Hirdetés

Romlott oktatás - Kritika

|

Hugh Jackman imádni való tanfelügyelő, csak kár, hogy lopja a pénzünket.

Hirdetés

Az HBO tévéfilmjei rendre megütnek egy bizonyos szintet. Simán felveszik a versenyt a mozikba küldött társaikkal, sőt sok esetben le is iskolázzák őket. Ilyen a Romlott oktatás is, aminek kétségtelenül a nagyvásznon lett volna a helye.

Hirdetés

A cselekmény igaz történeten alapul, az amerikai állami oktatás legnagyobb volumenű sikkasztási botrányát öleli fel. A 2000-es évek elején járunk, a Roslyn középiskola virágzik, az ország negyedik legnívósabb intézménye. Mindezt a tanfelügyelőnek, Frank Tassone-nak (Hugh Jackman), köszönhetik. Mindenki boldog, de a felszín alatt cseppet sem olyan rózsás a helyzet.

Cory Finley rendező aprólékosan körbejárja az ügyet, minden nézőpontot elénk tár és úgy vonja be a nézőt a játékba, hogy az reális képet kapjon a történtekről. A Romlott oktatás azért kiváló műfaji bravúr, mert egy laikusnak, illetve a sztorit ismerőknek is képes újat mondani. Ezt azzal éri el, hogy nem csak az oknyomozásra koncentrál, hanem velős karakterdrámát tár elénk. A direktornak esze ágában sincs démonizálni a csalókat, nem tör felettük pálcát, de bemutatja, hogy az emberi gyarlóságért súlyos árat kell fizetni. A film egyértelműen Tassone-ra fókuszál. Alapjáraton szimpatikus figura, aki előre köszön a folyosón, tisztában van a diákok kvalitásaival és szívügye az oktatás. Remek szakember, s valóban előrelendítette a Roslyn középiskolát. A gondok akkor kezdődnek, amikor az egyik diák cikket szeretne írni az éves költségvetésről, valamint az intézményt fellendítő új programról. Beleássa magát a szerződésekbe, számlákba és olyan dolgokra bukkan, amik elindítják azt a bizonyos lavinát.

Ám Finley műve még itt sem csap át oknyomozó újságírós krimibe, ez a szál végig kissé a háttérben marad, de pont annyira illeszkedve az összképbe, amennyire szükséges. A lényeg továbbra is Tassone és az ő kettőssége. Fantasztikus, ahogy egyszerre képes elhivatott szakember és manipulatív csaló lenni, aki olyan negédesen zsarol meg, hogy észre sem lehet venni. Teljes mértékben hihető, hogy sokan miért nem akarták elhinni, hogy képes lehet ilyesmire, ráadásul sokkal könnyebb szemet hunyni bizonyos dolgok fölött, ha láthatóan megy a szekér, a siker elvakító hatása okán. A Romlott oktatás talán egyetlen nagyobb hibája, hogy nem adja meg a katarzist, nincs érzelmi csúcspontja. Pedig a fajsúlyos téma működik, mindemellett képes a könnyed, cinikus humorra, ami remekül áll neki, mindössze az a bizonyos gyomros hiányzik belőle, még ha a zárásra majdnem össze is jön.

Finley alkotása változatos és sokszínű darab egy olyan történetről, mely egyszerre elgondolkodtató és abszurd. Remekül árnyalja karaktereit, ehhez persze kell egy tökéletes Hugh Jackman és Allison Janney is, noha ez előbbi kétségtelenül ellopja a show-t. A Romlott oktatás egyszerre korrekt oknyomozós krimi és erőteljes dráma, amiben kicsit más megvilágításba kerül az ember kapzsisága és gyarlósága. Ez a fajta üzenet pedig tanmesének sem utolsó.      

 

Romlott oktatás

Kinek Ajánljuk
  • Aki Hugh Jackmant nem csak Rozsomákként imádja
  • Az abszurd igaz történetek kedvelőinek
  • Aki szereti az oknyomozós filmeket
  • Akinek fontosak az aprólékosan ábrázolt karakterek
Kinek Nem
  • Aki katarzist vár egy ilyen történettől
  • Akit hidegen hagynak az emberi drámák
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.