Hirdetés

Évadkritika: Sex Education - 1. évad

|

A szex vajon mi?!

Hirdetés

Aki az ezredfordulón élte fiatalságát, az talán emlékszik a bevezetőben emlegetett borzalmas sláger eme refrénjére. A sors különös fintora azonban az, hogy tökéletesen kifejezi a Netflix idei egyik első és kritikailag méltán elismert sorozatának az alaptézisét. 

Hirdetés

Ha jobban belegondolunk, igencsak ellentmondásos világot élünk. A szexualitás már réges-rég nem a hanyatló Nyugat ópiuma, ránk ömlik már egész fiatalkorunktól kezdve és itt ne a pornóra tessék gondolni, hanem már ott vannak az egyszerű, az utcán jelenlévő hirdetések, dögös és alulöltözött csajokkal és pasikkal (és abba most bele sem megyek, hogy ez mennyire torzítja az egészséges testképünket), a filmekről nem is beszélve.

A 2000-es évek elején amúgy is nagy keletje volt a szüzességelvesztésre hajtó, hormontúltengéses vígjátékoknak (Amerikai pite és társai), mostanra pedig ott tart a világ, hogy húsz éves korukra a fiatalok szexuálisan teljesen kiégnek, miközben a felnőtteknek - akár szülőknek, akár tanároknak - nehezükre esik a szexről beszélni a tinédzserkorú gyerekekkel. Gyakorlatilag ebből a helyzetből indul ki a Sex Education, megfejelve az "aki nem csinálja, az tanítja" tézissel.

A 16 éves Otis (a mellesleg már 22 éves Asa Butterfield) pedig pont ilyen tinédzser, mégsem lesz belőle tornatanár. Gyakorlatilag észre sem vennék az iskolában, amit az introvertált természetével annyira nagyon nem is bánna, ellenben legjobb barátja, Eric (Ncuti Gatwa) már küllemében is egy feltűnő jelenség, ami nem éppen könnyíti ezt meg. Pláne, hogy Otist is, mint legtöbb iskolatársát már javában hajtják a hormonok, viszont legtöbbjük ezt meg is éli, azonban az ezekből adódó szexuális problémákkal nem tudnak mit kezdeni. Otis azonban érteni véli az ezek mögött meghúzódó okokat, lévén anyja szexterapeuta, aki lényegében rendszeresen haza viszi a munkáját, a fiú nem kis bánatára. Ezt pedig iskolatársuk, Maeve (Emma Mackey) felismeri és kitalálja, hogy Otisszal kérjenek pénzt a diákoktól, hogy a fiú a szakértelmével segítse őket, aminek csak egyetlen hátulütője van: hogy Otis még javában szűz.

A Sex Education több fronton is felér egy kisebbfajta csodával. Noha a szexualitás, mint a legtöbb hasonló vígjátékban kiemelt szerephez jut, sohasem lesz öncélú, hanem nagyon is okosan, éretten kezeli a témáját - a krimik mintájára egy rész-egy eset - miközben pont a fiatalokhoz sem felejt el szólni. A legnagyobb erénye éppenséggel az, hogy a fiatalok nyelvén, közérthetően beszél a szexről és az abból fakadó problémákról mindenkinek, miközben ezeket a mai társadalom kényelmesen a szőnyeg alá söpri, mondván "a szüleim velem se beszélgettek soha a szexről, mégis egy rakás kapcsolatom volt már". Egyik kedvenc példám a szériában, amikor kiderül, hogy egy lány mindig csak a párja kedvére akart tenni, de közben a saját testét - azt felfedezni, hogy neki mi a jó - teljesen elfelejtette.

És ez csak egy példa a sok közül, amiket a széria intelligensen kezel. Ez már csak azért is meglepő, mivel a Sex Education nem csak közegében emelte át a valóság legtipikusabb panelkaraktereit a durcás, a csendes és a különc főhősökkel, az agresszorral, vagy a népszerű diákkal, esetleg a suli híres "ribijével", hanem vizualitásában is. Az első részben például perceket kell azzal tölteni, hogy a néző rájöjjön, hogy a sorozat a 80-as, a 90-es években, vagy napjainkban játszódik-e.

Ez az elemeltség azonban csak mondanivalóját, annak általános jellegét, valamint fontosságát húzza alá. Így történhet például az, hogy a meleg Eric elleni gyűlöletbűncselekmény, majd annak feloldása egyszerre megrázó és megható, de hasonlóan szépen kezeli az abortusz kérdéskörét, amelyben nem ítélkeznek a készítők, csupán bemutatják, hogy mi minden állhat egy ilyen döntés mögött. Eközben a színészei is kitöltik ezeket a hol szórakoztató, hol lényegesen rétegeltebb szerepeket. Butterfield például nem először bizonyítja, hogy tehetséges srác, de az egyszerre hormontúltengéses és bizonytalan tini szerepköre még tőle is szokatlan, szerencsére azonban maximálisan helytáll benne. A Maeve-et alakító (amúgy Emma Stone-ra kísértetiesen emlékeztető) Emma MacKay is parádés, de a show-t egyértelműen Gillian Anderson lopja Otis anyjaként. Lehetséges, hogy rendezői instrukció volt, hogy az egykori Scully ügynök ne csak hidrogén szőke hajával, hanem játékával is Emma Thompsont alakítsa, de maximálisan bevált, ugyanis kiderül ismét az, hogy Anderson milyen kiváló komika.

Mint ahogy az is, hogy a Sex Education nem csak egy igényes, bájos, szemtelenül vicces sorozat, ami egyben hiánypótló is, hanem fontos, akár az iskolában is leadható tananyag. Nem is csoda, hogy a Netflix be is rendelte a második szezont, elvégre mindenkinek van olyan, amit tudni akart a szexről, csak félt megkérdezni.

Sex Education: 1. Évad

Kinek Ajánljuk
  • Ha szeretjük az egyszerre szellemes és okos sorozatokat!
  • Amennyiben a szexről mindig hajlandóak vagyunk valami újat tanulni!
Kinek Nem
  • Amennyiben a tinivígjátékot még mindig az Amerikai Pite és társai jelentik!
  • Akik mindent tudnak a szexről és nem is akarnak kérdezni semmit!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.