Hirdetés

Our Souls At Night - Kritika

|

A két legendás színész, Jane Fonda és Robert Redford ismét együtt a Netflix jóvoltából!

Hirdetés

Tiszteletteljes mértéktartás a legfőbb jellemzője Ritesh Batra (Ezerízű szerelem; A Sense of an Ending) legújabb, Netflix-szel közösen legyártott filmjének. Túlkapásoktól mentesen, helyénvalóan öreguras tempóban elmesélt történet két emberről, akik felett eljárt már az idő, egyedül élnek, de magányos szívükön azért még egy utolsót próbálnak dobbantani.

Hirdetés

Jane Fonda és Robert Redford a két főszereplő. Aki ennyit tud, az már sejtheti, vagy legalábbis jogosan remélheti: igazi jutalomjátékot fog látni tőlük. Régen várt reunion az övék, hiszen a hatvanas-hetvenes évek Hollywoodjának két legszebb és legsármosabb teremtése voltak ők, fényük pedig (lássuk be) kevéssé kopott meg mára. Redford ugyanolyan méltóságteljesen lezser, mint egykor volt, Fonda pedig ugyanolyan talpraesett, stramm és gyönyörű, mint amilyennek akkoriban láttuk. Ami pedig kettősüket illeti - pazarul működő kémia, ami mentes minden erőltetettségtől. Tehetségük és összeszokottságuk mércéje, hogy az Our Souls At Night kezdő jeleneteit is sikerrel adják el.

Ezekben a kezdő jelenetekben Addie Moore (Jane Fonda) kissé hezitálva bár, de bekopog Louis-hoz (Robert Redford) azzal a furcsa kérdéssel, hogy nem-e volna kedve átugrani hozzá aludni. Louis nem tud mit kezdeni ezzel a kérdéssel, de Addie rögtön leszögezi, nem szexről van szó, csak egy kis társaságról, hiszen ilyen idősen, ennyire magányosan az éjszakák a legborzalmasabbak. Amikor aztán átmegy hozzá és leülnek beszélgetni, szinte tapintani lehet azt a zavartságot és félszegséget. Mint két kamasz, akik össze vannak zárva egy éjszakára, és akik még nem ismerik egymást, csak próbálják felmérni az adott szituációt. Két ilyen csodálatos színészt nézni, amint előadnak egy ilyen csendességében is sokatmondó, egyszerű jelenetet, valósággal lenyűgöző. Mit nekünk gigászi űrcsaták és szuperhősfilmek, ha egyszer van nekünk egy Redford és Fonda, akik még mindig itt vannak és láthatóan örömüket lelik abban, hogy 1971 óta ismét együtt szerepeljenek a vásznon - akarom mondani a Netflix képernyőjén.

Scott Neustadter és Michael H. Weber forgatókönyvírók és a rendező finoman és kellemesen ráérős ütemben építik a cselekményt, sok teret hagyva a két karakternek, hogy szépen összecsiszolódjanak és kialakuljon közöttük valami, ami barátságnál és (talán) szerelemnél is több. Habár a film nincsen híján drámai pillanatoknak, amelyek valamelyest a film állóvizét megmozgatják, ezeket is inkább csendesen, fű alatt intézik el (Addie fiának időnkénti megjelenése és ellenszenve Louis iránt), mindig szem előtt tartva azt, hogy nincs szükség nagy történésekre és magasztos érzelmekre ahhoz, hogy az ember azonosuljon a filmmel. Olyan ez az alkotás, mint egy csendesen búgó patak: el tudná nézni az ember hosszú órákig.

Az Our Souls At Night-nak nincsenek nagyratörő ambíciói és nem próbálja elbagatellizálni a témáját - finom humorral és emberséggel meséli el történetét. Tipikusan az a fajta film, amire azt mondjuk: bájos. Bájos, ahogyan Jane Fonda hozzábújik Redfordhoz autókázás közben, ahogy Redford előveszi a padlásról a kisvasút-modellt és megmutatja Addie unokájának (Iain Armitage cuki), és bájosak az utolsó percek is. Semmi feszkó, semmi túltolt drámázás, egyszerűen megmutatja ez a film azt, hogy idős korban sem kell lemondania senkinek a társas kapcsolatokról és/vagy szerelemről. És teszi ezt két összeszokott színésszel, akiket igazi öröm nézni. Ennél kellemesebb reuniont rég láttunk már.

Our Souls at Night

Kinek Ajánljuk
  • Értelemszerűen a két színész kedvelőinek.
  • Akik nem vágynak másra, csak egy kellemes, összebújós, őszi filmre egy őszi délután.
Kinek Nem
  • Akiknek nem bírják a filmre jellemző lassabb tempót.
  • Akik - neadjisten - ki nem állhatják Redfordot és Fondát.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.