Hirdetés

The Outfit - Kritika

|

Szabó bácsi esete a gengszterekkel.

Hirdetés

Graham Moore nem a legaktívabb hollywoodi filmes. A 10 dolog amit utálok benned sorozathoz írt egy epizódot, majd a Kódjátszma forgatókönyvéért felelt, amiért egyből meg is kapta az Oscart. Most bemutatkozott rendezőként is a The Outfittel és hozott magával néhány nagyobb nevet, úgymint Mark Rylance vagy Dylan O'Brien. Az eredmény egy olyan film, amiről alig beszélnek, holott az év egyik legkellemesebb meglepetéséről van szó.

Hirdetés

Leonard (Mark Rylance) brit bevándorló és Chicagóban van egy ruhaszabászata. A sokat látott férfi az egyik legjobb a szakmájában, így a helyi gengszterek is hozzá járnak, ha éppen új kabátra, zakóra lenne szükségük. Részletkérdés, hogy ilyen-olyan piszkos ügyleteket is bonyolítanak az üzleten belül, de hősünk alkalmazkodik és szép csendben meghúzza magát. Egy este a maffiafőnök fia lőtt sebbel támolyog be Leonard boltjába, s ettől kezdve mindegyikük élete fenekestül felfordul.

Előzetesen nem tudtam mire számítsak, mindössze annyi volt világos, hogy egy 50-es években játszódó dráma-thrillerhez lesz szerencsém. Az első meglepetés akkor érkezett, amikor világossá vált, hogy egy kvázi kamaradarabról van szó. A cselekmény csak és kizárólag az üzletben játszódik, ezzel ad az összképnek egy színdarabos felütést, ami ritkán sül el jól, de Moore remekül bánik az egyetlen helyszínnel és kihasználja a benne rejlő potenciált, többek közt feszültségkeltésre.

A felvezetés lassúcska, de nem hosszú, szűk 20 perc alatt megismerjük Leonard mindennapjait, kapcsolatát a csinos asszisztensével, Mable-lel (Zoey Deutch). Már itt sem árt figyelni a részletekre, mert később fontosak lehetnek, de a tempó egyértelműen akkor pörög fel, amikor betoppan a meglőtt fiú a társával. Két rivális gengsztercsalád háborújába csöppenünk, ahol a középpontban egy magnószalag áll, rajta bizonyítékokkal arra, hogy áruló van a szervezetben. A kezdeti idillt felborítja a bizalmatlanság, eluralkodik a paranoia és kezdjük sejteni, hogy mindenkinek van vaj a füle mögött. Ez először Leonard és a fiú beszélgetésénél ütközik ki, mely könnyed csevegésnek tűnik, ám érezzük, hogy a háttérben valami sokkal összetettebb dolog zajlik.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Moore mesteri érzékkel tudja tévútra vezetni a nézőt. Remek példa erre a főnök érkezése, aki hosszan monologizál a címszereplő társaságról, látszólag minden súly nélkül, majd egyetlen mondattal teljesen más megvilágításba helyezi az addig elhangzottakat, olyan stílusban, hogy rögtön szaporábban kezd verni a szívünk. Számos ilyen és ehhez hasonló jelenettel bír a film, mindig meg tud újulni, csavarni egyet a konfliktuson. Egyedül a finálénál éreztem, hogy kicsit megszaladt az a bizonyos toll és túlírták a megoldást. Újabb és újabb fordulatok látnak napvilágot, csak épp egyre kiszámíthatóbbá válik vele Moore műve. Szerencsére szó nincs róla, hogy elrontaná az élményt, de lehet egy egyszerűbb, mégis frappánsabb zárás jobban ütött volna.

A The Outfit elsősorban azok tetszését fogja elnyerni, akik szeretik a párbeszédközpontú, egy helyszínes, fordulatos darabokat. Rengeteg történésre, akcióra kár számítani, a cselekmény mégis eseménydús, mindig tartogat valami meglepetést és végig leköti a nézőt. Mark Rylance szuper, Dylan O'Brient jó volt efféle szerepben látni, de Zoey Deutch és Johnny Flynn is kifogástalanok. Láttunk már hasonló felütésű műveket és a The Outfit nem talál fel semmi újat, ám így is eléri, hogy az év egyik legkellemesebb meglepetése legyen. Egy ilyen lagymatag felhozatalú nyáron pedig pláne kár lenne kihagyni.

The Outfit

Kinek Ajánljuk
  • Aki kedveli az egy helyszínes filmeket
  • Aki szereti ha egy film meg tudja lepni
  • Aki imádja az 50-es évek hangulatát
  • Aki egy fordulatos és igényes krimi, thrillerre vágyik
Kinek Nem
  • Aki nem szereti a párbeszédközpontú filmeket
  • Aki unja az egy helyszínen játszódó filmeket
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.