Hirdetés

Haverok harca - kritika

|

A jó vígjáték manapság olyan, mint a fehér holló, így a Haverok harca leginkább Jeremy Renner és John Hamm miatt érdekelt, rajtuk pedig nem is múlott semmi. Szerencsére a többieken sem.

Hirdetés

A sztori pofon egyszerű: adott öt barát, akik gyermekkoruk óta, minden év májusában fogócskáznak. A dolog azért pikáns mert egyiküket, Jerry-t (Renner) még sohasem sikerült elkapni. Ismét elérkezik a május, a csapat pedig újfent összejön, hogy megkíséreljék a lehetetlent.

Hirdetés

Kissé meglepve fogadtam, hogy itt is eljátsszák az "igaz történet alapján" sablont, ami, mint kiderült tényleg nem légből kapott állítás, ellenben az élményhez túl sokat nem ad hozzá. A kérdés pedig adott: a Haverok harca tényleg arról szól, hogy néhány felnőtt fogócskázik? Nos, igen. A végeredmény pedig pont annyira együgyű és komolyan vehetetlen, mint elsőre látszik.

Jeff Tomsic munkájának ebben rejlik az ereje, ugyanakkor ezen is hasal el. Nincs azzal gond, ha egy vígjáték nem veszi komolyan magát és csak a fennkölt ökörködést tűzi ki céljául. Az ellenben már zavaró, amikor ez a cselekmény és a karakterek kidolgozásának rovására megy. Rengeteg dolgot amolyan tessék-lássék módon kapunk. A srácok kapcsolata sekélyes, az újságírónő szó nélkül velük tart és az egész kivitelezés borzasztóan felszínes. Olyan mintha tényleg csak a fogócska lenne az életük, holott az évből csak egy hónapot szentelnek neki. Tény, hogy a játékra koncentrálunk, elvégre erre épül a film, de némi háttértörténet nem ártott volna azon kívül, hogy az egyikük fogorvos, a másik üzletember és így tovább.

Hőseinknek nincs jelleme, csak bevett sablonok. A magabiztos, a füves kókler, a szenvedélyes játékos, az elvont különc. Az a legnagyobb szerencséjük, hogy az őket játszó színészek szimpatikusak. Jake Johnson, Ed Helms és Isla Fisher tapasztalt vígjátékos arcok, Hannibal Buress szintén hozza komikus énjét, John Hamm és Jeremy Renner (aki nagyjából itt is Sólyomszemként viselkedik) pedig játszi könnyedséggel birkózik meg a rájuk háruló feladattal. Ezzel pedig el is érkeztünk a Haverok harca legjobb pontjához. A film működik vígjátékként. Egyszerűen csak jó érzés látni őket, ahogy nagyra nőtt gyerekekként bohóckodnak. Nem könnyű félrenézni, amikor szembeötlő hibákkal találkozunk és teljesen érthető, hogy valaki egy óriási marhaságnak titulálja az egészet, mert valóban az. Mégis, ha megpróbáljuk élvezni, akkor ezek a zakkant arcok meg fogják hálálni.

A humor gyakran vált alpáriba és polgárpukkasztóba, de olyan gyorsan követik egymást az egysorosok, mint egy Michael Bay filmben a robbanások. Nem mind működik, olykor fárasztóvá válik, de ahogy teljes természetességgel szórják a szövegeket, az élményszámba megy. A jó poénok pedig még így is túlsúlyban vannak, az olyan frappáns gegekről pedig, mint az Evil dead megidézése, még nem is beszéltem. A zárás aztán kicsit drámaira veszi a figurát, de rögtön el is bagatellizálják, ami furcsának és feleslegesnek hat.

A Haverok harca a bennünk rejlő gyermeket hozza elő és arra világít rá, hogy sose nőjünk fel. Kedves és találó üzenet, kissé agyatlan tálalásban, de a lényeg átjön. Ha az év vígjátékát várjuk, csalódni fogunk, s az épkézláb történet és a felszínes körítés is hagy némi kívánnivalót maga után. Mégis megvan a maga bája, laza, könnyed és szórakoztató komédia, amit másnapra elfelejtünk, de amíg tart, addig jó poén, ha mi is beszállunk a fogócskába.  

Haverok harca - kritika

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy laza, komolytalan vígjátékra vágynak
  • Akiket nem riaszt az alpári humor
  • Akiket nem zavar a felszínesség
Kinek Nem
  • Akiket nem fekszik az alpári humor
  • Akik tényleges cselekményt és tartalmat várnak
  • Akik gondolkodni szeretnének egy film alatt
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.