Hirdetés

Lorax – Kritika

|

Hogyha szeretsz egy Dr. Seuss féle költeményt, akkor neked találták ki eme színes-szagos filmélményt.

Hirdetés

"De ki is az a Dr. Seuss?" - kérdezhetitek naivan. Híres gyermekkönyv író volt egykoriban. Amerikában kajálták műveit a népek, rajta nőttek fel hosszan nemzedékek. Védjegye volt a könnyed, rímes társadalomkritika, ehhez pedig kellett nem kevés fifika. Az ő szerzeménye volt Horton, a kalapos Macska és a Grincs, épp ezért neve a tengeren túlon mind a mai napig nemzeti kincs. Hollywood le is csapott rá, s nagy sikert könyvelt el a Grinccsel vagy tíz éve, sokan próbálnak rájönni azóta is a miértre.

Hirdetés

Ezt látva homlokukra csaptak az álomgyári producerek: "Nosza! Vigyük filmre! Úgyis kajálja majd a sok-sok gyerek." Jött is egy félresikerült Macska, majd egy animált Horton, ezt követően újabb homlokcsapás: "utóbbi köntös még beválhat, én mondom!" Meg is érkezett (hozzánk fél éves késéssel) a legújabb Dr. Seuss-trip, a Lorax, mely kevésbé ugyan, de működik, és ez a művelt angol szerint nem hoax. 

Adva vagyon egy tarka-barka, színes világ, melyből hosszú évek óta hiányoznak a pompamacs-fák. Amkel falva teljes egészében mesterséges, az ott élők feje pedig több, mint nevetséges. Él itt egy átlagos srác, Ted és szíve hölgye, Audrey, utóbbi vágya egy élő fa látványa, nem pedig egy póni. Ted szerelméért ideiglenesen elhagyja a biztonságot nyújtó hazát, hogy felkeresse a válaszokat birtokló és a helyzetért felelős idős Valahászt. Az öreg remete elmeséli történetét az erdő népével s a Lorax-szal, de a gaz O'Hare nem hagyja, hogy megetessék az embereket eme maszlaggal.

A történetből és az előzetesekből kitűnik a környezettudatosság, mint vízből a bálna, így a film akár a Greenpeace javára is válna. De ne felejtsük el, hogy az ilyen mesék elsősorban a gyerekek jellemét pallérozzák, akik egyszer majd a mi jövőnket is alapozzák. Így bocsánatos bűn a tündi-bündi mackók és dalolászó halak, elvégre ez egy Dr. Seuss mese, nem pedig a Becéző szavak. Viszont mindkettőben közös pont az apró színészlegenda, Danny DeVito, ki most csak szinkronizál egy alakot, aki olyan, mint egy bajszos földimogyoró. Magyarban az ő tolmácsolója nem más, mint a Hollósi Frici, szólaltasson meg bárkit is, az a karakter biztos nem pici. Mégis, figurája rém aranyos és jópofa, hamarosan Lorax plüssökkel lesz tele minden óvoda. 

A 3D-s térhatás most sem sok, leszámítva néhány hatásos jelenetet, a kelleténél több Disney-s dalbetét pedig sokaknál lever majd bizonyos léceket. Még se ördögtől való ez a kelleténél környezettudatosabb animált móka, kicsiknek és gyermeklelkű nagyoknak így is gyorsan elrepül majd az a másfél óra.

Lorax

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek a környezet és a mese a mániájuk...
  • ...de nincs mogyoró allergiájuk!
Kinek Nem
  • Akik a Disney dalbetétektől is lefelé görbül a szájuk!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.