Hirdetés

Fatman - Kritika

|

Mel Gibson, mint mikulás egy akció-thrillerben? Ez valami rossz vicc? És ha azt mondom, hogy a Fatman egy karácsonyi történet a Fargo stílusában?

Hirdetés

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én örülök, hogy Mel Gibson visszatért Hollywoodba. Rendezőként Oscar közelbe került, színészként pedig jobbára akciófilmekben keménykedik, melyek közt akadnak igen erős darabok (Blood Father, Dragged Across Concrete). A Fatman egy óriási állatságnak tűnt elsőre, sőt másodikra is, a végeredmény ennek fényében még meglepőbb!

Hirdetés

A Mikulás létezik, Kanadában él és Chrisnek (Mel Gibson) hívják. Sokszor gondolkodik azon, hogy feladja munkáját, mert az emberek elveszik az ünnepi hangulatát. Az sem segít a helyzeten, hogy egy elkényeztetett dúsgazdag kölyök, miután szenet kap karácsonyra, felkeres egy bérgyilkost, hogy intézze el az öreget.

Mire lehet számítani egy ilyen történettől? Látatlanban két eshetőséggel számoltam. Vagy egy teljesen félresikerült katyvaszt fogok látni, aminek az égvilágon semmi értelme, ráadásul komolyabban is veszi magát a kelleténél, míg a másik esetben egy szórakoztató, önmaga paródiájává váló guilty pleasure marhaságot. Természetesen reménykedtem ez utóbbiban, de nem így lett. A Fatman a vártnál jóval komolyabb csomagba bújtatja az ajándékot, ami valljuk be, elég furcsán veszi ki magát egy efféle sztorinál. A végeredmény mégis működik!

Kezdetben kicsit nehezen hangolódtam rá, de ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy szippantott be a Fatman világa. Hogyan is kell elképzelni ezt a bizonyos világot? Nos, lényegében úgy, ahogy a sajátunkat, minimális fantáziaelemekkel megspékelve. Mikulás, azaz Chris átlagos embernek tűnik (leszámítva az erejét és a regenerálódási képességét) egy piros pick-uppal jár, megvannak a mindennapi teendői, szereti a feleségét, ám anyagi gondokkal küzdenek a megnövekedett költségvetés miatt. Emiatt beengedik az amerikai hadsereget a telkükre, hogy egy bizonyos összegért cserébe, a manókkal karöltve segítsenek kicsit másféle "játékszereket" gyártani. Tény, hogy ez továbbra is röhejesnek hangzik, de gyakorlatban kifogástalanul működik. Eshon és Ian Nelms rendezők pont annyi humort csempésztek a filmbe, amennyi szükséges, így tökéletesen lavírozva a műfajok közt.

A manókat és Chris erejét leszámítva azonban a cselekmény teljesen földhözragadt, kvázi reális elemekkel van telepakolva. Ez a köntös pedig piszkosul jól áll neki. Egyszerűen élmény nézni, ahogy a szokásos karácsonyi sémákat másfajta formában látjuk, míg a mellékszálon a bérgyilkos ténykedik. Számára különösen fontos a megbízatás, személyes ügyként tekint a leszámolásra egy régi sérelem miatt. Az ominózus találkozásig tartó expozíció kifejezetten hosszú, de addig sem unalmas a Fatman. Visz magával a lendülete, s legyen bármennyire hihetetlen, thrillerként is helytáll. Az utolsó harmadra érkezik az akció és szerencsére nem fogják vissza magukat. Az intenzitásra, feszültségre nem lehet panasz, a végjáték talán egy jelenettel hosszabb a kelleténél, de ez legyen a legnagyobb probléma.

A Fatman más lett, mint vártam, s biztos sokan élből elutasítják a blőd történet miatt, de én bátorítok mindenkit, aki egy nem szokványos karácsonyi mozira, netán akció-thrillerre vágyik, tegyen vele egy próbát. Lehetett volna itt-ott csiszolni rajta, a bérgyilkos karakterét mélyíteni, kicsit erősebb társadalomkritikát belevéve a vásárlási lázról, de így is elérte a célját. Mel Gibson mocskosul menő, Walton Goggins hidegvérű és laza, Nelmsék pedig gondoltak egy merészet és ötvözték a Fargót egy karácsonyi történettel. Itt bizony nem szórakozol a Mikulással.    

Fatman

Kinek Ajánljuk
  • Aki unja a sablonos karácsonyi filmeket
  • Aki a Die Hard óta szeretne egy ünnepi akció, thrillert
  • Aki szereti a Fargo stílusát
Kinek Nem
  • Aki maradna a Reszkessetek betörőknél karácsonyra
  • Akit már a történet eleve taszít
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.