a Marvel egyik legkellemesebb meglepetése idén -, de drámai is, és rajta keresztül érezzük igazán Fekete Özvegy halálát, hogy a karakter mekkora űrt hagyott hátra az emberekben és ebben a világban.

A karakterek tisztes kidolgozottsága viszont nem kompenzál igazán minket a történetvezetésbeli hiányosságokban. Tulajdonképpen mi ellen küzdött Clint és Kate? A Tracksuitok inkább voltak darálásra való mozgó céltáblák, mint valós fenyegetés, ennek megfelelően Echo és a két lábon járó fordítógépe is ott voltak, de igazából minek? Gondolom majd saját sorozatában kap rendes jelenlétet, itt inkább morcosan nézett végig. Az égvilágon semmi létjogosultságuk nem volt, azon kívül, hogy valahogy összerántsák a hősöket.

Ha már létjogosultság, ami borzasztóan fájt hardcore Daredevil-rajongóként, hogy behozták Wilson Fisket aka Kingpint. Konkrétan megjelenik a klasszikus fehér öltönyében az utolsó részben, és ennyi. A kedves néző meg legyen tisztában a karakter teljes előtörténetével, vagy nem, de senkit nem érdekel. Jó, ha összesen három jelenetben szerepel, és azért félelmetes, mert Kate-et (aki nagyjából 40 kg vasággyal) körbehajigálja egy boltban. Teljesen értelmetlen volt ellőni ide egy ilyen kaliberű főgonoszt, oké, cameózzon, legyen egy kis inside joke a Daredevil-rajongóknak, de így ebben a formában semmi értelme nem volt, és csak leértékelték a karaktert, mert amit ő eljátszott itt, bármelyik jött-ment színész lehozta volna.

Továbbra is annyit tudok mondani a Solyómszemről, hogy aranyosan szórakoztat, de igazából felejthető. A karácsonyi hangulat miatt érdemes bedobni, de azért remélem, jövőre ennél többel készül a Marvel/Disney+, mert ez a stílus kezd kicsit túlhasználttá válni. Megint arról kell írni, hogy a Marvel hozta a kötelezőt és ez minden, egy idő után ezeket a kritikákat sem fogja senki elolvasni - de lehet én vagyok a hibás, hogy öt sorozatból háromról én írtam, és már nehéz újat mondani a nézőnek.

Solyómszem - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • aki imádja a karácsonyi hangulatú hősködést
  • aki szerint így lesz teljes a Marvel Saga
  • Yelena rajongóknak!
Kinek Nem
  • akik tényleg unják már a Marvel receptet
  • akik valami komorabbat keresnek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.