Hirdetés

Mr. Monk's Last Case: A Monk Movie - Kritika

|

Mr. Monk visszatért még egy utolsó ügyre, a rajongók legnagyobb örömére.

Hirdetés

Nehéz elhinni, de lassan 15 éve annak, hogy a többszörös Emmy és Golden Globe-díjas Monk, a flúgos nyomozó szögre akasztotta jellegzetes barna zakóját, és végleg búcsút vett a tévéképernyőktől. Rengeteg minden történt azóta, nem csak a filmes és sorozatos, de a való világban is, gondoljunk csak például a covid-járványra, amely mindenkiből előhozta a benne élő Monkot, és kicsit megtapasztalhattuk, milyen az ő bőrében élni.

Emiatt is érezhette jó ötletnek az NBCUniversal saját streamingplatformja, a Peacock, hogy érdemes lenne visszahozni egy egész estés film erejéig kedvenc germafób nyomozónkat egy nosztalgikus nyomozás erejéig. A végeredmény pedig pont azt hozza, amire minden rajongó számít. Sőt, talán még kicsit többet is.

Hirdetés

A sorozat 2009-es fináléjában (spoiler, spoiler!) Adrian Monk végre megtalálta felesége gyilkosát, és elindult a normális élet, valamint a mentális egészség felé vezető úton. Legalábbis akkor ezt hittük, ám a film kezdetén kiderül: rosszabb passzban van, mint valaha.

Nem elég, hogy közeli barátai mind továbbléptek ("cserben hagyták" az ő szavaival élve), de a helyét sem találja a világban, mint visszavonult nyomozó. Dr. Bell rendszeres kezelései nem használnak; könyvszerződését elbukta, ezzel pedig a lehetőséget is, hogy kifizesse szeretett mostohalánya, Molly esküvőjét, ráadásul a világjárvány is a lehető legrosszabbul hatott rá. Trudy (a szerepben visszatérő Melora Hardin) szelleme tehetetlenül figyeli, ahogy Monk mentális egészsége rohamosan romlik, aki már az öngyilkosságot is fontolgatja. Egy váratlan gyilkosság azonban tönkreteszi Molly esküvőjét, ami arra kényszeríti zseniális nyomozónkat, hogy visszatérjen ahhoz, amihez a legjobban ért: egy tökéletesnek tűnő bűntény megoldásához.

Ez a 90 perces kaland nem árul zsákbamacskát: semmi újdonsággal, világmegváltó dologgal nem fog szolgálni. Pontosan azt adja majd a nézőnek, amiért bárki leülne egy Monk-film elé: az anyasorozatra jellemző humort és helyzetkomikumokat, ügyelve arra, hogy ne váljon nevetséges karikatúrává az egész; a szokásos nyomozást és krimi-szálat; az ismerős arcokat és egy jó nagy nosztalgiabombát.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A film rengeteg fan service-szel operál. Például rögtön az elején kapunk az eredeti sorozatból egy jelenetet Monk első asszisztensével, Sharonával, hogy megalapozzanak a hangulatnak. Ezt követően pedig minden régi karakter visszatér: Natalie, aki most már sikeres ingatlanügynök Atlantában; Randy (Jason Gray-Stanford), aki még mindig a rendőrségen dolgozik; és persze Leeland Stottlemeyer százados is (Ted Levine), aki azonban már otthagyta a rendőrséget, és egy biztonsági cég főnökeként tevékenykedik. Fontosabb szerepben újoncként még itt lesz nekünk James Purefoy, akinek jól áll a kicsit ripacs, kicsit meseszerű, Elon Muskra hajazó tech-milliárdos Rick Eden szerepe, akinek köze lehet a gyilkossághoz. Tony Shalhoub pedig úgy bújt vissza ikonikus szerepébe, mintha nem is telt volna el 10+ év: minden kis megmozdulása, a viselkedése, alakítása egy az egyben aranyat ér, nem lehet őt nem imádni Monkként.

Persze mindehhez kellett az is, hogy Andy Breckman (az eredeti sorozat megalkotója és készítője) okosan felismerje: egy teljesen normális, démonaitól megszabaduló Monk ellentétes azzal, amiről ez a sorozat mindig is szólt. Hiszen az ő betegségétől és különcségétől működött anno a humor, a karakter és az egész sorozat mondanivalója, amit itt is kihangsúlyoznak: hogy még egy megtört, különc, rengeteg problémával küzdő ember is segíthet a világon, hogy egy kicsit jobb hely legyen.

Emellett az egész estés különkiadás egy nagyon fontos mondanivalóval, pontosabban kérdéskörrel is bír, hiszen feszegeti az öngyilkosság, az elmúlás és a magány témáit. Ezeket nem bagatellizálják el, hanem meglepően érzelmes és érett módon helyezik előtérbe, járják körbe. Pont annyira, hogy a dráma és a komédia kellő egyensúlyba kerüljön egymással, és ne billenjen át a mérleg egyik oldalra sem. Ezekről a témákról fontos és kell is beszélni, a film pedig szerencsére ügyesen teszi mindezt.

A Mr. Monk's Last Case: A Monk Movie egy kellemes, nosztalgikus és érett szerelmeslevél lett a 2000-es évek egyik nagy és ikonikus nyomozós szériájához, amely látva a lezáró képsorokat, egyben egy újraélesztése is lehet(ne) a szériának, ha esetleg úgy alakulnának a dolgok. Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy ez jó ötlet lenne-e, és nem kéne-e végleg pihentetni a nyomozót. De talán a világnak szüksége van még több Monkra: egy olyan sorozatra, ahol a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmek és az emberi történetek kerülnek előtérbe megmosolyogtató, de elgondolkodtató formában.

A film nálunk a SkyShowtime-on lesz majd megtekinthető valamikor jövőre. 

Mr. Monk's Last Case: A Monk Movie - Kritika

Kinek Ajánljuk
  • Mr. Monk rajongóknak
  • Akik egy jóleső nosztalgiabombára éheznek
  • Akik egy érett, de mégis könnyed kikapcsolódásra vágynak
  • A Randy Disher Project fanatikusainak
Kinek Nem
  • Akik már a sorozatot sem kedvelték
  • Akiket irritál egy különc nyomozó látványa és ténykedése
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.