Hirdetés

Tom és Jerry - Kritika

|

A mesetörténet talán legnagyobb riválisai visszatértek egy felesleges, de nem fájdalmasan vészes produkcióban.

Hirdetés

Hajjaj, a "mint egy falat kenyér" tipikus esete. Kritikánk alanya az a fajta film, amit rendszerint felhoznak azok, akik a "Hollywood kifogyott az ötletekből" típusú érvelést vezetik végig. És hát valljuk be, tényleg nehezen magyarázható a tény, miszerint egy élőszereplős mozifilm készül 2021-ben Tom és Jerry főszereplésével (valójában mellékszereplésével, de erről majd később). Sőt, bármennyire is szerettük gyerekként a csínytevő egérke és a hülyére alázott macska kálváriáját, így egymás között talán bevallhatjuk, hogy a meseszéria egyszerű receptje már nem biztos, hogy működőképes lenne a mai ingerterhelt szórakoztatóiparban. Nos, ez az új feldolgozás meg is válaszolta az előbbi felvetést, de lehetséges lenne, hogy mégis tartogatott meglepetéseket Tom és Jerry szállodai kalandja?!

Hirdetés

A korábban a 2005-ös Fantasztikus Négyest is jegyző Tim Story mostani filmjében egyszerűen oldották meg a modern adaptálás kérdését: alapvetően egy élőszereplős feldolgozásról beszélünk, ám az új Tom és Jerry világában szemmel láthatóan minden állat mesefiguraként jelenik meg - ott ez a természetes. A cselekmény felütése egyébként azt ígéri, hogy az örökmozgó egér és macskusz első találkozásának történetét meséli el, de a gyakorlatban ennek olyan minimális (értsd: semmi) hatása van a történésekre, hogy akár a búcsúfilmjük is lehetne. Ezzel együtt látom lelki szemeim előtt, ahogy a film kreatívjai nagy dilemmák közepette eldöntötték, hogy nem tanul meg a két meseikon beszélni, ahogy azt hasonló feldolgozások egyébként meglépték korábban. Ilyen téren mindenképp azt mondhatjuk, hogy hű maradt az alapanyaghoz Story rendezése, ám ez azzal az áldozattal járt, hogy a film sokkal inkább Preeta és Ben története, mintsem a címszereplőké.

Szinte azonnal megismerkedünk bohókás főhősnőnkkel, Kaylával (Chloe Grace Moretz), akinek egyik legfőbb jellemvonása, hogy nincsen felsőoktatásban szerzett képesítése, ezért egy jól festő önéletrajzot ellopva felvételt nyer New York egyik legimpozánsabb szállodájába. Önös érdek által vezérelt hazudozásainak hála egyre feljebb tör, majd a népszerű Instagram-pár, Preeta és Ben extravagáns esküvőjének lebonyolítása is a lány feladata lesz. Ekkor jön képbe az ördögi egér, akinek feltett szándéka, hogy tönkre tegye a bulit, Kayla pedig - mivel saját kezűleg képtelen volt elfogni a rágcsálót - megállapodást köt Tommal a siker reményében. Kellően egyszerű, és kellően modern a cselekmény, ami leírva pár fokkal rosszabbul hangzik, mint ahogy a gyakorlatban megvalósult. Ez a film érdeme, ahogy az is, hogy a klasszikus Tom és Jerry recept szinte érintetlenül ott lakozik az indokolatlanul túlnyújtott, 1 óra 40 perces játékidőben. A mesepáros szinte pont olyan, mint ahogyan emlékeztünk rájuk (az animációs megvalósítással együtt is, de erről megint csak később), kergetőzéseik pedig szintúgy gyerekkori emlékeimet idézték. A 2021-es Tom és Jerry viszont nem tudott, vagy nem mert erre a rendkívül egyszerű, 20-30 éve még biztosan működő koncepcióra egy egész estés, élőszereplős filmet felhúzni. Épp ezért érdemes olyan elvárásokkal leülni a képernyő elé, hogy ez egy átlagos családi vígjáték, ám két legendás mesefigura vendégszereplésével.

