Hirdetés

Követés - Kritika

|

Influencerek görcsös csatája a figyelemért.

Hirdetés

Az idősebb generációk, és talán a kortársak egyik kedvenc új szitokszava is az influencer lett. Ahogy sokan szembesülnek azzal, hogy az ügyesebb influencerek csupán - néha teljesen idiótának tűnő - bejelentkezésekkel kaszálnak dollármilliókat, úgy váltak ők az irigységgel felfűtött emberi düh célpontjaivá.

Hogy ez mennyire jogos, vagy sem, azt nem áll módunkban megmondani. Az mindenesetre szintén nem segít az influencerek megítélésén, hogy az elmúlt évek filmjeiben pont az a léhűtő, túlzásokkal operáló, giccses és hanyag szakmabeliek tűnnek fel, akik elősegítik a negatívabb előítéletek kialakulását.

Hirdetés

A svéd Követés sem egy árnyaltabb produkció ezen a téren. Két influencer és barátaik kelnek útra a vadonba, hogy egy erdő mélyén, ám csodás környezetben megbúvó üdülőhelyet reklámozzanak, egy bulikkal teletűzdelt hétvége során. Miközben a szállástulaj egy tó közepén található kicsiny szigetre viszi ki őket, kiderül, hogy a környék egy félelmetes legendának is otthont ad. A fiatalok persze rögtön elhessegetik a gondolatot, hogy ennek bármilyen valóságalapja lehetne, ám már az első szigeten töltött nap végére be kell látniuk, milyen nagyot is tévedtek.

A Követés felsorakoztatja a tinihorrorok kötelező elemeit, miközben tovább mélyíti a szakadékot az influencerek megítélésében. Josefin (Sofia Kappel) ugyanis tényleg olyan, amilyennek sokan elképzelik az influencereket: sosincs a jelenben, csak a követői foglalkoztatják, wifi nélkül pedig már nem is tudja, mit kezdjen az életével. Hogy még szembetűnőbb legyen a kontraszt, a józan paraszti ész képviselője az orvos Elin (Molly Nutley) lesz, mely a többség számára egy elismert, megbecsült szakma.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ha túl tudunk lépni ezen a hajmeresztő prekoncepciókon alapuló felálláson, és inkább a cselekménnyel foglalkoznánk, akkor már egy hajszálnyival jobb a helyzet. A Követés ugyanis ha nem is a legfordulatosabb filmalkotás a filmtörténetben, de tartogat csavarokat, nem elégszik meg azzal a felszínes sztorival, amit a trailer is sugall. Ám jellemzően egy olyan alkotásról van szó, ami jóval okosabbnak hiszi magát, mint amilyen valójában.

Ugyanis bármennyire üdvözítő, hogy megkavarják a dolgokat a végére, ettől még több sebből is vérzik az oda vezető út, és a későbbi magyarázkodás. Egymásnak ellentmondó mondatok és cselekedetek csak tovább mélyítik a nézőben azt az egyre erőteljesebb katyvasz érzetet, amivé a Követés kifut, és váratlan fordulatok helyett végül csak elcsépelt klisés megoldásokkal vigasztalódhatunk.

A Követés már csak a felsorakoztatott karaktertípusok miatt is szeretne több lenni egyszeri tinihorrornál, de ebben az ambíciójában csúnyán elhasal. Faék egyszerű dialógusok, gyatrán megvalósított jump scare-ek, sablonos karakterek zűrzavaros motivációi borzolják a kedélyeket, azon pedig senki sem lepődik meg, hogy ezek nem állnak össze koherens egésszé. Azt viszont sikeresen eléri, hogy az influencerektől, ezektől a látszólag a valóságtól teljesen elrugaszkodott fiataloktól továbbviszolyogjanak az emberek. Csak mindeközben elsődleges funkciójáról, a szórakoztatásról feledkezik meg a film.

Követés

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek annyi is elég, ha el tudnak veszni egy film gyönyörűséges tájképeiben
  • Akik már eddig is rossz véleménnyel voltak az influencerekről
Kinek Nem
  • Akik igénylik a koherens történeteket
  • Akik egy árnyaltabb képet szeretnének kapni az influencerekről
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.