Hirdetés

Trollok a világ körül - Kritika

|

Humoros, édes, csillogó és alattomos? A trollok különböznek, ahogy nincs két egyforma film sem.

Hirdetés

A már jól ismert Pipacs, Ágas és Giga útnak indulnak, hogy megállítsák Barbot, a rock trollok királynőjét, aki össze akarja gyűjteni a trollok hat húrját. A különböző húrok miatt léteznek különböző zenék (és trollok), Barb pedig arra használná őket, hogy a rock zene égisze alatt uralmába hajtsa a többi népet. Poénos cukiskodás, konfliktusok és ármánykodás, bárgyú szerelmi történet, családi béke és rengeteg zene: ilyen a Trollok a világ körül.

Hirdetés

Műfajából adódóan a szériának alapvető húzóereje a hangsávja, de azért a történet sem elhanyagolható, nyilván elsősorban a zene (a művészet) kikerülhetetlenségét és felszabadító erejét hirdeti. Meghúzódik a színes-szagos szórakoztatás mögött, mégis felhívja a gyermekek és felnőttek figyelmét egyaránt az elfogadás és a különbözőség ünneplésének fontosságára. Sőt, bárminemű emberi kapcsolat elengedhetetlensége húzódik meg a sztoriszálak mögött, legyenek azok párkapcsolati, baráti, vagy a rokonait kereső troll családról alkotott képei. Más nézőpontból tárgyalja azt is, hogy lehet-e egy közös előtörténetre, mondára hivatkozva bedarálni önálló csoportokat, de ez talán egy kevésbé releváns, inkább csak elgondolkodtató aspektus.

Tudat alatt érzékenyít, miközben a poptól a rockrajongókig mindenki szívét megdobogtatja. (Trollzart mellett a kedvencem a teljesen haszontalan, de menő Ozzy Osbourne Zúz királya lett.) Annál is inkább, mivel hiába a színes paletta, a dalok kevésbé fülbemászók az előző részhez képest, vagyis örülni fogunk az ismerős dallamoknak, de a történet alakulása jobban foglalkoztat bennünket. Nem mintha ne lenne kiszámítható, inkább a végcélig elvezető út az érdekes.

Barb kijelenti, hogy "zászlónk alatt egyesül majd minden ember", amit végső soron a bosszúvágya indokol. Nem túl rétegelt motiváció, de lényegében érthető, hiszen a régi história szerint a trollok idilli és egységes világát anno Pipacsék klánja tette tönkre. És a pop trollok hogy kezelik mindezt? Apja megfutamodik, Pipacs pedig mintha örök tagadásra adná a fejét. Becsülendő, hogy a jövőbe tekint és szeretné megakadályozni az aktuális problémát, de közben nem vállal felelősséget a népe korábbi tetteiért. Ezek elsősorban nem őt minősítik, de a struccpolitika legalább olyan káros, mint leigázni a többi zenét/trollt.

Feltehetően ez már egy túlzott mélyelemzés, de fontosnak tartom, hogy ha a gyerekeknek cuki köntösbe bújtatva beszélünk komoly témákról, akkor az legyen következetes, hiszen az oktató jelleg a film minden percében ott húzódik, és még a semmitmondás is jobb, mint a félrevezetés.

Ezen kívül nem sok említésre méltó momentum vagy elem akad. Klasszikus elbeszéléssel vázol fel egy történetet, amiben tételesen lehet pipálni az alapvető összetevőket: a - cselekményt sokszor megakasztó - szerelmet, az átverést, a "jó" és a "rossz" párharcát, a sztori bohócát, a tanulságot és a happy endet. Mindezt megspékelve az összes elképzelhető vagy elképzelhetetlen színnel, ami fejfájást és vidámságot eredményez. Abszolút kimaxolja az "édiség" fogalmát, ami miatt a legszőrösszívűbb néző sem tud igazán haragudni.

Komoly témákkal foglalkozik, miközben nem felejti el, hogy egy gyerekeknek szánt animációs film. Ennek ellenére sokat markol, amit nem mindenhol tud meg is tartani, pedig első ránézésre egy könnyen emészthető darabnak tűnik. A célközönség és a beleszuszakolt résztörténetek sokaságának és milyenségének ellentmondása miatt azonban kusza lesz, és ez teszi felejthetővé. Mindezekkel együtt sincsen kifejezett rossz érzésem, másfél órára kikapcsolta az agyam, szerethető és pörgős, de egy konzekvensebb mesét szívesebben néztem volna.

Trolls World Tour

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a tartalmas animációkat
  • Akiket nem zavarnak a mellékvágányok
  • Akik egy aranyos, üdítő délutánra vágynak
Kinek Nem
  • Akik elmélyednek még egy mese mondanivalójában is
  • Akiknek kifolyik a szeme a vibráló neontól
  • Akik nem szeretik a musicaleket
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.