Hirdetés

The Toys That Made Us - Kritika

|

Hogy lettek ilyen népszerűek a G.I. Joe, Tini Nindzsa Teknőcök figurák, Barbie babák és Transformers robotok? Kiknek a fejéből pattantak ki ezek az elvadult ötletek? Hogyan lettek belőlük rajzfilmsorozatok, és miért alakult ki ily hatalmas rajongóbázis körülöttük? A The Toys That Made Us körbevezet minket a kulisszák mögött, hogy megtudhassunk mindent gyermekkorunk meghatározó játékairól.

Hirdetés

A The Toys That Made Us egy 2017-ben debütált amerikai dokumentumfilm sorozat, amelyet a Netflix felületén csíphettek el. Nem mindennapi témával foglalkozik a sorozat, a régi idők és a jelenkor közkedvelt játékfiguráinak múltjáról és felemelkedéséről szól. Mindegyik epizód más-más játéksorozat történetét tárja elénk, az eddigi három évad alatt szóba kerültek a Star Wars filmek és a Star Trek sorozat játékai, a Barbie babák, a He-Man harcosok, a G.I. Joe katonák, a Transformers átváltozó robotjai, a LEGO darabkák, a Hello Kitty cukiságai, a Tini Nindzsa Teknőcök és a Power Rangers színes karakterei, a My Little Pony lovacskái és végül a pankráció sztárjainak figurái.

Hirdetés

A sorozat legnagyobb erőssége az informatívsága mellett a rettentő laza és jókedvű hangulata, illetve maga a tálalás is elsőosztályú. Mindegyik játéksorozat megszületésétől kezdve napjainkig elmesélik, hogy mely alkotók agyában született meg az ötlet, milyen cégek hozták tető alá az üzleteket, milyen volt a termékek fogadtatása, illetve milyen rögös út volt az, amit bejártak ezek a játékok. Megszólaltatják a cégek akkori munkatársait, akik saját élményeiket tárják elénk, mik voltak akkoriban a gondolataik ezekről az új ötletekről, milyen elvárásokkal álltak neki, illetve miért gondolták azt, hogy ez lesz majd a nagy befutó a gyerekek körében. Vérbeli kulisszák mögötti betekintés érzetet ad a sorozatnak, ahogyan hallgatjuk az elbeszéléseket, hogyan próbálták rábeszélni a cégvezetőket, hogy adjanak zöld utat egy-egy projektnek. No meg a sok-sok rajzfilm, mozifilm megszületése, aminek az alapja mind pár tucat játékfigura volt, amiknek eredetileg nem volt 2 sornál több háttértörténetük. Rengeteg érdekes anekdota hangzik el, amiért már érdemes megnézni egy-egy epizódot.

Maga a narrátor kellően laza stílusban adagolja az infókat, illetve mindegyik interjúalanyon is látható, hogy milyen közel áll a szívéhez a téma, és milyen szívesen beszél róla a kamera előtt. A vágás tempós, de nem adagolják olyan gyorsan a beszámolókat, hogy ne tudjuk követni. Maguk az interjúk gyakorta vannak úgy vágva, mintha a két megkérdezett egy szobában ülne, párhuzamosan többen is mesélnek egy-egy eseményről, és abból sem csinál kényelmetlen helyzetet a sorozat, hogy egyesek másképp emlékeznek egy-egy szituációra, mint mások. Ami leginkább imponált a sorozat koncepciójában, hogy a vidám nosztalgiázás és jópofa anekdotázás mellett egy percig nem akarja elhitetni, hogy ez valami magasztos tevékenység volt akkoriban, vagy az manapság. Folyamatosan érződik az elmesélésből, hogy ez üzlet volt, ezek a cégek pénzt akartak csinálni, és minden művészi koncepció annak volt alárendelve, hogy a gyerekek elkapkodják a játékboltok polcairól a termékeiket. Ennek ellenére vannak megható pillanatai, amikor a játékok mellett az emberi sorsok is fókuszba kerülnek, a legszívmelengetőbb effajta pillanat pont a Tini Nindzsa Teknőcök epizód végén kapott helyet.

Pont a fentebb említett szórakoztató narratíva és figyelemfelkeltő történetek okán témától függetlenül mindegyik rész van olyan tartalmas és szórakoztató, hogy nem érdemes kihagyni azért, mert úgy gondoljuk, hogy ennek biztos nem kötne le a témája. Alapjáraton én is a Star Wars és G.I. Joe részekkel kezdtem, aztán magam is meglepődtem, hogy az engem teljesen hidegen hagyó He-Man és a fiús mivoltomból adódóan érdektelen Barbie babák részei is elejétől a végéig képernyőhöz szögeztek, és néha ezek még izgalmasabb epizódok is, mint a számomra ismertebb játékokról készült részek.

Egy rettentő jó hangulatú, lebilincselő dokumentumfilmsorozat a The Toys That Made Us, ami szempillantás alatt varázsol minket vissza évtizedekkel korábbra, meséli el a nagy játéksorozatok megszületését és szárnyalásukat. Akikben csak apró érdeklődés is jelen van a játékok és az azokból készült mesék iránt, amik sok-sok évig határozták meg fiúk és lányok gyermekkorát szerte a világon, azok mindenképp adjanak egy esélyt a sorozatnak.

The Toys That Made Us

Kinek Ajánljuk
  • Akiket érdekelnek a híres játéksorozatok.
  • Akik egy kellemes hangulatú dokumentumfilm sorozatra vágynak.
  • Akik kiskorukban pont ilyen figurákkal játszottak.
Kinek Nem
  • Akiket hidegen hagy a téma, és nem is akarnak róla többet megtudni.
  • Akik szerint egy dokumentumfilm legyen száraz, és ne akarjon jópofáskodni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.