Hirdetés

A gonosz halottak felkelése - Kritika

|

Anya csak egy van.

Hirdetés

Eredetileg csak streamingre érkezett volna az új Evil Dead-film, ám a sikeres tesztvetítések után a stúdió úgy gondolta, megéri mozikba küldeni. A döntés kifizetődőnek bizonyult, a Rise már a 100 millió dolláros határt is átlépte, a nézők és a kritika egyaránt szereti, nálunk mégsem merte bevállalni egy forgalmazó sem. Öröm az ürömben, hogy a Warner 18 nap után digitálisan elérhetővé tette, így már bárki megnézheti, persze attól még felettébb bosszantó, hogy a sok borzalmas horror után pont erről maradtunk le a nagyvásznon.

Beth (Lily Sullivan) bajban van, ezért meglátogatja nővérét, Ellie-t (Alyssa Sutherland) és annak három gyermekét, hogy kicsit kiszabaduljon a gondok alól. A lakótelepet földrengés rázza meg, mely a felszínre hoz valami démonit, így a családi összejövetel hamar rémálommá válik.

Hirdetés

Rögtön egy vallomással kezdeném. Sosem rajongtam az Evil Dead-filmekért, holott a stílusuk kétségtelenül egyedi, de inkább elismerem, mintsem szeretem őket. Tíz évvel ezelőtt Fede Alvarez élesztette fel a franchise-t, teljesen elhagyva a humort, sokkal inkább a gore elemekre fókuszálva, majd érkezett egy 30 részes sorozat az eredeti alkotógárdával, könnyedebb köntösben. A Rise ezzel szemben inkább a saját lábán akar megállni, noha a széria húzónevei, mint Sam Raimi és Bruce Campbell azért ott voltak, mint producerek.

A rendezést a korrekt, de nem túl emlékezetes A gyermeket jegyző Lee Croninra bízták, aki szerencsére nem vette félvállról a feladatot. A prológus egyből megadja az alaphangot, reflektál a klasszikusra, mégsem szájbarágósan teszi mindezt. Majd helyszínt váltunk és megismerjük hőseinket. Rögtön remek húzás a szetting, illetve a cselekmény 90%-a egyetlen éjszaka alatt játszódik. Az erdei faház helyett egy panelban járunk, ahol új távlatokból lehet körbejárni a kiszolgáltatottságot és a kétségbeesett, túlélésért folyó küzdelmet. Persze ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis Cronin sem siet. Fokozatosan építkezik, hagy időt felmérni a terepet, bemutatni a szereplőket és az a bizonyos könyv sem kerül elő azonnal. Ennek ellenére sincsenek üresjáratok, minden akkor érkezik, amikor annak eljön az ideje. Ha pedig elindul a buli, nincs megállás. A szisztéma a szokásos, felébred a démon, majd megszáll valakit, és semmi más célja nincs a káosz és pusztítás okozásán kívül.

Az Ébredés ezt azzal fűszerezte meg, hogy ezúttal nem egy baráti társaságba férkőzik be a gonosz, hanem egy családba, történetesen az anyába. Ezzel, illetve Beth helyzetével egy olyan felütést adtak a konfliktusnak, melyben megvan az érzelmi töltet. Nem kell drámai mélységekre gondolni, de igenis jól áll a filmnek ez a kicsit intimebb közeg. A bensőségek után jöjjenek a belsőségek, elvégre mégis csak egy Evil Dead moziról van szó. Ijedezni nem különösebben fogunk, az atmoszféra viszont kiváló és nem spóroltak a vérrel. A praktikus effektek látványosak, a helyenkénti CGI nem zavaró. Van itt minden, harapás, törés, üvegszilánktól kezdve a sörétes puskán át a láncfűrészig. Ahogy haladunk a zárás felé, úgy lesz egyre vadabb, brutálisabb az összkép, külön kiemelve, hogy démoni anyukánk nem válogat, zokszó nélkül el tesz láb alól bárkit. Apróbb hibák, zavaró tényezők akadnak csak, gondolok itt az 1920-as évekből maradt bakelitekre, melyek akkoriban még nem létezhettek, vagy hőseink egyes megkérdőjelezhető döntéseire, de semmi olyasmi, ami drasztikusan rontana az élményen.

Az Evil Dead Rise méltó folytatása, újragondolása a franchise-nak, mely ott tiszteleg a régiek előtt, ahol kell, mégis a saját útját járja. Ezáltal az old school és a modern rajongói elvárásoknak is képes megfelelni. Tény, hogy aki egy humorosabb változatra számít, csalódni fog, de Cronin tudta mit csinál és nincs miért hibáztatni. Frappánsan foglalta keretbe a sztorit, ügyesen építi a feszültséget, hogy aztán eldobja az ékszíjat és elmerüljünk a vérfürdőben. Nem reformál műfajt, lehet, hogy még csak ennek az évnek sem lesz a legjobb horrorja (bár erős versenyző), de alkotott egy színvonalas, igényes és kompromisszummentes kommersz zsánermozit, melyre nagy szüksége volt már a műfajnak. A gonosz halott valóban felébredt és jobb formában van, mint valaha.

A film az HBO Maxon nézhető A gonosz halottak felkelése címen. 

Evil Dead Rise

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti a kommersz, de minőségi horrort
  • Aki nem retten meg a vértől
  • Aki nem bánja, ha egy franchise-ban változik a szetting
  • Aki szerette Raimi és Alvarez filmjét is
Kinek Nem
  • Aki irtózik a vértől
  • Aki egy humorosabb Evil Dead filmre számít
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.