Hirdetés

Fancy Dance - Kritika

|

Lily Gladstone ismét kitűnő, de mire érdemes még figyelni ebben a filmben?

Hirdetés

Az indiánok évtizedeken keresztül háttérbe szorított, sokszor sztereotipizált szereplői voltak a hollywoodi filmeknek. Azonban ahogy a westernben megindult a változás, úgy hamarosan a többi műfaj is csatlakozott az újító hullámhoz. 

Bár természetesen minden film nem jut el hozzánk - és a mi kapacitásaink is végések -, kis ráhagyással megállapítható, hogy az őslakos reprezentáció felülvizsgálata két irányból is zajlik jelenleg: egyrészt olyan nagy mesélők, mint Martin Scorsese megsüvegelendő bátorsággal nyúlnak az indián történetekhez, másrészt pedig az indie filmekben egyre másra jelennek meg az érzékeny identitáskereső történetek. A War Pony tavaly a hazai mozikba is eljutott, A rezervátum kutyái pedig sok kritikus kedvence volt az elmúlt néhány évben. A Fancy Dance sok szempontból ezekhez kapcsolódik, de a korábbiaknál több gesztust tesz a közönség felé. 

Hirdetés

Jax (Lily Gladstone) karakán, klasszikusan a jég hátán is megélő típus, most azonban egy mindennél nagyobb kihívással kell megküzdnenie. Nővére nyomtalanul eltűnik, unokahúga, Roki (Isabel DeRoy-Olson) pedig egyre inkább kétségbe esik. A nő megpróbálja megkeresni eltűnt testvérét, de közben újdonsült anyaszerepével is küzd. Hamarosan pedig megjelennek a hatóságok is…

A Fancy Dance igencsak klasszikus indie film, s ilyen módon ennek a szcénának a toposzaiból építkezik. Helyenként mintha Kelly Reichardt (First Cow, Egyes nők) beállításai jelennének meg, a természet pedig gyakran válik fontos szereplővé ebben az alkotásban. Ráadásul a keresés két értelmezésben is megjelenik a filmben: egyrészt Jax és Roki keresi az eltűnt nőt, másrészt főleg utóbbi esetében az identitással kapcsolatos bizonytalanságok is a történet alakítóivá  válnak. Roki gyakran szó szerint keresi azokat a helyzeteket, amikor kapcsolódhat őslakos kultúrájához, Jax-szel csak saját nyelvükön beszélnek, gyakran néz a televízióban őslakos táncokat. Nála a motiváció kettős: édesanyjához éppúgy ezekkel a szokásokkal próbál kapcsolódni, mint amennyire érdekes és fontos számára az indián kultúra. Ilyen szempontból a film végi powwow ünnepség sok szempontból megérkezés, ami ráadásul sok értelmezési lehetőséget nyit ki. 

A korábban említett őslakos történetekhez hasonlóan a Fancy Dance is határhelyzeteket ábrázol: a törvényekkel konfliktusban álló szürke zónában ragadja meg a szereplők lényegét, és azt igyekszik bemutatni, milyen nehéz kitörni a számukra jelenleg kijelölt helyzetből. Ugyanakkor Erica Tremblay első nagyjátékfilmje némileg a saját csapdájába is esik, hiszen akaratlanul is a szabadság egzotikukamként ábrázolja az indián identitást. A film alapállása tehát némileg hasonlít ahhoz, mint amikor Roki újdonsült nevelőszülei (Audrey Wasilewski, Shea Whigham) a lány által készített népviseletet farsangi jelmeznek nézik. De fontos kritikai éle a filmnek a hatóságok működésének ábrázolása is. Szinte csak akkor hajlandóak foglalkozni valójában az eltűnési üggyel, amikor a többségi társadalom érdeklődését is felkeltik a történtek. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A film tehát foglalkozik ezekkel az identitáskérdésekkel, ám csak a felszínen, s egyértelműen a közönség igényeit kiszolgálva. Így e tekintetben egyáltalán nem kiemelkedő a Fancy Dance, de végső soron nem is erről szól igazán. Lényege a két főszereplő kapcsolata, ami viszont rendkívül szépen épül, s nem is csak a klisék mentén. Az első pillanatban úgy tűnik, a két lány közötti kapocs nagyon szoros, és bár ez igaz is, hamar kiderül, hogy a kötelék nem olyan elszakíthatatlan, mint gondolnánk. Persze végül azért minden megoldódik, de a mélypontok sokkal hitelesebbek, mint a legtöbb ilyen filmben. 

Ehhez pedig nagy szükség van a két remek központi alakításra. Lily Gladstone képességeit ismerjük, mindig jó őt egy ennyire testhezálló szerepben látni, de Isabel DeRoy-Olson is nagy felfedezés, hitelesen hozza a dac és a helyzet elfogadása között őrlődő lányt, aki valójában csak néhány dolgot szeretne: hogy végre komolyan vegyék, legyenek őszinték vele, kezeljék felnőttként. 

A Fancy Dance legfőbb pozitívuma a két karakter jellemrajza, egyébként egy helyenként ügyes, máskor nagyon direkt filmmel van dolgunk, ami felveti ugyan a releváns kérdéseket, de azokra igazából meg sem próbál válaszokat adni.

Fancy Dance

Kinek Ajánljuk
  • Akik kedvelik Lily Gladstone-t
  • Akiket érdekelnek az őslakos történetek
Kinek Nem
  • Akiket ezek a témák csak árnyaltan fognak meg
  • Akik eseménydús filmre vágynak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.