Hirdetés

Évadkritika: Mythic Quest: Raven's Banquet - 1. évad

|

Játékfejlesztés és gamer témák egy sitcomban? Áh, ez biztos nem sülhet el jól... vagy mégis?

Hirdetés

Egy álmodó, egy elme, világok megalkotója, Ian Grimm és szorgos programozó csapata megalkották a valaha volt legnépszerűbb online szerepjátékot, a Mythic Questet. Viszont az ezen a néven futó sorozat, amiről maga a cikk is szól, Rob McElhenney vezénylésével készült, aki a 14 szezont megélt Felhőtlen Philadelphia vígjátékszériában mind színészi, mind forgatókönyvírói tehetségéről tett tanúbizonyságot. Illetve a Trónok harcában is volt egy cameoja (elég menő). Az Apple TV+ szolgáltatáson debütált új sitcomjában egy fejlesztőcsapat fejese, ő az előbb említett Ian Grimm, aki mindent megtesz, hogy az összes agymenését megvalósítsa a programozókkal.

Hirdetés

A Mythic Quest: Raven's Banquet első epizódjában kapásból ott vesszük fel a fonalat, amikor a Mythic Quest már egy hatalmas népszerűségnek örvendő online szerepjátékká nőtte ki magát. Épp élesítik a játék első kiegészítőjét, a Raven's Banquet-et, ami reményeik szerint még több embert vonz majd, illetve a régi motorosok is elégedetten csettintenek a rengeteg új tartalom láttán. Persze ahogy lenni szokott, nem mennek olyan gördülékenyen a dolgok, ahogy azoknak kéne.

Egy rendkívül kellemes hangvételű és kellően humoros sorozat a Mythic Quest, ami pont oly egyszerűen tálalja videojátékos témáját, hogy a teljesen laikusok ne értetlenkedjenek a cselekmény egyes részein, vagy magukon a poénokon, de mégis annyi tisztelettel és hozzáértéssel teszi mindezt, hogy a tapasztalt gamer nézőket se zökkentse ki a túlzott leegyszerűsítéssel, vagy a közeg valótlan ábrázolásával. Pont azokon a sztereotip elképzeléseken nevetünk, ahogy bármelyik játékos fejében összeállhat, hogyan is folyik a munka egy ilyen cégnél a kreatív vezérrel, a kocka programozóvezetővel, a pénzéhes mikrotranzakciókért felelős pénzügyessel és a 70 éves alkoholista fantsay/sci-fi íróval, aki minden vita kapcsán színpadiasan előadja, hogy csak egy jó háttértörténetre lenne szükség. A szereplők többsége pont olyan kétbites komplexitású, ahogy az előbbi felsorolásból sejteni lehet, de a köztük lévő interakció és azok a helyzetkomikumok, amikre a széria humora épül, egytől egyik működnek. Köztük is a kedvence az idős író, aki még a 70-es években nyert valami írói díjat, amire folyamatosan hivatkoznak a játék marketingjében. Egy kakukktojás epizód is akad az évadban, ami egy házaspár horrorjátékának elkészülése körül forog a 90-es években, ami a sorozat egészéhez képest egy meglepően megható és szép történet.

Amit leginkább sajnáltam, hogy vizuálisan vajmi keveset kapunk magából a játékból, annak a kevésnek a grafikája meg inkább emlékeztet arra, ahogy a World of Warcraft kinézett a kezdetek idején. Ez igazából nem is zavaró tényező, inkább az, hogy milyen kevés alkalommal kapunk betekintést abba, milyen is maga a játék, pedig a narratíva indokolná, hogy maga a néző minél jobb rálátást kapjon a Mythic Questre. Ehelyett a jelenetek átkötéseinél gyakran vágnak be rövid részeket a Ubisoft játékaiból (akik maguk segédkeztek a sorozat készítésében), amik enyhén szólva nem passzolnak oda.

Akinek tetszett a Felhőtlen Philadelphia agyament-kínos humora, az itt is kifejezetten jókat fog derülni a poénokon, emellett pedig érdekes témákat jár körbe részenként, gúnyol ki kellő élcelődéssel videojátékos trendeket, amik nem célozzák meg azt a fajta társadalomkritikát, amit a Felhőtlen Philadelphia, de nem is akarja magáról elhitetni, hogy ugyanabban a kategóriában játszanának. A későbbi évadokra ez még bőven változhat, de így első látásra a Mythic Quest tele van jópofa, bugyuta, de nagyon egyszerű szereplőkkel, néhányuk minimális jellemfejlődéssel megtoldva, a gamer tematikát jól kiaknázó humorral, illetve elhanyagolható mennyiségű komolyabb hangvétellel. Mégsem volt bennem hiányérzet az évad végére, hiszen mindegyik epizódot széles vigyorral ültem végig, és álltam fel rettentő jó hangulattal előlük. A Mythic Quest egy percig nem próbál többnek tűnni, mint ami: egy kellemes, elborult, gamer témájú sitcom, amit még azok is könnyedén élvezhetnek, akik mindössze néhanapján lenyomnak egy Candy Crush menetet.

Mythic Quest: Raven's Banquet 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy kellemes hangvételű, szórakoztató sitcomra vágynak.
  • Akik jókat derülnek a videojátékos trendek kigúnyolásán.
  • Akik bírják a Felhőtlen Philadelphia is jellemző agyament-kínos humort.
Kinek Nem
  • Akik nagy ívben elkerülnek mindent, amihez a videojátékoknak köze van.
  • Akik a játékfejlesztés hiteles ábrázolását várják el.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.