Hirdetés

Mogyoróvaj sólyom - Kritika

|

Nem mindig azt kapjuk, amire vágyunk, hanem amire szükségünk van.

Hirdetés

Felemelő utazásra hív minket Tyler Nilson és Mike Schwartz meseszerű roadmovie-ja, amelyben a társadalom által különböző színtereken perifériára szorított főhősei egymásra találnak. Mondhatni túl idilli is a szituáció, de a film érzékenysége és kedvessége abszolút kárpótol minket túlzott gördülékenysége miatt.

Hirdetés

A simlis rákász-halász Tyler (Shia LaBeouf) annak ellenére nem rossz ember, hogy néhány embernél kihúzza a gyufát, ahogy a pankrátor-álmait megvalósítani készülő, Down-szindrómás Zak (Zack Gottsagen) sem. A két szökésben lévő utazót egy "véletlen" hozza össze, hogy utána együtt tegyék meg a nagy utat Salt Water Redneck, a pankrátor iskolájáig. Nemcsak az üldözöttség köti össze őket, hanem a háttérben meghúzódó személyes tragédiáik is, amelyek következtében mindketten magányosságra vannak ítélve. Épp ezért a látszólagos célon túl van egy sokkal nagyobb szükségük is: találni egy társat, egy új családot, hogy végre elfogadó közegben tudják élni az életüket.

A két fiú - és később csatlakozik hozzájuk Zak ápolónője, Eleanor (Dakota Johnson) is - könnyen jött barátságát látszólag kevés dolog indokolja, de ahogy a rendezőpárosnak, úgy nekik is fontos feldolgozniuk a veszteségeiket és célt találniuk az életben. Nilson és Swartz 2014-es rövidfilmje, a The Moped Diaries hasonló témákkal és képekkel játszik: a halászélet és a tenger jelentősége, a család széthullása, a testvéri kötelék fontossága ugyanúgy megjelenik a Mogyoróvaj Sólyomban, olyan oldott és barátságos stílusban, mintha Wes Anderson és Jean-Pierre Jeunet szerelemgyereke lenne. A gyönyörű tájképek, a mocsárról, a sásról, a nyílt vízről készült nagytotálok nemcsak vizuálisan teszik líraivá a filmet, hanem jól rezonálnak a vallás, a jó és a rossz fogalma vagy az élet értelmének kérdése köré szőtt filozofálásokra. De ez ne tévesszen meg senkit, a Mogyoróvaj sólyom nem egy művészieskedő értekezés másfél órában, hanem szellemes, csupa szív és értelmes interakciója a szereplőknek és a nézőknek. Mindhárman a komfortzónájukon kívülre kényszerülnek, ami megköveteli tőlük a szemléletváltást, mi több, a felnőtté válást.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A történet koncepciója a pankráció műfaján keresztül valósul meg, hiszen a küzdelmek megrendezettek, és a karakterek egyértelműen szemben állnak egymással: a gonosz összecsap a jóval, amelyből egyikük győztesként, hősként kerül ki. Zack nem más, mint önmaga a filmben, amelynek kimondhatatlan ereje van, hiszen egy alulreprezentált közeget mutat be, miközben teljes természetességgel hat a környezetére és a befogadójára. A szintén 2019-ben debütált Különleges életek volt képes hasonló humorral és szelídséggel hozzáállni a témához. Megkerülhetetlen filmek, még akkor is, ha néha mézes-mázas csomagolásban jön egy eszmefuttatás az elfogadásról és arról, hogy senki nem több vagy kevesebb a másiknál. Nekünk, nézőknek is fel kell vennünk a szereplők naivitását és gyermeki lelkületét, és akkor varázslatos élményben lesz részünk. Ráadásul Zack és Shia párosa elképesztően hatásos, sugárzik játékukból az a bensőséges kapcsolat, amit a vásznon kívül is kialakítottak.

Zak arra vágyott, hogy különleges és kiemelkedő legyen, pedig mindig is utánozhatatlan volt. Az elismerés utáni vágyát végül egy sokkal erőteljesebb dolog, a barátság, ami közte, Tyler és Eleanor között köttetett, elégítette ki. A megpróbáltatások előtt mindenki megrémül, hiszen az élet sokszor ijesztő tud lenni, de a Mogyoróvaj sólyom - vagy más néven Cukrosólyom - elhiteti velünk azt az elcsépelt és klisés szemléletet, amit mi, felnőttek hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni: egy kis játék mindent más megvilágításba helyez, hogy soha nem vagyunk egyedül, és a lehetetlen nem létezik, legfeljebb nem a saját utunkat járjuk. És nem győzhet mindig a rideg valóság.

The Peanut Butter Falcon

Kinek Ajánljuk
  • Akik hisznek az emberi jóságban és a barátságban
  • Akik szeretnék látni Zack Gottsagen és Shia LaBeouf kiváló párosát
  • Akik egy könnyed, de felemelő filmre vágynak
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik a meséket
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.