Hirdetés

Monster Problems - Kritika

|

Ki gondolta volna, hogy 2020 egyik legkellemesebb filmélményét pont egy óriásszörnyek által kiváltott világégés fogja szolgáltatni?

Hirdetés

Valljuk be, hogy 2020 idáig egyáltalán nem volt túl kegyes az emberiséghez. Kár is lenne szaporítani a szót, a világot meghódító COVID-19 vírus alapjában felforgatta a mindennapjainkat, és szó szerint az élet minden területére hatást gyakorolt, többnyire negatív formában. A horrorokra és armageddon-filmekre szakosodott filmnézők akaratlanul is egy új hasonszőrű és túlságosan is valóságos alkotás cselekményében érezhették magukat az elmúlt hónapokban. Ilyen körülmények között talán a legkevésbé vágynánk arra, hogy pont egy újabb világégést bemutató filmmel enyhítsük a felhőtlen szórakozás iránti sóvárgásunkon.

Hirdetés

Michael Matthews alkotása, a Monster Problems (másik címén a Love and Monsters) azonban alaposan rácáfol erre a felvetésünkre. Az eredetileg még tavaly tavasszal leforgatott film moziban való debütálását kezdetben idén márciusra lőtték be, majd átcsúsztatták áprilisra, aztán pedig 2021 februárjára, hogy végül augusztusban úgy döntsenek a Paramount Pictures döntéshozói, hogy októberben VOD formátumban elérhessék a nézők ezt a filmet. A folyamatos csúsztatások általában nem sorolhatók a jó előjelek közé, amire rátett egy lapáttal a világjárvány térhódítása, a Paramount mégis lapot húzott a 19-re, és megosztotta a nagyközönséggel ezt a posztapokaliptikus kalandot, amiért végül mi nézők lehetünk a leghálásabbak.

A Monster Problems az alapkoncepciója alapján pedig egy tucatfilmnek ígérkezik - Föld felé szálló aszteroidát semmisítenek meg a nagyhatalmak, csakhogy a rakétákhoz használt mindenféle kemikália visszaszáll a felszínre, ami a bogarakat, kétéltűeket óriásszörnyekké változtatja. Ennek bemutatását meg lehetett volna oldani sablonosan is, különböző híradás részletek összeollózásával, de helyette már az expozícióban húz egy merészet a film, és megrajzolt formátummal adja tudtunkra, hogy mégis mi történt a bolygónkkal. Ez annak idején a többre hivatott, és magyarul végtelenül kacskaringós címmel érkező A Pap - Háború a Vámpírok Ellenben is jól működött, a Genndy Tartakovsky által megalkotott expozíció lett végül a film legjobb szegmense. A Monster Problemsben viszont nemcsak a háttér megágyazását szolgálja ez a nyitójelenetsor, hanem a főszereplő karakterhez, Joelhez (Dylan O'Brien) köthető szorosan, aki nem rendelkezik a posztapokaliptikus helyzettel túlságosan kompatibilis képességekkel - elvégre mi haszna van a kiváló rajztehetségnek, miközben óriásra nőtt hangyák próbálják leharapni a fejed, nemde? A film végére azonban erre a kérdésünkre is csattanós választ kapunk.

A túlméretezett szörnyekkel operáló blockbuster filmek az elmúlt években rendre elhasaltak, többek között a beléjük erőltetett emberi karaktereknek (és azok teljesen logikátlan viselkedésének) is köszönhetően. A Monster Problems ezt a problematikát is különös érzékenységgel oldja meg - még véletlenül sem akarja áthelyezni a hangsúlyt a Földet elfoglaló szörnyekre, kitart amellett, hogy ez a történet Joel karakteréről és az ő "felnőtté válásáról" szól. Ebben a young adult filmekre jellemző fejlődésben pedig a főhősnek elvétve néhány óriásivá cseperedett csúszómászóval is meg kell birkóznia. Ennek megfelelően a szörnyekből éppen kellő mennyiséget kapunk - többet, mint Gareth Edwards Monsters című alkotásában, de kevesebbet, mint egy Godzillában vagy King Kongban. Michael Matthews rendezőnek pedig kijár a taps, amiért megtalálta ezt a kiváló egyensúlyt (aztán ki tudja, lehet pénzügyi korlátozások miatt kényszerült csak bele ebbe).

A cselekmény azután indul be, amikor a már hét éve bunkerben bujdosó Joel úgy dönt, hogy neki is kijár egy társ - ha már mindenki más megtalálta a szerelmet a bunkerlakók közül -, és felkerekedik egyedül, hogy felkutassa az egykori szerelmét, akivel a szörnyinvázió kezdetén váltak külön útjaik. A veszélyhelyzetben teljesen leblokkoló srácot váratlan figurák segítik ki a küldetése során, akiknek hála felvértezi magát olyan képességekkel, melyekkel már nagyobb esélye lesz a túlélésre, és újra találkozhat rég nem látott szerelmével. Ennél többet kár is lenne írni a cselekményről.

A Monster Problems korántsem tökéletes. Talán a legszembeötlőbb a túlzásokra való hajlama - a hétnapos túlélési tréning alatt a filmtörténet talán egyetlen karaktere sem ért el a nulláról akkora sikereket, mint Joel. Azonban ezeket a kisebb-nagyobb hibákat ellensúlyozzák a szeretni való és egyedi mellékkarakterek és az a feel-good hangulat, amit a mi, nézők 2020-as valóságában annyira hiányolunk, legfőképp a mozivászonról.

Határozott választ ad a központi kérdésére is, miszerint egy világégés során csupán a túlélésre kellene mindenáron fókuszálnunk, vagy fontos-e mellette ugyanúgy élni, élvezni és szeretni az élet apró vagy nagyobb örömeit, a lehetőségeinkhez mérten. A Monster Problems hasonló következtetésre jut, mint a 2013-as filozofikus hangvételű A Sötétség Után: a teljes veszélykerüléssel és megbúvással kiváltott mindennapi túlélés önmagában kevés, és hosszú távon legalább annyira káros, mintha bogarak csáprágói között végeznénk. Hogy ez az üzenet a mi valóságunkban mennyire aktuális, azon majd a megtekintés után rágódjunk, a film majd 110 perce alatt viszont csak élvezzük a látottakat.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Monster Problems

Kinek Ajánljuk
  • Akik szerint megfér a humor egy világégés közepette is.
  • Akik nyitottak a megszokottól eltérő ötletes megoldásokra.
  • Kutyaimádóknak.
Kinek Nem
  • Akik csak óriásszörny-gyilkolászásra vágynának.
  • Akik posztapokaliptikus filmet csak humor nélkül tűrnek meg.
  • Akik szerint az óriásra nőtt bogarak és kétéltűek továbbra is cuki teremtmények lennének.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.