Hirdetés

Out of Darkness - Kritika

|

Frédi és Béni nem igazán élvezné ezt a kőkorszaki túlélő túrát.

Hirdetés

A szerkesztőségünk több tagja is bízott benne, hogy Andrew Cumming túlélőhorrorja, az Out of Darkness kap majd valamikor magyar premiert, de erre egyre kevesebb esély látszik. Ám az amerikai online premiernek köszönhetően a kíváncsiak már megtekinthetik ezt a kőkorszaki túlélő horrorfilmet - elvégre a magyar szinkronra kár is várni.

Hirdetés

Egy hattagú ősember klán nagy reményekkel kel át a nyíltvízen, hogy egy új szárazföldön próbáljanak szerencsét. A készleteik eleve szűkösek, és a vadidegen táj sem nyújtja azt a megváltást, mint amit reméltek tőle. Sőt, éjszakánként arra lesznek figyelmesek, hogy valami folyton a tábortűzük körül leselkedik rájuk. Vajon a régi mesék démonjai uralják ezeket az új földeket, vagy valami egészen más otthonába sikerült belépniük?

Az Out of Darkness cselekményéről kár is lenne ennél többet írni, hiszen a legelemibb szinten egy pofonegyszerű "vadonban éljünk túl" cselekményt kapunk. A lehengerlő hangulat azonban bőven kárpótolja a forgatókönyv kezdeti "egyszerűségét". Nem kell egy Roland Emmerich-féle i.e. 10 000-re gondolni, amiben a katasztrófapornókirály igencsak lazán kezelte a címben forgó időszakot - itt süvítő szeleket, kietlen tájakat kapunk, ahol az emberi civilizáció még csak kicsírázófélben sem volt. A skót tájak, ahol a felvételek készültek, szemet kápráztató képkockákkal szolgálnak, ugyanakkor lépten-nyomon érzékeltetik a nézővel, hogy több tízezer évvel ezelőtti őseinknek mennyire nem volt könnyű dolga a mindennapokban.

Ha önmagában a táj könyörtelensége nem lenne elég, a primitív ősembereinknek meg kell birkóznia a hiedelemviláguk ártó démonaival, no meg az egymással szembeni bizalmatlansággal is. Nagyon egyszerű a túlélésért folytatott képlet a hőseink számára: éld túl valahogyan az aznapot, és lehetőleg szaporodj, hogy ne pusztuljon ki a vérvonal. De tényleg csak ennyiből állna az élet, még az ősembereink számára is?

A sötétben lappangó veszedelem elsőre valóban még inkább leegyszerűsíti a fentieket, hogy aztán a fináléra olyan árnyalatokat hozzon be a bonyodalomba, ami nemcsak az ősemberek, hanem a modern ember - a néző - számára is tanulságos legyen. Hiszen lehet fekete-fehérben gondolkodni, ám az kellőképpen primitív és embertelen megoldásokat eredményezhet.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az Out of Darkness pont azt ígéri, amit a trailere - és a címe - is sejtet: egy őskori túlélő kalandot, melyben dominálnak a sötétben játszódó jelenetek, ami feszült pillanatoknak ágyaz meg. A mindent háttérbe szorító túlélési ösztön és a vészhelyzetben megmutatkozó emberség kérdései izgalmasan és kreatívan kerülnek bemutatásra, illetve megválaszolásra, ami egy olyan plusz réteget ad a filmnek, amit nem feltétlenül vártunk volna el tőle, ám ami mindenképp kiemeli a tucatfilmek közül.

Out of Darkness

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy egészen autentikus őskori túlélő filmre vágyik
  • Aki szereti, ha egy egyszerű koncepció is tud szolgálni meglepő üzenetekkel
  • Aki kedveli, ha egy filmben a természet maga is szereplőként funkcionál
Kinek Nem
  • Aki nem szeret feliratot olvasni
  • Aki eleve fél a sötéttől
  • Aki nem hisz a civilizáció előtti emberi történetekben
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.