Hirdetés

Next Gen - Kritika

|

Animációs filmek terén tud-e domborítani a Netflix? A gyors válasz: de még mennyire!

Hirdetés

A Netflix egész estés animációs filmje első látásra a Hős6os 2014-es Disney rajzfilmre emlékeztet leginkább, ami pár kreatív ötlete ellenére nem igazán aknázta ki a témában rejlő lehetőségeket, így adott volt a Next Gen számára, hogy aktuális problémafelvetéssel éljen a technológiai innovációval és az ezeket körbe lengő lelkesedéssel átszőtt mindennapjainkkal kapcsolatban. Legnagyobb meglepetésemre a Next Gen nem csak egy látványos és érzelmes rajzfilm, de fájóan időszerűen és releváns módon boncolja témáját, ami egy csapásra beemeli az utóbbi évek legjobbjai közé.

Hirdetés

Történetünk valamikor a jövőben játszódik, mikor a fejlett technológia és a kisegítő robotok olyan szinten átszövik a mindennapokat, hogy az önjáró és beszélő kukák, postaládák, fogkefék és személyi asszisztensek a lehető legszokványosabb látvánnyá váltak. Főhősünk, Mai tinédzserkori lázadásával próbálja feldolgozni apja hiányát és anyja nemtörődömségét, aminek egy fontos eleme a robotok utálata. Egy technológiai konferencián épp bejelentik a Q-Bot legújabb generációját, mikor Mai rátalál Dr. Rice prototípusára, aki őt követve elszökik az épületből, és egyre több időt kezd a lánnyal tölteni.

Az elejétől kezdve imponált számomra, hogy a Next Gen nem az animációs filmekre jellemző főhős archetípust választotta, aki jó szándékú, kedves, tiszta szívű, hanem egy kissé önző, dühös tinédzsert, aki új robotbarátját rögtön arra használja fel, hogy vandálkodjon, és kiadja magából azt a rengeteg dühöt, ami nap mint nap képződött benne. Főszereplőjüknek szerethető mivolta mellett antipatikus tulajdonságokat sem féltek adni, amitől gyakran ellenszenves, mond butaságokat, de ezek a jellemtulajdonságai múltjából fakadnak, így válik egy kellően árnyalt figurává. Emellett az is üdítő volt, hogy a gonoszt sem a szokványos rosszfiús manírokkal ruházták fel.

Egy egészen jól kirajzolódó társadalomkritikai attitűd is jelen van, ahogy a film görbe tükröt mutat a technológiai cégek vezetőinek messiásként való kezelésének és a technológiai innovációból fakadó konformizmusba vetett hitnek, a mentalitásnak, miszerint a társadalmi problémákat majd az újabb és újabb okoskészülékek fogják orvosolni. Emellett rendkívül jól figurázzák ki a techcégek marketingszövegeit és termékbejelentéseit. De az érdekesebb aspektusai mellett a film főbb szegmenseit se érheti méltatlankodás. A látvány állat leejtő minőségű, a nagy Pixar filmekkel ellentétben nem a legapróbb szőrszál kidolgozását kell itt érteni, hanem egészét tekintve nyújt pazar képet, és többször is felmutat lélegzetelállító összecsapásokat. Ilyenkor szoktam mélyeket sóhajtani, hogy nincs lehetőség moziban a nagyvásznat bámulva tanúja lenni eme kalandnak. Csak egynéhány helyen ráncoltam értetlenkedve a homlokom, amit ki lehetett volna küszöbölni, ha jobban átgondolják és kibontják a rosszfiú motivációját és a karakteréhez kapcsolódó csavart. Ezen a ponton valóban lehet kötözködni, de volt annyira kevésbé fontos eleme a filmnek, hogy ne legyen oly zavaró.

Egy magával ragadó kaland a Next Gen: izgalmas, humoros, tele van érdekes fő- és mellékszereplőkkel, rengeteg kisebb-nagyobb kreatív ötlettel pakolták tele, külön tetszett a főhős kutyájának ábrázolása, ahogy a robot a nyelvfordítóval megérteti, hogy mit pampog folyton folyvást a kis dög. Mindemellett pedig egy elgondolkodtató tanulság is kibontakozik a két főszereplő kapcsolata által, ami olyan filozófiai kérdéseket tesz fel (persze gyermeki egyszerűséggel), minthogy mennyire alkotják jellemünk emlékeink, és milyen szinten tartoznak hozzánk a múltunk fájó darabjai, mennyiben befolyásolnak minket, hogy azok vagyunk ma, akik vagyunk.

Az év egyik legnagyobb meglepetése számomra a  Next Gen. Rég nem volt képes egy rajzfilm ilyen szinten bevonni mind intellektuális, mind érzelmi fronton. Pazar filmet sikerült összehozni árnyalt főszereplővel, annak megindító drámájával, társadalomkritikus aspektussal és elgondolkodtató tanulsággal fűszerezve, emellett pedig csak hab a tortán a csodálatos látványvilág. A cikk elején a  Hős6ossal együtt említettem volna? Azzal zárnám, nem egy ligában játszik a két film.

Next Gen

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy érzelmes, szívszorító, okos és minőségi rajzfilmre vágynak.
  • Akik bírják az árnyalt, morális szempontokból nem makulátlan, komplex főhősöket.
  • Akik értékelik a társadalomkritikát egy rajzfilmben.
Kinek Nem
  • Akik szerint egy főszereplő motivációja minden esetben a világ megmentése legyen kapásból.
  • Akik fanatikus rajongói valamely technológiai cégnek.
  • Akik unják már a történeteket egy ember és egy robot barátságáról.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.