Hirdetés

Mindent egy lapra - Kritika

|

Zsákold be, mint Jordan.

Hirdetés

Adam Sandler netflixes művei olyan hullámzóak, mint a színész eddigi karrierje. Ott volt a Gyagyás gyilkosság, a Hubie, a Halloween hőse, melyek mondhatni a szokásos Sandler szintet hozták, nem éppen pozitív értelemben. A Csiszolatlan gyémánt azonban az egyik legjobbja lett és szerencsére új filmje, a Mindent egy lapra is az üdítő színfoltok táborát erősíti.

Hirdetés

Stan (Adam Sandler) játékosmegfigyelő az NBA-ben. Régóta a szakmában van, tisztelik az elért eredményeiért, de úgy érzi, ideje továbblépni. Edző szeretne lenni, ám csapatának tulajdonosa nem így gondolja, ezért elküldi Spanyolországba, hogy nézzen körül a helyi fiatal kosarasok közt. Hősünk a kiégés határán táncol, ám felfedez egy streetball játékost, akinek reális esélye lenne bekerülni a liga legjobbjai közé.

Sandler számára nem ismeretlen terep a kosárlabda, hatalmas rajongója a sportnak, rendszeresen jár meccsekre és jó viszonyt ápol a játékosokkal, vezetőkkel egyaránt. Ez tökéletesen meglátszik Jeremiah Zagar művén, ahogyan az is, hogy a színésznek mennyire szívügye volt a projekt. Amellett, hogy a produceri teendőkből is kivette a részét, a fél ligát berántotta egy vendégszereplésre, de erről kicsit később.

A Mindent egy lapra története nem nagy kunszt, sportfilmes panelekre épül és nem találja fel újra a spanyolviaszt. A felemelkedésre, inspirációra, motivációra fókuszál, csak az nem mindegy, milyen eszközökkel. A drámai vonal kiszámítható, tudjuk, hogy mikor érkeznek az érzelmi hullámvasút lejtői és emelkedői. Az utcáról kiemelt, nehéz anyagi helyzetű Bo (Juancho Hernangomez), aki fiatal kora ellenére már apuka, kemény dió Stannek, de nem hiába tartják szakmája mesterének, tudja, hogy a tehetséget ápolni kell és nem szabad elvesztegetni. Ezt a rögös utat járjuk be főszereplőinkkel, s lehet, hogy sokaknak lesz elcsépelt, de Zagar szuper érzékkel tölti fel élettel a sablonos elemeket. Nem ússzuk meg montázs nélkül, még Rocky utalást is kapunk, ám van egy dolog, amiben kiemelkedően jó a Mindent egy lapra. Bemutatja, milyen az élsport. Mi mindent kell feláldozni ahhoz, hogy sikeres legyél, mennyi rajtunk kívül eső dolognak kell klappolnia ahhoz, hogy összejöhessen egy szerződés, a hajnali kelésekről és kimerítő edzésekről nem is beszélve.

Ezen felül azt is kifogástalanul ábrázolja, hogy a test mellett fejben is ott kell lenni a pályán. Nem szabad hagyni, hogy az ellenfél kizökkentsen, a fejedbe másszon és dekoncentrálttá tegyen. A tehetség önmagában nem elég, számos másik dolog kell hozzá, hogy valakiből komoly sportoló legyen és kezelni tudja a nyomást. A szűk két órás játékidő ezt pazarul prezentálja, egyedül a végére fárad el kicsit és válik szirupossá, de érthető, hogy miért így akarták befejezi. Az átlag sportdráma felütést a korábban említett "sztárparádé" teszi igazán szórakoztatóvá. Nyilván ez csak annak fogja elnyerni a tetszését, aki nézi és szereti az NBA-t, de nekik nagyon. Eleve a Bo-t játszó Juancho Hernangomez is a ligában játszik, de nála nagyobb nevek is feltűnnek, úgymint Anthony Edwards, a szupervicces Boban Marjanovic, Tobias Harris vagy Trae Young. Rajtuk kívül is kosárlegendákkal találkozunk lépten-nyomon, elég csak Julius Ervingre, Shaquille O'Neill-re vagy Charles Barkley-ra gondolni, de tényleg iszonyú sok ismert arcot vonultat fel a film.

Elsősorban a sport, azon belül is a kosárlabda szerelmeseinek ajánlható a Mindent egy lapra, melynek megvannak a maga hibái, mint a sablonosság és a minimális giccs, de egy laikusnak is adhat annyit, hogy egy korrekt élményként élje meg a látottakat. A motivációs szál, illetve a testi-lelki felkészültség ábrázolása kiválóan működik, Sandler remek és még a poénjai is kacagtatóak. Jó látni, hogy nemcsak a haverjaival való ökörködést élvezi, hanem nívós munkába is beleteszi a szívét-lelkét. Még több ilyet!

Mindent egy lapra

Kinek Ajánljuk
  • Sport, azon belül is kosárlabda fanoknak
  • Aki szereti a sportfilmeket
  • Aki kedveli a felemelő élményeket
  • Aki egy jó humorú, korrekt drámára vágyik
Kinek Nem
  • Akit untat a sport
  • Aki egy minden ízében egyedi filmre vágyik
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.