Hirdetés

Fűrész: Újra játékban - Kritika

|

Ha hét év elteltével ismét hozzányúlnak egy már elengedett szériához, azt jó esetben okkal teszik meg.

Hirdetés

Megint itt vagyunk. Hét év telt el azóta, hogy útjára bocsátottuk könnyes szemekkel a James Wan-Leigh Whannell páros által kreált szériát. Még utoljára vetettünk egy pillantást arra a koszlott mosdóra, ahol minden elkezdődött és még egy utolsót röhögve nyerítettünk azon a végső fordulaton. Röhejes volt, de nem volt híján ez a hét etap az élvezeteknek sem - beszéljünk akár a kreativitásban dúskáló halálnemekről, a remek effektekről, a túlkomplikált cselekményvezetésről, vagy magáról Tobin Bell-ről, aki halálos nyugalommal a hangjában győzött meg bennünket arról, hogy amit tesz, az teljes mértékben helyes és igazolható. Szóval elengedtük, erre megint itt vagyunk egy tucatnyi emberkével, akik ismeretlen helyen ébrednek vödörrel a fejükön, várva, hogy kínhalált haljanak.

Hirdetés

A cselekményt - mint mindig - brutális halálesetek indítják be, melyek az ügyben ügyeletes nyomozók számára emlékeikbe idézi a rég elhunyt John Kramer csapdaáldozatait. Most is találnak egy kirakósdarabot, hasonló a módszer is, minden jel arra utal, hogy vagy ő maga tért vissza, vagy egy epigon az, aki igazságot kíván szolgáltatni és játékba hívni az arra érdemeseket. Eddig még rendben is volnánk, bár már így is túlságosan standard az alapszituáció, viszont mentségére legyen mondva, hogy valamelyest tényleg érdekfeszítő nézni és találgatni, hogy vajon milyen turpisságot eszeltek ki ezúttal az alkotók - pluszban hozzájön az is, hogy tíz év távlatából nyúltak a szériához, így jogosan várhatnánk el, hogy tényleg csavarnak egy nagyot a dolgokon. Arról nem beszélve, hogy a rendezők személyében (a Spierig-testvérek) olyan arcokat üdvözülhetünk, akik már letettek minimum egy kiválóságot az asztalra (a Daybreakers Ethan Hawke főszereplésével). 

A cselekmény bár tisztességes tempóban pörög és mindent megtesz azért, hogy misztikus legyen és nagyon krimi-jellegű, de nem bírja sokáig, eljön az a pont, amikor bedobja a már jól ismert vörös heringgel együttjáró logikátlanságot, amely már csak hab a jellegtelen, dimenziótlan karakterek által bevont tortán. Megkapjuk az ügyeletes, keménykezű detektívünket (Callum Keith Rennie), a társát (Clé Bennett), egy Kramer-rajongó, műgyűjtő lányt (Hannah Emily Anderson), valamint egy feleségét gyászoló ügynököt (Matt Passmore). De legyünk őszinték, legtöbbjüket a forgatókönyv képtelen kihasználni, klisékből vannak összetákolva, aki pedig kicsit is érdekes lenne, annak esetében külön bosszantó, hogy csak úgy parlagon heverteti őt a cselekmény folyamán és nem kezd vele semmi érdemlegeset. Minden reményünk tehát abban van, hogy a halálnemek változatosságában gyönyörködjünk, ami adva van, akadnak gyomorforgató momentumok, de eljutottunk arra a pontra, hogy ez így, ilyen formában kevés. Hiába a sok vér és koncolás, hét év után igazán köríthettek volna mindemellé egy működő történetet.

A Fűrész: Újra játékban nincs híján meglepetéseknek (jó szokásához híven). Egyik-másik előre kiszámítható, némelyik meglepő, de így se ad sokat, a végső csattanó pedig inkább egy egykor többé-kevésbé ízletes és fogyasztható étel sokadik újramelegítése. Megint jön a zene, megint jön a húha, megint ott kéne lenni az állunknak a padlón, de részemről nem futotta többre egy szemöldökmeresztésnél és unott fejcsóválásnál. Hát ezért hozták vissza ezt a szériát? Ezért szerződtették a Spierig-testvéreket? Ezért kellett elverni azt a pénzösszeget, amit a filmre fordítottak? Még talán, amikor annak idején, tíz-tizenkét éve ez a film lepottyan a futószalagról, megbocsátható lett volna. Így azonban inkább hat erőtlen, lusta és szerencsétlen próbálkozásnak arra vonatkozólag, hogy újabb bőrt húzzanak le egy olyan holttestről, melyen már hús is alig van. Ne haragudj, drága Lionsgate, de tudni kell, mikor kell valamit abbahagyni. Eddig is meglett volna rá az ok, de nem tettétek, most már aztán tényleg időszerű szembenézni a tényekkel: ez itt kifújt, de nagyon. 

Fűrész: Újra játékban

Kinek Ajánljuk
  • Akik még mindig nem unják a sok tortúrát.
  • Akik nagyon kíváncsiak arra, hogy most akkor visszatért-e Tobin Bell, vagy sem.
  • Akiknek nincs jobb dolguk.
Kinek Nem
  • Akik a cikk szerzőjéhez hasonlóan abban reménykedtek, hogy majd a Spierig-testvérek megmutatják a tutit.
  • Akik szerint már a hetedik résznél nagyon rezgett a léc.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.