Hirdetés

Idegpálya - Kritika

|

Internetes "felelsz vagy mersz", avagy egy film a Darwin-díjasokról.

Hirdetés

Az Idegpálya alapvetően a "felelsz vagy mersz" játékot vegyíti a jelenkort jellemző közösségi oldalak és a sötét net (dark web/deep web) sajátosságaival. A szabályok egyszerűek: a játéknak csak a "mersz" része játszik, te pedig a telefonodon keresztül közvetíted ismeretleneknek, ahogy megcsinálod az idiótábbnál-idiótább feladataikat. A játékos ezért kap egy valag pénzt, és amennyiben a "szezon" végeztével ő lesz a legnézettebb értelmi fogyatékos, avagy megnyeri a nagydöntőt, úgy meg is tarthatja az addig összeszedett összeget. Ugyanis ha valaki nem fogadja el az egyik kihívását, akkor bukott mindent, ha pedig szól a zsaruknak a játékról, akkor az életét is tönkreteszik.

Hirdetés

A legnagyobb meglepetésem a filmmel kapcsolatban az volt, hogy az idő nagy részében kifejezetten jól szórakoztam. Az Idegpálya hangulata tökéletesen szinkronban van a filmben szereplő játék felületével, ami egy ilyen nagyon egyszerű, kicsit a korai internetre hajazó színes, neonfényes stílus.  A hangvétel a célközönséghez méltóan nagyon fiatalos volt, maguk a kezdeti kihívások is a házibulik sztereotip feladataiban merültek ki. Egy egész konkrét elképzelés volt az Idegpálya mögött, viszont itt is bekövetkezett a rendre elkövetett hiba: a film idővel túl komolyan vette saját magát.

Nyilvánvalóan kitaláltátok, hogy a kezdeti "mutasd meg a segged az egész iskolának" feladatokat át fogják venni az elborult és abszolút életveszélyes kihívások. A főkarakter Vee (Emma Roberts) egy nagyon visszafogott lány, akit a szokásos nagyon menő barátnő(k), konkrétan Sydney (Emily Maede) azzal kezdi el cukkolni, hogy milyen unalmas, bezzeg ő, aki nyomja az idegpályát. Erre Vee, erős személyiséghez méltóan is elkezdi ezt a remek játékot, mire teljesen indokolatlanul ő lesz az egyik legnézettebb játékos. Ebben nagyban közrejátszott a random srác akivel egy kihívás során összeakadt, Ian (Dave Franco). Abszolút egy valamilyen formában már látott formuláról beszélünk, viszont az Idegpálya képes volt olyan jeleneteket letenni az asztalra, amik során konkrétan lélegzetvisszafojtva ültem a székemben. A film remekül vezette végig, ahogy az egész játék elfajul és valóban a sötét netet idéző alvilági "szórakozás" lesz belőle, mindezt megspékelve egy kis összeesküvéssel is.

A probléma abszolút nem a film alapkoncepciójával volt, hiába késett 5 évet attól, hogy igazán üssön. Egyszerűen a részleteken érződött, hogy egy olyan páros ült a rendezői székben, akiknek nagyjából csak a Paranormal Activity 3-4-et "köszönhetjük". Habár Roberts és az ifjabbik Franco között megvolt az összhang, Vee karaktere egyszerűen hiteltelenné vált azáltal, hogy egyik pillanatban ki akar szállni az egészből, a másikban pedig megszállottja annak, hogy végigcsinálja. A személyes drámái pocsékul működtek közte és az úgynevezett "legjobb barátnője", Sydney között. Sydney a tipikus menőcsaj a gimiből, akit senki és semmi más nem érdekel a saját népszerűségén kívül, és ez a benyomás még a film fordulópontjaikor sem változott. Ez talán annak tudható be, hogy a film egyszerre fogalmazott meg egy nagyon fontos üzenetet, rendkívül sablonosan. Végig ez volt az érzésem, hogy ott van egy remek elképzelés az Idegpálya mögött, ami a kihívások során képes kiteljesedni, viszont amikor a drámához kerül a sor, akkor fájdalmasan átmegy B-kategóriába az egész.

Az Idegpálya ezzel együtt teljesítette az elsődleges és talán legfontosabb célját: szórakoztatott. Amíg a film a könnyedebb mederben csordogált, addig konkrétan egy egész különleges filmélményt okozott, amit a túltolt dráma sajnos megszakított. A film legnagyobb hibája mégis az, hogy elkésett egy pár évet, mikor igazán aktuálisnak és újszerűnek hatott volna a koncepciója.

Értékelés: 60%

Kiknek ajánljuk:
- Azoknak, akik szeretik a gyorsiramú filmeket.
- Azoknak, akiknek már az előzetes alapján is tetszett a koncepció, ők ugyanis nem fognak csalódni.
- A 14-17 éves korosztály számára, az Idegpálya talán ott fejtheti ki a legnagyobb hatást.

Kiknek nem ajánljuk:
- Azoknak, akik a szórakozás mellett átgondoltabb üzenetre is vágynak.
- Azoknak, akiket irritálnak a sztereotip karakterek.
- Azoknak, akiknek az előzetes sem tetszett. A film pontosan annyi és nem több.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.