Hirdetés

Széttörve - Kritika

|

A címével ellentétben ez a film eléggé egyben van.

Hirdetés

Közhely, vagy sem, mostanra talán ki lehet jelenteni, hogy M. Night Shyamalan visszatért. Vagy legalábbis az életjeleit mutatja. Az ezredfordulón új Spielbergnek és Hitchcocknak kikiáltott rendező (stílusát tekintve inkább az utóbbi) a Lány a vízbennel, de egyesek szerint már A faluval óriási lejtmenetbe kezdett, amelynek mélypontját léghajlítók és a Smith-família családi mozija jelentette. Ezek után nem csoda, ha a sokáig Oscar-várományosnak tartott direktort az utóbbi években inkább valahol az Arany Málna környékén keresgélték a nézők, ezért is számított kellemes meglepetésnek előző munkája, A látogatás, amely már egyfajta visszatérés volt a jól bevált recepthez (csattanóra épülő cselekmény), mindemellett Shyamalan a found footage horrorral nem kevés szorongást váltott ki belőlünk, amint azon kaptunk magunkat, hogy az öregségtől, az elmúlástól viszolygunk. A Széttörve két órája alatt ismét a hátunkon kúszik végig a borzongás, aminek okát úgy hívják, hogy James McAvoy.

Hirdetés

Shyamalannak egyértelműen jót tett, hogy visszatért a gyökerekhez, és bevált trükkjeivel rendre él is. A koncepció persze számos buktatót rejt magában: egy többszörösen hasadt személyiség foglyul ejt három lányt, akik közül kettő megpróbál ésszerű (értsd. a dramaturgiai elvárásoknak megfelelő) keretek közt kitörni a fogságból, míg a harmadik, Casey (A boszorkányból ismert Anya Taylor-Joy most is remek) múltbeli események hatására inkább igyekszik sokkal óvatosabb lenni. Megpróbál élni a kínálkozó lehetőséggel, hiszen helyzetük nagyban függ attól, hogy adott pillanatban a férfi 24 személyisége közül - aki(k) iránt egy doktornő is élénk érdeklődést tanúsít -  melyik kerekedik fölül.

A film buktatója pont főszereplőjében rejlett, hiszen nagyon könnyen elcsúszhatott volna rajta a nagy "Come Back". Lehetett volna túlontúl harsány Barry/Kevin/Dennis/stb. figurája, ahogy ebből fakadóan a helyzet abszurditása is felülírhatta volna a suspense-t. Shyamalan és McAvoy tehetségét dicséri azonban, hogy sokszor vészesen közel kerülnek ezek mezsgyéjéhez, mégsem lépik át. Előbbi mindig időben rántja vissza a kormányt, utóbbitól pedig nem csak a két óra alatt, hanem még jóval a moziból kijövet után is sikítófrászt kapunk, ha csak eszünkbe jut. A skót színész eddig is remekelt, ha hagyták érvényesülni, Shyamalan pedig jó érzékkel hagyta kibontakozni. McAvoy alakítása csak a legnagyobbakhoz mérhető, karakterét/karaktereit pedig egyszerre féljük és szánjuk.

Az viszont vitathatatlan, hogy Shyamalan hiába tért vissza régi önmagához, túlzottan beleszeretett a saját alapanyagába. A második felére lendületét veszti a film: húsz percet simán kilehetett volna vágni belőle, a szimbólumrendszere már-már veszélyesen didaktikus, és rendkívül veszélyes terepre merészkedik, aminek feloldása - vagy inkább magyarázata - sokakat fel fog bosszantani, de valószínűbb, hogy inkább az állunkat keressük valahol a popcornos vödör alján.

Eme írás buktatója, hogy képtelenség úgy írni érdemben a filmről, hogy ne rontsam vele a filmélményt. Ezért legyen elég annyi, hogy aki szerette Shyamalan korai filmjeit (és itt most nem a Stuart Little kisegér forgatókönyvére gondolunk), annak kihagyhatatlan, akik pedig szeretnek borzongani és meglepődni - amelyet egyre ritkábban tehetünk meg, különösen egyszerre - azoknak pedig azért okoz maradandó élményt. Shyamalan újra ott van, ahol lennie kell, és reméljük most már nem merészkedik alá a celluloid pokol bugyraiba, mert azzal minket juttatna tudathasadás közeli állapotba.

Széttörve

Kinek Ajánljuk
  • Akik hiányolták a rendező régi önmagát!
  • Akik szeretnek borzongani!
  • Akik szeretik az ötletes befejezéseket!
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik, ha egy film a befejezésre van kihegyezve!
  • Akik Shyamalan egy korábbi filmjét sem látták!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.