Hirdetés

Skate Kitchen - Kritika

|

Száz percen keresztül próbálnak meggyőzni minket, hogy a lányok is lehetnek jó deszkások, és hogy erről valóban érdemes filmet készíteni.

Hirdetés

Igazi deszkások a főszerepben a most tárgyalt filmünkben, aminek címe is utal rá, hogy itt bizony arról a nemről fog szólni a történet, akik kevésbé vannak reprezentálva a deszkásokról szóló, vagy őket valamilyen módon megjelenítő alkotásokban. A történet akár egy söralátéten is elférne: főhősünk Camille egy introvertált tinédzser, aki New Yorkba látogatva megismer egy lányokból álló deszkás baráti kört, akik hamar be is fogadják, s mindezt kisebb-nagyobb családi, baráti és a deszkások közötti konfliktusok tarkítják.

Hirdetés

A Skate Kitchen egy valódi atmoszférikus film, minek cselekménye és karakterei is alá vannak rendelve a gördeszkás szubkultúra és eme hivatással járó életérzés prezentálásának. Maga a történet kellemesen visszafogott, hétköznapiságával válik emberközelivé. Megjelennek a coming of age történetek archetípusai, mint a lázadó tinédzser, a szerető, de elnyomóan szigorú szülő és az első nagy szerelem. Ezek kellően meghúzódnak a háttérben, hogy mindössze keretet adjanak annak, amiről a film voltaképpen szól, a deszkázásnak.

A játékidő nagy részében azt fogjuk nézni, ahogy barátok együtt lógnak, deszkáznak, és jól érzik magukat. Hála a hangulatos tálalásnak, a kiváló zenés betéteknek és a deszkázás élményét remekül átadó operatőri munkának végig képes lekötni figyelmünk és gond nélkül szippantja be azokat is, akiktől nem is állhatna messzebb ez a szubkultúra. Egy kontinenssel arrébb élő, deszkához még bottal sem érő nézőnek is mint én jól át tudta adni az esszenciáját ennek az életnek. Bemutatja a deszkások mindennapjait, éjszakai életét, hogy manapság már nem csak ügyesnek kell lenni, de érdemes folyamatosan jelen lenni a közösségi hálón. A főszereplők a valóságban is több tízezres instagramos rajongótáborral rendelkeznek, ahova nap mint nap posztolják, hogy sikerülnek a trükkök, mutatványok.

Ami még kifejezetten imponált, hogy a film cseppet sem kizárólag azt harsogja, hogy a lányok is lehetnek jó, avagy jobb deszkások mint a fiúk, hanem ahogy a főszereplők ki is mondják, pont azzal van a probléma, hogy nemek szerint alakulnak ki a deszkás klikkek, miközben a lányoknak is lenne mit tanulni a másik nem képviselőitől, s fordítva. Vagyis pont úgy válhatnának jobbá, ha fiúk és lányok csapatban, egymást segítve próbálnának fejlődni.

Egy effajta életérzéssel házaló mozi esetében viszont a száz perces játékidő már kimondottan sok. Mivel a történetnek nincs íve, a konfliktusokat már kilométerekkel az érkezésük előtt látni, ezért a film utolsó harminc percében nem volt meglepő, ha egyre többet pillantgattam órámra, és elnézve a lezárást, semmit se vett volna el az élményből, ha kicsit korábban pont tesznek a mondat végére.

Igazán hangulatos film a Skate Kitchen, ami sokkal jobban tálalja a New York-i deszkás lányok mindennapjait, mint ahogy az ember első hallásra elképzeli. Az egész cselekmény egy nagy alibi, hogy bemutathassák ezt a szubkultúrát, ami azokat is magával ránthatja, akik nagyon távolinak érzik maguktól ezt a témát. Talán a végén még a deszkázás kipróbálásához is meghozza a kedvet.

Skate Kitchen

Kinek Ajánljuk
  • Akiket érdekel a New York-i deszkás szubkultúra.
  • Akiket hidegen hagy, de nyitottak az új dolgok befogadására.
  • Akik el tudnak veszni egy hangulatfilmben.
  • Akik díjazzák a mérsékelt, nem a szélsőséges feminizmus megjelenését a filmvásznon.
Kinek Nem
  • Deszkafóbiásoknak.
  • Akik szerint a lányok legfeljebb a konyhában nyomják a deszkás trükköket.
  • Akik egy filmtől mindig elvárnak egy épkézláb cselekményt és jól megírt karaktereket.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.