Hirdetés

Kojot négy lelke - Kritika

|

Régen láttunk már ilyen jó magyar animációs filmet, sőt ilyen remek magyar filmet.

Hirdetés

Meg kell becsülnünk minden hazai animációs produkciót, legyen az rövidfilm vagy egy hosszú ideje készülő sorozat egy epizódja, ugyanis rengeteg idő és persze emberfeletti munka eredménye a kész alkotás. Miközben a hollywoodi stúdiók "futószalagon" szállítják az újabb egész estés meséket, idehaza sokkal lassabb, talán nehézkesebb is ez a folyamat. Épp ezért, ha mégis mozivászonra kerül egy magyar rajzfilm, azt nekünk nézőknek támogatnunk kell, hogy még több készülhessen.

Gauder Áron közel húsz évvel ezelőtt már letette a névjegyét a Nyócker című filmmel, ám aki ahhoz hasonlót vár tőle, picit csalódni fog, ugyanis legújabb alkotása, a Kojot négy lelke egy gyönyörű szép mese, egy óda a természethez.

Hirdetés

Ezek alapján nehogy azt gondoljátok, hogy a Kojot négy lelke egy művészfilm, vagy hogy pusztán csak egy kis réteg fogja tudni élvezni és érteni a mondanivalóját. Talán nem ez lesz hétvégente egy négyéves forma kisgyerek számára az első számú választás a tévé előtt, de a kisgyerekek is megtalálhatják benne mindazt, ami vonzó lehet, amiből tanulni tudnak (hiszen a mesék lényege, hogy tanítsanak), a felnőttek pedig élethelyzetüktől függően sok mindent kiolvashatnak az egész estés filmmé összegyűrt indián teremtéstörténetből.

A kicsivel több mint százperces játékidő alatt a film szinte átfolyik a nézőn, egy pillanatra sem érződik laposnak vagy unalmasnak, pedig a mai filmekkel ellentétben se kapkodó vágások, se eszeveszett akciók nincsenek benne. A Kojot szépen lassan csordogál a maga medrében, amíg magával nem sodorja a nézőjét. Szép, de mégis van humora, a legváratlanabb helyeken nevetteti meg a nézőt, kreatív, szellemes módon, maximálisan kihasználja azt a szabadságot, amit az animáció nyújtani képes.

Az indián hiedelemvilág, ez a már-már bibliai erejű mese annyira csodálatos és annyira szép minden amit látunk, hogy kedvem lenne odaköltözni arra a békés, ártatlan szigetre, amelyet még nem hódított meg, még nem tört be és nem hajtott uralma alá a mindent kizsigerelő emberiség.

Az alkotók szándékai közt szerepelt a népnevelés, a film mégsem lett didaktikus, nem akar erőszakosan megtéríteni senkit és azt sem várja el, hogy miután megnéztük, kötözzük magunkat a kivágni kívánt fákhoz. A Kojot négy lelke elmeséli, hogy a teremtő, a Nagy Öreg hogyan alkotta meg a világunkat, hogyan gyúrta a földeket és a hegyeket, az állatokat és a növényeket mindössze egy kis sár felhasználásával. Hogyan alkotta meg dühében a villámot, és hogyan jelent meg álmában a "gonosz", az "ördög", a bajkeverés mestere, maga Kojot, aki halált hoz és ellenségeskedést szít, de aki nélkül a jót sem tudnánk értékelni.

A film képi világa lenyűgöző, ahogy látjuk a teremtés folyamatát, sorban bukkannak elő a növények, születnek meg az állatok és benépesül a Föld. Picit olyan volt, mintha az Avatart nézném, ott éreztem legutóbb hasonlót. Gauder Áronék stílusa tényleg meseszép, akár egy természetfilmet is megnéznék tőle, ha így megrajzolná a minket körülvevő világot.

Az Avatar-érzéshez pedig az is hozzájárult, hogy a két főszereplő embernek (merthogy vannak állathősök is), az indián "Ádám és Évának" Széles Tamás és Pikali Gerda a hangja, akárcsak James Cameron filmjében a két főszereplőnek. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Kojot négy lelke egyszerre tisztelgés a természet szépsége és nagysága előtt, emlékeztet minket arra, hogy nem csak mi, emberek vagyunk itt a Földön, megmutatja, hogyan lehetne élni visszafogottabban, lassabban, békében és összhangban a többi élőlénnyel, önmagában a természettel és olyan vonzóvá teszi ezt az egészet, a mi világunkat, hogy nem értem, mégis miért nem így létezünk?

Kojot négy lelke

Kinek Ajánljuk
  • Ha tetszett az Avatar
  • Ha szereted az indián történeteket
  • Ha olyan élményre vágysz, amit hollywoodi filmektől nem kaphatsz meg
Kinek Nem
  • Ha nem vonz az indián hiedelemvilág
  • Ha nem szereted a rajzfilmeket
  • Ha pörgős akciófilmet, vagy vígjátékot néznél
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.