Hirdetés

In a Violent Nature - Kritika

|

Az erdőben slattyogó Jason klón vérgőzös mindennapjai.

Hirdetés

Chris Nash eddig rövidfilmeket rendezett, illetve volt egy szegmense az ABCs of Death című szkeccsfilm második részében. Első egész estés produkciójával rögtön magára irányította a horrorrajongók figyelmét, ugyanis az In a Violent Nature-ben szinte végig a gyilkos nézőpontját követjük. A pozitív kritikai visszajelzések után pláne ígéretesnek tűnt a premissza, kár, hogy a végeredmény ennek nem felel meg.

Néhány fiatal talál egy medált egy elhagyatott tűztorony tövében, amivel felélesztik a helyi legendákban szereplő elpusztíthatatlan gyilkológépet. A Johnny (Ry Barrett) névre hallgató mészáros módszeresen vadászik le mindenkit, míg vissza nem szerzi a nyakláncot.

Hirdetés

Nem feltétlenül új keletű egy horrornál a gyilkos szemszögéből bemutatni az eseményeket, az eredeti Fekete karácsony már a '70-es években próbálkozott ezzel, noha nem a cselekmény teljes egészében. Ide sorolható még a brutális Angst című osztrák gyöngyszem, vagy akár a 2012 Maniac remake Elijah Wooddal. Nash tehát nem reformál műfajt, de mindenképp becsülendő a próbálkozása, mely papíron tökéletesen kellene, hogy működjön, elvégre miért ne érdekelne, hogy mit csinál egy őrült gyilkos, miközben az áldozatai megpróbálnak elmenekülni előle.

A történet papírvékony, de nincs is szükség erős sztorira. Johnny feléled és útra kel, hogy megkeresse a medálját, aki pedig az útjába kerül, azt kíméletlenül levadássza. Kicsit a Friday the 13th videojáték ugorhat be a nézőnek (már amennyiben ismeri), ahol a játékosok egyszerre menekülhettek emberként, illetve bújhattak bele a Péntek 13 franchise maszkos horrorikonjának, Jason Voorhees bőrébe. Persze ott némileg feldobták a játékmenetet néhány extra képességgel, itt ilyesmire kár számítani, helyette Johnny cammogását nézzük az erdőben. Ezt úgy kell érteni, hogy sokat sétál a fák között. Nagyon sokat. A másfél órás játékidő minimum harmada azzal telik, hogy az ő hátát látjuk. Ebben pedig az égvilágon semmi izgalmas nincs, feszült meg pláne. A koncepció világos, a kivitelezés ugyanakkor igényelt volna némi ráncfelvarrást, mert a monoton és vontatott mászkálások borzasztóan lassítják a tempót, s vele együtt a néző lelkesedését is aláássák.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Holott a film emellett egyáltalán nem lenne rossz. A hangulat korrekt, ügyesen idézi meg a klasszikus slasher stílust, ami pedig különösen tetszett, az a műfaj sablonjainak kiforgatása. Az érdemi történések java offscreen, vagyis a képernyőn kívül zajlik, csak elkapott dialógusfoszlányokból sejtjük, hol járhatnak a szereplők a szörnyű felfedezésben. Mégis minden teljesen világos, frappáns húzás ahogy félmondatokból rakjuk össze a rémtörténetet, így nem hat elcsépeltnek a milliószor hallott felütés. Az atmoszféra a '80-as évek horrorjait idézi, ami elmondható a gore elemekről is. Nincs CGI, a gyilkosságok során praktikus effekteket használtak és ez remekül áll a filmnek. Maguk az elhalálozások elérik a céljukat, illetve van egy jelenet, mely garantáltan beleég a retinánkba. Hatásvadász, túlzó, de az ilyen pillanatok miatt lehet felhőtlenül rajongani a slasherekért. Az utolsó szűk 20 perc hirtelen perspektívát vált és igyekszik némi tartalmi többlettel feltölteni az összképet. Ez sajnos csak félig-meddig sikerül, mert ez a szegmens is roppantul el van nyújtva és ekkor már csak azt várjuk, hogy vége legyen ennek az erdei mészárszéknek.

Az In a Violent Nature egy óriási kapufa, melyben ott rejlett, hogy az év egyik legjobb és legkülönlegesebb horrorélménye legyen. Adott a remek koncepció, a túltolt brutalitás, illetve a zsáner bevett sémáival való ügyes játék. Mindez szép és jó, az elképzelés még működne is, csak éppen a tempó hazavágja az élményt. Nash rossz arányérzékkel nyúl a főszereplője ténykedéseihez, mert senki nem kíváncsi arra egy mezei slasherben, hogy a gyilkos fél órán keresztül slattyog az erdőben. Kár, hogy a kiváló ötletet végül nem sikerült hasonló kreativitással kivitelezni.

In a Violent Nature

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy régi vágású, véres slasherre vágyik
  • Aki kedveli ha egy műfaj sablonjait kiforgatják
  • Aki egy ötletes horrort nézne…
Kinek Nem
  • … akkor is, ha a körítés nem ér fel hozzá
  • Aki egy pörgős horrorra számít
  • Akit bosszant, ha egy koncepcióból nem hozzák ki a legtöbbet
  • Akit zavar a vontatottság
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.