Hirdetés

Évadkritika: Tom Clancy's Jack Ryan - 1. évad

|

Ezúttal az Amazon Prime feküdt neki Tom Clancy ikonikus karakterének.

Hirdetés

Az Amazonnak már akadt pár jó sorozata, még ha itthon annyira nem is lettek népszerűek, hisz csak pár éve indult el itthon is a streaming platformjuk. A nagy többség valószínűleg az ex-Top Geares csapat ökörködését ismerheti a The Grand Tour képében, pár tapasztaltabb néző a The Man in the High Castle-t vagy a Transparentet láthatta, míg az igazán profik olyan kincsekre is rátalálhattak, mint a Sneaky Pete vagy a Mozart in the Jungle, ami az elmúlt pár év egyik legjobb komédiája (nem csak szerintem, khm... Golden Globe 2016, legjobb komédia és főszereplő). Na, ebbe a kis csipet-csapatba csatlakozott idén a Tom Clancy's Jack Ryan. 

Hirdetés

Nekem elég limitált volt a tudásom a karakterről, illetve a megfilmesítési próbálkozásokról, de játszotta őt már például Harrison Ford, Alec BaldwinBen Affleck vagy Chris Pine is. Utóbbi kísérletéből én is láttam 20 percet, aztán feladtam. John Krasinskiről viszont már egy hangyányival informáltabb voltam, hiszen engem sem került el a Hang nélkül, de a Michael Bay-féle 13 óra: Bengázi titkos katonáit láttam tőle először, szóval bennem nem fogalmazódott meg semmiféle kétség, hogy jó választás volt a karakterhez. Jack Ryan ugyanis egy néhai katona, aki a CIA-nál éli békés elemzői életét, amíg egy terrorista úgy nem dönt, ideje megint megsemmisíteni Amerikát. 

Aki hiper-fordulatos, valami nagyon új sztorit várt, az inkább engedje el ezt a sorozatot, nem neki találták ki. Van a gonosz közel-keleti, középkorú férfi, aki megsemmisítené a Nyugatot, mert ugye csak nem hagyhatja, hogy ők diktáljanak és ennek érdekében mindenféle nem szép fegyvert felhasznál, majd bejön a képbe Jack "I'm Analyst" Ryan, hogy megállítsa és megmentse a világot. Ami viszont, ha nem is újdonság, de sokat dob az összképen az a pénz. Most nem a sztoriban, hanem a forgatás büdzséjében. Mivel valószínűleg az Amazon nagyjából semmin nem spórolt, rengeteg különleges egyedi helyszínen forgattak és nem csak a szíriai sivatag, meg Washington van, hanem Párizs, Alpok és Törökország. Az akciójelenetek is jól, gondosan lettek felvéve, van lövöldözés meg robbantgatás minden mennyiségben és a közeli verekedések is többek néhány öklözésnél. 

Hangulatában valahol fél úton helyezkedik el a The Night Manager és a Strike Back között. Nem igazi kémfilm, de nem is totálisan elborult akciózásMindenből van egy kicsi, aminek a vége egy kellemes kis nyár végi/iskola kezdésre tökéletes limonádé. A nyolc rész pedig sebészi pontossággal el lett találva (bár én egy rövid mellékszálat így is ott hagytam volna a vágóasztalon). Nincsenek időhúzások, kellemes tempóban haladunk előre a sztorival és a karakterekkel. Mivel gondoltak az olyan Jack Ryan analfabétákra is mint én, a nulláról kezdik építeni a karaktereket, amiért kicsit döcög az eleje, de szerencsére könnyen tovább gurulunk. És akkor itt vegyünk is egy nem olyan éles kanyart, nézzük a szereplőket...

Jack "I've a deskjob" Ryan igazi eminens fiú, mindent belead a munkába, a haza megmentésébe és a rosszfiúk elkapásába. Olyan igazi jó fiú, erkölcsös, teszi, amit a szíve diktál és mindezt még megfejeli egy kis PTSD-vel esténként (persze harci helyzetben soha.) Ezért kicsit talán merevnek is tűnhet Krasinski a szerepben, de azért valahogy árad belőle egy kis ártatlanság. Ő az, akit még nem rontott meg a világ, tényleg mindenkit megmentene és igenis problémát lát az ellenség megölésében. John Greer nem ilyen, ő a veterán CIA ügynök, már mindent megjárt, látta a világ összes mocskát és enyhe szarkazmussal vagy közönnyel jut túl a mindennapokon. Igazi karrierista, akit csak az érdekel, hogyan juthat feljebb a ranglétrán, ezért is tudja nehezen kezelni/megérteni Ryant. Talán ő soha nem is volt ilyen, vagy nem emlékszik rá milyen volt mielőtt bedarálta a rendszer. Wendell Pierce amúgy a legjobb alakítását hozta, pimasz cinikus beszólásai mindig nagyon ütöttek. 

Még egy plusz pont jár a sorozatnak a "másik" oldal részletes bemutatásáért. Végig követhetjük Mousa bin Suleiman (Ali Suliman) életútját a kezdetektől és ha szimpátiát nem is vált ki belőlünk a története, mindenképpen érthető miért teszi mindazt, amit. Ráadásul sikerült azon is túllépni, hogy van egy bombája és mindenkit fel akar majd robbantani vele az évad végén. Egy komoly tervezést igénylő merényletsorozatot adtak a kezébe, amivel sikerül kilépnie a hétköznapi terrorista árnyékából. Ryan és Suleiman alig találkoznak az évad során és mégis, szinte tapintható a feszültség kettejük között. 

Hiába azonban a fenti felsorolás, ha végeredmény minden pozitívum ellenére is felejthetőre sikerül. Egy délután/este alatt kivégezhető, de két nap múlva már arra sem fog emlékezni a néző, hogy meghalt-e egyáltalán valaki valamikor az események során. A célra tökéletes, de maradandót biztos nem tett le az asztalra. Jövőre viszont jön a folytatás, ezúttal Dél-Amerika lesz a célpont. 

Tom Clancy's Jack Ryan 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • feszes történetvezetést kedvelőknek, akik kerülik a felesleges mellékszálakat
  • akik könnyed, esti néznivalót keresnek
  • világutazóknak
Kinek Nem
  • akik vérbeli kém vagy akció sorozatot vártak
  • ha nem bírod John Krasinskit
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.