Hirdetés

Medvevilág Szicíliában - Kritika

|

A tökéletes világ nem létezik. Még a mesékben sem. De attól még megpróbálhatjuk jobbá tenni.

Hirdetés

Nem lennék meglepve, ha a koronavírus-járvány miatti nagy leállások egyik úgymond nyertese (már persze ha lehet bárki és bármi is nyertese egy ilyen pandémiának) az animációs filmes szakma lenne. Miközben minden sorozat és film forgatási munkája leállni kényszerült és hosszas kihagyás után, csak szigorú ellenőrzések és korlátozások mellett indulhattak nemrég újra, a "rajzfilmesek" a karanténban mondhatni zavartalanul dolgozhattak tovább saját otthonaikban.

Hirdetés

Bár a hazai mozikba most megérkező francia-olasz koprodukció jóval a koronavírus-járvány előtt elkészült, jelentékeny szerepe lehet abban, hogy visszaszoktassa a családokat a moziba járásra. A Medvevilág Szicíliában ugyanis egy az egész családnak szóló mese, amit mind a kisebbek, mind a felnőttek élvezhetnek - viszont arra érdemes felkészülni, hogy sem dramaturgiában, sem kivitelezésben nem a megszokott dolgokkal fogunk találkozni.

Annak ellenére, hogy Lorenzo Mattotti az egyik leghíresebb és legnépszerűbb olasz mesekönyvet vette alapul, erősen érződik filmjén, hogy illusztrátorként, grafikusként, képregényrajzolóként és magazinok borítótervezőjeként dolgozta végig az elmúlt évtizedeket. Mattotti számára ugyan nem ez az első mozgóképes munka, 2007-ben már kikacsintott a nagyvászonra, egy horror antológia egy szegmensét rendezte, ám a Medvevilág Szicíliában az első, teljesen saját, egész estés alkotása. Mainstreamben tapasztalatlan, ezért filmje frissnek, újnak hat, de pont ezért kissé nehéz is beleszoknunk abba, hogy a történetmesélés tempója a ma megszokottnál lassabb. Nem kapkod, a saját útját akarja járni, akárcsak főszereplői.

A történet középpontjában Leander, a medvekirály áll, aki szem elől téveszti egyetlen gyermekét, Tónit. A fia után folytatott reménytelen kutatás után a morózus uralkodó napról napra mélyebbre süllyed a depresszióban, míg végül válaszút elé érkezik. Vagy hagyja, hogy az önmarcangolás tovább eméssze és medvéit az éhség tizedelje, vagy felkerekedik és az emberek "világába" látogatva nemcsak élelmet szerez, hanem egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tesz azért, hogy megtalálja bocsát. A naiv medvék azonban nem sejtik, hogy az emberek kegyetlenek. Az emberek viszont arra nem számítanak, hogy a medvék nem csak szívósak, de nincs vesztenivalójuk sem. Miután beköszönt a medvék korszaka Szicíliában, hamar kiderül, hogy a kapzsiság, a nagyravágyás nem csak az emberek sajátja.

A Medvevilág Szicíliában egy tanulságos mese, ám a sokat látott filmrajongóknak a történet nem sok újdonsággal fog szolgálni. Őket a látványvilág kárpótolja majd, hiszen olyan az egész film, mintha megelevenedtek volna a mesekönyvek lapjai. Mattotti medvefigurái egyszerűek, ám pont ezért nagyszerűek (a szakáll kidolgozása egyszerre zseniális és aranyos megoldás). Mattotti filmes tapasztalatlanságát ellensúlyozza egyedi rajzstílusa, a színekkel, figurákkal megteremtett világ, amelybe bár nehéz belépni, ám még nehezebb kiszállni belőle. Nem egy egyszerű filmes élmény, de megéri nekünk nézőként is megdolgoznunk érte.

A Medvevilág Szicíliában egyes jelenetein magyar animációsok is dolgoztak, akárcsak A vörös teknőst, ezt a filmet is a kecskeméti animációs stúdióban "forgatták". A tavaly megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) tartották a film hazai premierjét, melyen a rendező, Lorenzo Mattotti is tiszteletét tette. A francia-olasz alkotóval volt szerencsém kezet fogni, amikor körbe vezették a stúdióban. Ott, ahol akkor éppen a hamarosan mozikba (és remélhetőleg tévébe is kerülő) Toldin dolgoztak a rajzfilmesek.

Medvevilág Szicíliában

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik az elgondolkodtató filmeket
  • Akik családostól mennének újra moziba
  • Akik szeretik, ha valami eltér a ma megszokottól
Kinek Nem
  • Akik könnyed kikapcsolódásra, egyszerű mesére vágynak
  • Akik nem szeretik a számítógépes animációt
  • Akik nem szeretnének a film után a gyerekük kérdéseire válaszolni
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.