Ha el tudjuk fogadni az előbbieket, meg úgy alapvetően a tényt, hogy 2021-ben egy Tom és Jerry-filmet nézünk, akkor az élmény közel sem halálos, sőt, jobb pillanataiban kifejezetten szórakoztató és igényes. Nem, nem abban az értelemben véve igényes, mint egy Christopher Nolan vagy David Fincher-féle filmtörténeti remekmű, hanem mint egy könnyed limonádé. Chloe Grace Moretz szerepvállalásait már több ízben is kritizáltam, de az az igazság, hogy a még mindig fiatal színésznő az eddigiek alapján inkább az ilyen típusú filmekben mutat jól, mintsem a drámai vonatkozású próbálkozásaiban. Kayla figurája persze sok mélységgel nem rendelkezik, de Moretz habitusának, grimaszainak és nem utolsósorban hangjátékának köszönhetően abszolút szerethető, és végig egy kellemes leadet biztosít. Michael Pena mintha egy fokkal jobban unta volna szerepét, de ő is itt van, egy jó Michael Pena pedig sose rossz - a film globális nézőszámait elnézve pedig nem kizárt, hogy a dél-amerikai közönségnél miatta megy egész nagyot a Tom és Jerry. A cselekmény feladata elsősorban az volt, hogy elég egyszerű legyen ahhoz, hogy keretet teremtsen egy animált macska és egér kergetőzéseinek, amit egyébként sikerrel abszolvált Story rendezése. Nem kis meglepetésemre a film által alkalmazott animációs technika és grafikai stílus közel sem volt annyira vészes, mint ahogy azt az előzetes sugallta. Persze, a kézzel rajzolt meséknek van egy utánozhatatlan bája, ám a Tom és Jerry ezen a téren is igyekezett hű maradni a klasszikushoz, és a címszereplők modernizált másait nem dobta le a "vászon", a néző - én legalábbis - pedig tényleg azt érezhette, hogy régi ismerősöket lát viszont.

A Tom és Jerry legnagyobb erénye pedig pont az, hogy a film egy meglepően szép látványvilággal rendelkezik. Persze, alapvetően végig egy luxusszálló folyosóin járunk, ám a díszletekhez hasonlóan a kép színkeverése is élénk, vibráló. Nem annyira, hogy díjakat nyerjen vagy bármilyen téren is hivatkozzunk rá, de annyira bőven, hogy feltűnjön egy átlagos családi vígjáték esetében. Tomék csetepatéi során akkor sem lóg ki a lóláb, amikor statikus képekre rámontírozva, vagy épp mozgalmas, sok szereplőt mozgató jelenetek közben láthatjuk őket. Nyilván mindez akár a 2009-es Avatar fényében nem megsüvegelendő filmtechnikai teljesítmény, ám nem egy olyan rajzfilmadaptációt tudunk mondani, melyek vagy egyenest a botrányos grafikai stílus, vagy a részletekben megbúvó igénytelenség okán gyalázta meg emlékeinket. Tudat alatt lehet, hogy most az ördög ügyvédje vagyok, ám a 2021-es Tom és Jerry bármennyire sem több egy közepes családi filmnél, vagy a stúdió bármennyire is a könnyű pénzszerzés reményében rendelte be a filmet, a gyermekkorunkat egész biztosan nem "teszi tönkre".

Tényleg úgy gondolom, hogy az alkotók egyébként szeretettel nyúltak az alapanyaghoz, ezzel együtt pedig egy roppant egyszerű és bugyuta, de szerethető produkciónak tartom a Tom és Jerryt. A gondolatot folytatva pedig akkor jogosan mondhatnánk, hogy volt értelme elkészíteni ezt a filmet. Az igazság viszont az, hogy egy egész estés film érdemi kitöltéséhez ez az eredendően 10-20 perces hosszúságú epizódokra írt koncepció nem alkalmas. Ilyen formában legalábbis, élőszereplős próbálkozásként, ahol a címszereplők pusztán asszisztálnak a történésekhez, teljesen felesleges előrántani az ilyen és ehhez hasonló klasszikusokat. Főleg, hogy Tom és Jerry jeleneteit túlzás nélkül el lehetett volna mesélni egy 30 perces, a klasszikushoz hasonlító formátumban. A töltelék (ami ebben az esetben a film veleje) pedig közel sem annyira érdekes, hogy indokolja azt az 1 óra 40 perces játékidőt, amire valószínűleg azok a gyerkőcök is a felénél fognak ráunni, akik amúgy gyaníthatóan szeretni fogják ezt a feldolgozást - ha ugyan két részletben megnézve is.

Tom és Jerry legújabb kalandja egy piszok egyszerű, könnyen felejthető, de mindent egybevetve kellemes kikapcsolódás, ami az előzetesben sugalltakkal ellentétben kárt nem fog ugyan tenni gyermekkorunk emlékeiben, de hozzátenni sem fog azokhoz, hiszen épp a címszereplőkből kapunk keveset. A film ellentmondása viszont épp az, hogy az elnyújtott felesleg miatt még ez a kevés is több volt a kelleténél.

Tom és Jerry (2021)

Kinek Ajánljuk
  • Annak, aki egy egyszerű, de kellemes családi vígjátékra vágyik.
  • Aki szívesen látná újra a két szeretett figurát egy tisztességes megvalósításban.
  • Gyerkőcöknek.
Kinek Nem
  • Annak, aki eddig is szkeptikus volt egy élőszereplős feldolgozásban.
  • Akinek bő másfél óra még a kedvenc filmjeiből is sok.
  • Aki abban bízott, hogy a film címéhez hűen Tom és Jerry történetét fogja látni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.