Hirdetés

Talpig fegyverben - Kritika

|

Harry Potter és a kézhez fúrt pisztolyok kalandja.

Hirdetés

Amióta vége a Harry Potter franchise-nak, Daniel Radcliffe azon van, hogy levetkőzze a beskatulyázást, s kétségtelenül sikerül is neki. Nem mindig nyúl bele a tutiba, de szerepválasztásai többnyire jók, s helyenként extrémek. Bizonyított már horrorban (A fekete ruhás nő), groteszk fantasy-ben (Szarvak), de volt ő már a neonácikhoz beépülő nyomozó (Imperium) és fingó hulla (az egyébként zseniális Swiss Army Manben) is. A Talpig fegyverben ezek alapján abszolút beleillik a filmográfiájába, s minden esély megvolt rá, hogy újfent egy szórakoztató gyöngyszem szülessen.

Hirdetés

Miles (Daniel Radcliffe) programozóként dolgozik, vegetáriánus, gyűlöli az erőszakot. Napjait azzal dobja fel, hogy online beszól a durvaságot hirdető weboldalaknak és embereknek. Amikor a Skizm nevű, "gyilkolós" műsort kezdi ki, csúnyán mellé lő. Elkapják, és két pisztolyt fúrnak a kezeihez, s egy napot kap, hogy elintézze a csatorna legveszélyesebb pszichopatáját, Nixet (Samara Weaving).

Egy ilyen sztorit olvasva az ember be tudja lőni, mire számíthat. Itt kár magvas gondolatokra, csavaros cselekményre és komplex karakterekre várni, a cél a szórakoztatás és a féktelen zúzás. Nagyjából a Hardcore Henry és a Crank szerelemgyerekét vártam, ez azonban csak üggyel-bajjal jött össze. Kezdjük a sztorival, ami működhetne, de valahogy mégsem úgy sül el, ahogy kéne. Talán pont azért, mert mondanivalót akar közölni. Jason Lei Howden író, rendező ugyanis lépten-nyomon hangoztatja, hogy a való világban egyre inkább elharapódzik az erőszak, az online felületeken pedig ezt zabálja a nép. Ennek manifesztuma a Skizm, afféle vérre menő valóságshow gyanánt. Hogy mit kezd vele a direktor? Nos, nem sokat, a konklúzió ugyanis nagyjából annyi, hogy állítsd meg az erőszakot azzal, hogy erőszakos leszel. Nem túl logikus igaz? A cselekmény többi elemére ez szintén rásüthető, mondom ezt úgy, hogy a fizika egyértelműen semmibe van véve, a szereplők pedig olyan dolgokat bírnak ki, hogy hozzájuk képest a terminátor Barbie babának számít.

Bár egy idő után mókásból kínosba vált ez az elnagyoltság, még abszolút belefér. A mellékszálakkal szintén nem kezdenek semmit. Ki lehetett volna térni a műsor célközönségre, illetve a feléjük irányuló kritikára, vagy Nix tragédiájára, aki nem mellesleg igen markáns karakter lehetett volna. Sajnos minden fronton csak a felszínt kapargatjuk, Howden inkább fullba akarta nyomni a kretént. A baj csak az, hogy akkor tényleg ne akarjon szólni semmiről a mű, így kicsit két szék közt a pad alá esett. Megvan a trashfilmes bája, a bő másfél órás játékidő során csak másodpercekre pihenünk meg, egyébként végig veszett tempóban pörög a Talpig fegyverben. A vágás és a kameramozgás kifejezetten irritáló, de ha olyan hatást akartak elérni, hogy a néző is bekokózva érezze magát, az garantáltan bejött. A poénok vegyesek, helyenként nagyon kínosak, máskor el lehet kacagni egy-egy beszóláson, de el tudtam volna viselni több humort is ehhez a történethez.

Bíztam Radcliffe-ben (akinek a játéka egyébként abszolút rendben van), de a Talpig fegyverben egy kicsit félrement. Képes szórakoztató lenni, olykor elkapja a fonalat és igazi bűnös élvezetként működik, de Howden sok helyen vihette volna el más irányba a sztorit úgy, hogy az összkép javára váljon. Így kicsit akart is szólni valamiről, miközben totális káosz az egész, ez pedig nagyon kevés esetben sül el jól. Itt sem sikerült.

Talpig fegyverben

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti ha fullba tolják a kretént...
  • ... és nem zavarja az elcsépelt mondanivaló
  • Aki másfél órányi betépett zúzásra vágyik
Kinek Nem
  • Aki szerint egy trashfilm maradjon a határain belül
  • Aki érett tartalmat és komplexitást vár
  • Akit zavarnak a következetlenségek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.