Hirdetés

Képzeletbeli barátok - Kritika

|

Mesélj el egy történetet!

Hirdetés

Az ember életében a felnövés az egyik legfontosabb és egyúttal legtöbb változással járó folyamat. El kell kezdenünk felelősséget vállalni a döntéseinkért, el kell szakadnunk azoktól a dolgoktól, amik korábban a biztonságot jelentették számunkra. 

Ám kérdés, hogy mindenről le kell-e mondanunk, vagy megőrizhetjük a bennünk élő gyermeket? John Krasinski legújabb filmje, a Képzeletbeli barátok egyértelműen utóbbi mellett teszi le a voksát, és bár nem mindig találja a fókuszt, összességében szép és fontos üzenetet közvetít a néző felé. 

Hirdetés

Bea - vagy ahogy szülei hívják, B - egy kiskamasz lány, aki hamar elvesztette édesanyját, jelenleg pedig édesapja beteg. A lány azonban hamar kalandokba keveredik, hiszen elkezdi látni a környék képzeletbeli barátait, akik éppen nagyon szomorúak. A gyerekek ugyanis hajlamosak elfeledkezni róluk, mert úgy érzik, nincs már rájuk szükségük. Bea összefog Calvinnel (Ryan Reynolds), hogy új gyerekeket találjon ezeknek a lényeknek, hogy végre újra hasznosnak érezhessék magukat. 

John Krasinski több helyen is elmondta, hogy a Képzeletbeli barátok az eddigi legszemélyesebb filmje, hiszen nagyon sok elemet a saját szülői szorongásából emelt át. Krasinski a saját filmjében egy olyan apát alakít, aki bár nagyon jó szándékú és figyelmes, alig-alig tud kapcsolódni a lányához. Aki persze ezt nem is könnyíti meg, hiszen a Képzeletbeli barátok - a történet szempontjából nagyon helyesen - a korai kamaszkorra teszi a történetet, amikor a gyerekek számára már fontos a saját határok kijelölése, a szülők viszont még próbálnak visszatérni a régi viszonyokhoz. A rendező kevés jelenetben tűnik fel a filmben, de azok kétségtelenül sokat hozzátesznek a történethez, hiszen ebben a néhány percben is világossá válik, miként alakult ki ez az összetett szülő-gyermek kapcsolat. 

Fontos kérdés ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy miként jeleníti meg a képzeletbeli barátok világát. Szerencsére e tekintben nem kell csalódnunk, az alkotók univerzumépítése megfelelően kreatív, ráadásul szorosan kapcsolódik a fantáziához. A képzeletbeli barátok vezetője elmondja Beának, hogy ezen a valóságszinten minden csak rajta múlik, a képzeleti barátok otthona úgy épül fel, ahogy ő szeretné. A trailerek megjelenése kapcsán sokan kritizálták a különböző lények megjelenését, s valóban nem a mostani hibrid filmekben megszokott fotorealisztikus animációt láthatjuk, ám ez ebben a koncepcióban remekül működik. Egy-egy karakter valóban úgy néz ki, mintha egy gyerekrajz elevenedne meg, de épp ez is volt a cél.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A képzeletbeli barátok közül egyedül a tökéletesen cuki merchandise-alapanyag, Kék karaktere kap egynél több ismertetőjegyet, a többiek inkább egy-egy poén erejéig tűnnek fel. Ha egy ismert színészből lett rendező filmet csinál, gyakran megvan az az előnye, hogy könnyen szereplésre bírja a kollégáit: Ryan Reynolds testben is szépen helytáll, a szinkronstáb viszont egészen hihetetlen, a képzeletbeli barátoknak többek között Phoebe Waller-Bridge, Emily Blunt, Sam Rockwell, Bradley Cooper, Matt Damon, George Clooney, Blake Lively és Amy Schumer adták a hangjukat. A sajtóvetítésen mi is a magyar szinkronos változatot láthattunk, s szerencsére így sem kellett panaszkodunk, a magyar változat munkatársai arra is figyeltek, hogy a legnagyobb sztárok a megszokott hangjaikon szólaljanak meg. A film legjobb alakítását egyébként Bea szerepében Cailey Fleming nyújtja, aki rendkívül ígéretes gyerekszínész, erőlködés és manírok nélkül hozza a karaktert. 

A Képzeletbeli barátok helyenként egyszerűen, de összeséségben átélhetően beszél arról, hogy hiába hangsúlyozza mindenki ezt, egyáltalán nem kötelező minden kapcsolatot megszakítanunk a gyermekkorunkkal. Bizonyos krízishelyzetekben igenis segíthet, ha képesek vagyunk visszagondolni azokra az illatokra és tárgyakra, amik egykor otthonos érzést tápláltak bennünk. 

A Képzeletbeli barátokban minden megvan, ami kell egy jó családi filmhez, azonban igazán mégsem áll össze. Ennek elsődleges oka, hogy a ritmusa nem megfelelő: az expozíció túlnyújtott, a befejezés túlságosan hirtelen jön, és a történet bizonyos szálait is túl gyorsan vágja el Krasinski. 

Mindezek ellenére a Képzeletbeli barátok ideális választás lehet egy közös mozizásra. A gyerekek biztosan élvezni fogják, de a szülők sem fognak a kelleténél jobban szenvedni. 

Képzeletbeli barátok

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy családi kalandra vágynak
  • Ryan Reynolds rajongóinak
Kinek Nem
  • Lélekben felnőtteknek
  • Akik zavar, ha a nagy fordulat már az első percben egyértelmű
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.