Hirdetés

Leo Reich: Kit érdekel? - Kritika

|

Új csillag a stand up egén? Az azért mégsem...

Hirdetés

Leo Reich neve az utóbbi néhány hónapban kezdett több helyen előkerülni az angolszász médiában. Hamar a Z generáció egyik hangjának kiáltották ki, aki nagyjából mindent megjelenít, és mindenről tud beszélni, ami manapság kurrens: zsidó származású, queer, megjelenése és családja (édesapja producer) sok vitára ad okot. A fiatal tehetség inspirációjaként a Csajok című, szintén nem szokványos sorozat alkotóját, Lena Dunhamet, illetve Simon Amstell brit komikust jelölte meg, ez pedig azért már igencsak kijelölte, hogy műsorai milyen irányt vesznek majd. 

Első HBO-specialjében pedig szintetizálja mindazt, amit korábbi rövidebb produkcióiban már láthattunk tőle: párkapcsolati problémák, a zsidó hagyaték kérdései, az LMBTQ mindennapi tapasztalata és persze jónéhány dal, tánc, a kibeszélés felszabadító érzése. 

Hirdetés

Reich műsora alapvetően a pózokból építkezik. Ahogy a speciál szinopszisában is szerepel, az előadóra számtalan címkét agattak az elmúlt időszakban (például szexi, avantgárd, friss). De mi ezeknek a megnevezéseknek a valódi tartalma? Hogyan viszonyul hozzájuk maga az alany, és miért érezzük mi, nézők ennek szükségét? A Kit érdekel? elsősorban ezzel a kérdéssel játszik el. Reich azonban itt érdekeset húz: nem amellett érvel, hogy ezek a pózok szükségtelenek. Egyszerűen kiforgatja, felhasználja őket - helyenként maga is belehelyezkedik a szerepbe, de ki-ki beszél belőle. Ráadásul mindezt performatívvá is teszi a dalokkal, a folyamatos testmozgással, a háttér dinamikus változásával. 

Ez azért is működhet jól, mert Reich megjelenése és beszédstílusa tényleg olyan, hogy a nézőből azonnali reakciót vált ki. Egyszerűen hiba lenne erre nem reflektálni, és szerencsére ezt a hibát az előadó nem követi el. Ehhez kapcsolódik az is, hogy bár zsidóként és LMBTQ személyként azt várnánk, hogy a kortárs médiaviszonyok, az erőteljesebb reprezentáció mellett foglal állást, sok helyütt épp arról beszél, hogy ez ugyanúgy létrehozta a maga hiányosságait. Hogy mást ne említsünk, konkrétan kimondja, hogy elhibázottnak tartja a cancel culture-t, illetve Reich bizonyos zsidó múlthoz kapcsolódó szavakat (egészen konkrétan a nácit) úgy próbál megfosztani a jelentésétől, hogy túl sokat használja  azt, miközben persze a megerősödő szélsőjobboldali folyamatokra is felhívja a figyelmet.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ezek Reich műsorának legműködőképesebb részei. A közélettel kapcsolatban sincsenek igazán eredeti állításai a komikusnak, ám még mindig több érdekes jelenségre világít rá, mint a magánélet terén. Ott ugyanis tényleg csak a Z generációs konzumhumorra futja: randiappok, egyéjszakás kapcsolatok, fájó szakítások. Reich saját bevallása szerint mindössze annyit szeretne, hogy a nézők tudják, nincsenek egyedül, ugyanakkor ez még nem menti fel az alól, hogy ezeket a gondolatokat bármelyik tájékozottabb kommentmezőben megkaphatjuk.

A komikus azzal nem kezd igazán semmit, hogy ezek a párkapcsolati tapasztalatok mennyire mások LMBTQ-környezetben, és arra sem tér ki, hogy ennek milyen generációs aspektusai vannak. Pedig a cím alapján akár arra is gondolhattunk, hogy épp ez lesz majd a műsor fő témája: hogy függ össze a közélet és a magánélet, hol húzódik a kettő közötti határ. Reich azonban csak egymásba folyatja őket, de igazából nem foglalkozik a viszonyukkal. 

Ennélfogva a Kit érdekel? inkább érződik egy biztató indulásnak, mintsem egy kiforrott produkciónak. Sok izgalmas kérdést feldob, de egyikre sem ad igazán releváns választ.

Leo Reich: Kit érdekel?

Kinek Ajánljuk
  • Akik érdeklődnek a Z generáció problémai iránt
  • Akik szeretik, ha egy stand up nem egyszerű szövegmondás
Kinek Nem
  • Akik eredetiségre vágynak
  • Akiket zavar a harsányság
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.