Hirdetés

Szerelem és szörnyek - Kritika

|

Ki gondolta volna, hogy 2020 egyik legkellemesebb filmélményét pont egy óriásszörnyek által kiváltott világégés fogja szolgáltatni?

Hirdetés

A filmről eredetileg a VOD premier kapcsán írtunk tavaly, április 14-től viszont elérhető a Netflixen is Szerelem és szörnyek (Love and Monsters) címmel, így felfrissítettük a kritikát.

Valljuk be, hogy 2020 egyáltalán nem volt túl kegyes az emberiséghez. Kár is lenne szaporítani a szót, a világot meghódító COVID-19 vírus alapjában felforgatta a mindennapjainkat, és szó szerint az élet minden területére hatást gyakorolt, többnyire negatív formában. A horrorokra és armageddon-filmekre szakosodott filmnézők akaratlanul is egy új hasonszőrű és túlságosan is valóságos alkotás cselekményében érezhették magukat az elmúlt hónapokban. Ilyen körülmények között talán a legkevésbé vágynánk arra, hogy pont egy újabb világégést bemutató filmmel enyhítsük a felhőtlen szórakozás iránti sóvárgásunkon.

Hirdetés

Michael Matthews alkotása, a Monster Problems (másik címén a Love and Monsters, vagy magyarul Szerelem és szörnyek) azonban alaposan rácáfol erre a felvetésünkre. Az eredetileg még tavaly tavasszal leforgatott film moziban való debütálását kezdetben idén márciusra lőtték be, majd átcsúsztatták áprilisra, aztán pedig 2021 februárjára, hogy végül augusztusban úgy döntsenek a Paramount Pictures döntéshozói, hogy októberben VOD formátumban elérhessék a nézők ezt a filmet. A folyamatos csúsztatások általában nem sorolhatók a jó előjelek közé, amire rátett egy lapáttal a világjárvány térhódítása, a Paramount mégis lapot húzott a 19-re, és megosztotta a nagyközönséggel ezt a posztapokaliptikus kalandot, amiért végül mi nézők lehetünk a leghálásabbak.

A Szerelem és szörnyek az alapkoncepciója alapján pedig egy tucatfilmnek ígérkezik - Föld felé szálló aszteroidát semmisítenek meg a nagyhatalmak, csakhogy a rakétákhoz használt mindenféle kemikália visszaszáll a felszínre, ami a bogarakat, kétéltűeket óriásszörnyekké változtatja. Ennek bemutatását meg lehetett volna oldani sablonosan is, különböző híradás részletek összeollózásával, de helyette már az expozícióban húz egy merészet a film, és megrajzolt formátummal adja tudtunkra, hogy mégis mi történt a bolygónkkal. Ez annak idején a többre hivatott, és magyarul végtelenül kacskaringós címmel érkező A Pap - Háború a Vámpírok Ellenben is jól működött, a Genndy Tartakovsky által megalkotott expozíció lett végül a film legjobb szegmense. A Szerelem és szörnyekben viszont nemcsak a háttér megágyazását szolgálja ez a nyitójelenetsor, hanem a főszereplő karakterhez, Joelhez (Dylan O'Brien) köthető szorosan, aki nem rendelkezik a posztapokaliptikus helyzettel túlságosan kompatibilis képességekkel - elvégre mi haszna van a kiváló rajztehetségnek, miközben óriásra nőtt hangyák próbálják leharapni a fejed, nemde? A film végére azonban erre a kérdésünkre is csattanós választ kapunk.

A túlméretezett szörnyekkel operáló blockbuster filmek az elmúlt években rendre elhasaltak, többek között a beléjük erőltetett emberi karaktereknek (és azok teljesen logikátlan viselkedésének) is köszönhetően. A Szerelem és szörnyek ezt a problematikát is különös érzékenységgel oldja meg - még véletlenül sem akarja áthelyezni a hangsúlyt a Földet elfoglaló szörnyekre, kitart amellett, hogy ez a történet Joel karakteréről és az ő "felnőtté válásáról" szól. Ebben a young adult filmekre jellemző fejlődésben pedig a főhősnek elvétve néhány óriásivá cseperedett csúszómászóval is meg kell birkóznia. Ennek megfelelően a szörnyekből éppen kellő mennyiséget kapunk - többet, mint Gareth Edwards Monsters című alkotásában, de kevesebbet, mint egy Godzillában vagy King Kongban. Michael Matthews rendezőnek pedig kijár a taps, amiért megtalálta ezt a kiváló egyensúlyt (aztán ki tudja, lehet pénzügyi korlátozások miatt kényszerült csak bele ebbe).

A cselekmény azután indul be, amikor a már hét éve bunkerben bujdosó Joel úgy dönt, hogy neki is kijár egy társ - ha már mindenki más megtalálta a szerelmet a bunkerlakók közül -, és felkerekedik egyedül, hogy felkutassa az egykori szerelmét, akivel a szörnyinvázió kezdetén váltak külön útjaik. A veszélyhelyzetben teljesen leblokkoló srácot váratlan figurák segítik ki a küldetése során, akiknek hála felvértezi magát olyan képességekkel, melyekkel már nagyobb esélye lesz a túlélésre, és újra találkozhat rég nem látott szerelmével. Ennél többet kár is lenne írni a cselekményről.

A Szerelem és szörnyek korántsem tökéletes. Talán a legszembeötlőbb a túlzásokra való hajlama - a hétnapos túlélési tréning alatt a filmtörténet talán egyetlen karaktere sem ért el a nulláról akkora sikereket, mint Joel. Azonban ezeket a kisebb-nagyobb hibákat ellensúlyozzák a szeretni való és egyedi mellékkarakterek és az a feel-good hangulat, amit a mi, nézők 2020-as valóságában annyira hiányolunk, legfőképp a mozivászonról.

Határozott választ ad a központi kérdésére is, miszerint egy világégés során csupán a túlélésre kellene mindenáron fókuszálnunk, vagy fontos-e mellette ugyanúgy élni, élvezni és szeretni az élet apró vagy nagyobb örömeit, a lehetőségeinkhez mérten. A Szerelem és szörnyek hasonló következtetésre jut, mint a 2013-as filozofikus hangvételű A Sötétség Után: a teljes veszélykerüléssel és megbúvással kiváltott mindennapi túlélés önmagában kevés, és hosszú távon legalább annyira káros, mintha bogarak csáprágói között végeznénk. Hogy ez az üzenet a mi valóságunkban mennyire aktuális, azon majd a megtekintés után rágódjunk, a film majd 110 perce alatt viszont csak élvezzük a látottakat.

Monster Problems

Kinek Ajánljuk
  • Akik szerint megfér a humor egy világégés közepette is.
  • Akik nyitottak a megszokottól eltérő ötletes megoldásokra.
  • Kutyaimádóknak.
Kinek Nem
  • Akik csak óriásszörny-gyilkolászásra vágynának.
  • Akik posztapokaliptikus filmet csak humor nélkül tűrnek meg.
  • Akik szerint az óriásra nőtt bogarak és kétéltűek továbbra is cuki teremtmények lennének.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.