Hirdetés

Quo vadis, Aida? - Kritika

|

Egy értelmetlen népirtás balladája.

Hirdetés

A boszniai háború a 90-es évek legvéresebb európai hadi konfliktusa volt. Számos bosnyák város a mai napig őrzi az összecsapások nyomát, a házakat lövésnyomok borítják, de nem ritka a hátrahagyott roncs sem bizonyos területeken. A srebrenicai mészárlás az egyik legtöbb áldozatot követelő esemény volt, ahol 1995 júliusában, mintegy 8700 bosnyákot végeztek ki. Ezt a történetet dolgozza fel Jasmila Zbanic Oscar-díjra jelölt alkotása.

Hirdetés

Aida (Jasna Djuricic) tolmácsként dolgozik az ENSZ békefenntartóinak állomásán, ahova a közeli Srebrenicából érkezik több ezer civil, a biztonságos menedék reményében. A szerb csapatok lassacskán benyomulnak a városba, majd az állomást is megkörnyékezik. Elmondásuk szerint felszabadítanák a lakosokat és csak azoknak kell félniük, akik szerbeket öltek. A kirendelt holland csapatok igyekeznek mindenki számára ideális megoldással előállni, ám Aidának nincsenek illúziói, tudja mi következik, ha a szerbek átveszik az irányítást.

Hiába adott a fajsúlyos téma, nehéz valóban erőteljes és emlékezetes filmet alkotni úgy, hogy tudjuk mi lesz a végkifejlet. Erre készülünk, ezt várjuk, sejtjük, hogy sokkolni fog, csak az nem mindegy milyen tálalásban kapjuk a sztorit. Zbanicnak sikerült a bravúr, képes érdekfeszítően, nyomasztó köntösbe bújtatni a mondandóját, ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy a főhős egy tolmács.

A latin cím annyit tesz: Hova mész, Aida? A kérdés frappáns, ugyanis Aida folyamatosan más világok közt ingázik, egyszerre kommunikál a holland szövetségesekkel, igyekszik kerülni a szerbekkel való konfrontációt, illetve feleségként és anyaként próbálja menteni a családját, kerüljön bármibe. Egyfelől az ő kétségbeesése és tehetetlensége is remekül tetten érhető, ugyanakkor a komplett szituációban visszaköszönnek ezek a tényezők. Ahogy segítségben reménykedünk, de a szavak süket fülekre találnak, lassacskán elhatalmasodik az emberen a beletörődés, mégsem akarja feladni és könyörög a revelációért. Zbanic elemi erővel használja a feszültséget és olyan fullasztó élménnyé teszi művét, ami rátelepszik az emberre. Érezzük a tétet, a döntések, párbeszédek súlyát, s kimondatlanul is rettegünk a következményektől.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Fantasztikus húzás a két fél reakcióinak szélsőséges, ám abszolút reális szemléltetése. A tenyérbemászó szerb tábornok ígéreteit szívből szeretnénk elhinni, ugyanakkor ott van Aida, aki egy idő után odáig jut, hogy akár lábon lőné a fiait, hogy a sérültekkel elszállíttassák, csak ne adják őket a "felszabadítók" kezére. Aztán megtörténik az elkerülhetetlen, Zbanic mégsem használ hatásvadászatot. Annyit mutat, amennyit kell, nem akar feleslegesen sokkolni, szimplán szenvtelenül ábrázolja a valóságot. A kegyelemdöfést a záróakkord viszi be, mely talán kicsit el van nyújtva, de kellett ahhoz, hogy koherens legyen az élmény. Végtelenül lehangoló és szívbemarkoló epilógus, mely mesterien mutatja be, hogy milyen az, amikor a történelem elhaladt melletted, mégis az arcodba röhög, te pedig nem tehetsz mást, mint visszamosolyogsz.

A Quo vadis, Aida? olyan film, ami nekünk európaiaknak különösen sokat adhat, s egyszer mindenképp látni kell, többször viszont nem szeretnénk. Kerüli az explicit erőszakot, mégis fájdalmasan hatásos, ahogy vibráló feszültséggel és súlyos érzelmekkel éri el a célját. Szívszaggató mementó egy értelmetlen vérengzésről, amit nem szabad elfelejteni, Zbanic pedig gondoskodott róla, hogy ez így is legyen.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Quo vadis Aida?

Kinek Ajánljuk
  • Aki kedveli a fajsúlyos drámákat
  • Aki nem bánja, ha érzelmileg kifacsarják
  • Aki egy fontos filmet akar látni
Kinek Nem
  • Aki nem szereti a lélekőrlő drámákat
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.