Hirdetés

Kilakoltatás - Kritika

|

A kisgömböc-sztori egy romos kertes házhoz költözik, és épp annyira válik drámaivá, mint amennyire szatirikus.

Hirdetés

A mozikban csak 2022-től játsszák, de már most volt szerencsénk megnézni Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmjét a 17. CineFesten, amiben egy bírósági végrehajtó (Orosz Ákos) és egy kétségbeesett, kilakoltatás előtt álló néni (Nagy Mari) párharca bontakozik ki. Az egy helyszínre koncentrálódó szituáció egyre abszurdabbá válik, miközben kisebb-nagyobb személyes drámák is felszínre törnek.

Hirdetés

A koncepció egészen emlékeztet Deák Kristóf 2019-es Foglyok című filmjére, ahol az egyre több embert tömörítő formula szintén groteszk és szórakoztató szituációkban csúcsosodik ki. Jelen esetben Ilona nem hajlandó elhagyni a házát, pedig Richárd élete nagy napján, az első önálló munkájakor már mindent bevet annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a ház lefoglalása. Egy rendőrnővel érkezik a helyszínre, de ez a lépés igazi láncreakciót indít el: a néni mellett kiálló aktivistáktól kezdve a tűzszerészeken át a sintérig az egész államigazgatás kivonul, hogy jobb belátásra bírja Richárdot és/vagy az idős hölgyet. Egy idő után ez a poénforrás kicsit megfárad, tényleg erre húzták fel a legtöbb humoros jelenetet, majd ezt ellensúlyozandó, az egyéni problémákat kezdik egyre jobban kirajzolni. A mind népesebb apparátus tagjai közti viszonyrendszer jó ütemben van felfedve, de néhányuk magánélete fele annyira sem érdekes, mint amennyi időt szánnak neki.

Jó kis geg, hogy Richárd családja csak ennek a bizarr ügynek a kapcsán tartózkodik annyi ideig egy légtérben, hogy végre megbeszéljék az édesanyjuk születésnapi ajándékát, viszont a húgához köthető bonyodalom izzadtságszagú, pusztán klisés katalizátorként szolgál a megoldást tekintve. Mondják, a kevesebb néha több, ami erre a filmre abszolút igaz. Ha nem viszik az ellaposodásig a dominó-effektust és nem próbálnak görcsösen ellentétet szítani szinte minden karakter között, kiegyensúlyozottabb lett volna a dramedy. Ennek ellenére egészen sok témát képes lefedni: az emberség kérdését, az állami rendszer és törvénykezés kérlelhetetlenségét, az egyedülálló idősek sorsát, egy ritkán reprezentált, de közel sem egyedi szociális helyzetet és a családi nyomást.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Kilakoltatás szerethető, eleinte a fokozódó tömeg adta irracionalitás, később a különc karakterek miatt. Orosz Ákos a megfelelési kényszeres végrehajtó szerepében egyszerre vicces, ellenszenves és szánni való, de épp a bizonytalansága miatt lehet vele szimpatizálni. Nagy Mari pedig házsártos vénasszonyból apró, megtört nénivé változik, akin előbb jókat kacagunk, majd hányattatott sorsától összeszorul a szívünk. Játéka menti meg igazán a végkifejlet érzelmi töltetét, mert sietősnek, mérsékelten megalapozottnak hat a kilakoltatás miértje az egyre gyűlő sereg okozta frusztrációval szemben. A kisebb szerepekben feltűnik Znamenák István, Mészáros Blanka, Trill Zsolt, Láng Annamária, Váradi Gergely, Péterfy Bori és még sokan mások, akiken mind látszik, hogy szívügyüknek tekintették a projektet.

Nem hibátlan, de kedves alkotás a megtörtént esetet feldolgozó Kilakoltatás. Néhol kicsit ellaposodik, helyenként túlbonyolított vagy kissé erőltetett, viszont összességében kellemes délutáni kikapcsolódás, amin jókat lehet derülni és búsulni.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Kilakoltatás

Kinek Ajánljuk
  • Akik könnyed szórakozásra vágynak
  • Akik szeretik a magyar vígjátékokat
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik az egyhelyszínes történeteket
  • Akik nem szeretik az abszurd szituációkat
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.