Hirdetés

Űrvihar - Kritika

|

Egy hiper-szuper-mega-giga vihar veszélyezteti a Föld sorsát, amit egyedül Gerard Butler menthet meg.

Hirdetés

Az emberi jelenlét miatt bolygónkon az éghajlatváltozások a kelleténél gyorsabban következnek be, az Űrvihar által felvázolt, nem is olyan távoli jövőben pedig egészen őrületes jelenségek sújtják az emberiséget. Óriási viharok, a hőmérséklet számos helyen élhetetlen állapotokat teremt elő, a természet pedig alapvetően a feje tetejére áll. A hasznos amerikai állampolgár, Jake Lawson (Gerard Butler) azonban egymaga kiötöl egy olyan tervet, mely gyakorlatilag isteni szerepkörbe állítja az embert: a Föld köré egy óriási hálót épít az USA és Kína együttesen, mely mesterségesen hatástalanítja a viharokat, szabályozza a hőmérsékletet és tartja kordában az egyéb időjárási tényezőket. Ez a forradalmi és egyébként abszolút elképzelhetetlen rendszer tökéletesen működik, egészen addig, míg egy titokzatos személy nem szabotálja azt. Ha nem sikerül helyrehozni a hibákat, akkor az emberiségre egy végzetes, mindent elsöprő erejű, eddig még nem tapasztalt természeti esemény vár… az űrvihar!

Hirdetés

Ami már az első anyagoktól kezdve szemet szúrt az Űrviharral kapcsolatban, hogy egy olyan hollywoodi produkcióról beszélünk, ami közel 120 millió dolláros költségvetéssel bír, vagy éppen Gerard Butlert vonultatja fel húzónévként, és mégis sugárzik róla a B kategóriás filmekre jellemző miliő. Ez szinte az Űrvihar minden porcikáján látszik, ami meglepően hamisan árulja magát, ugyanis aki egy pöpec látványfilmet vár A függetlenség napja, vagy éppen a '98-as Godzilla rendezőjétől, az nem is teljesen, de valamelyest egész biztosan csalódni fog. Az előzetesekkel ellentétben az Űrvihar nem egy klasszikus értelemben vett katasztrófafilm, a látványos jelenetek pedig egytől egyig el lettek lőve a film kedvcsinálóiban. Mondjuk talán nem is kár azért, hogy nem volt belőlük több, lévén, ha nem is bántották az ember szemét az Űrvihar meglepően olcsó vizuális effektjei, az élményhez szinte semmit nem tettek hozzá. Ez persze óriási negatívum egy olyan produkció esetében, ami ennek ellentettjével hirdeti magát, ám hiába a tucatszerű, unalmas külső, az Űrvihar piszkosul igyekezett, hogy szórakoztassa a nézőt, ami sokszor egy már-már butuska, de szerethető filmet eredményezett.

Dean Devlin filmjének cselekményét egy olyan forgatókönyv vezérelte, melyben eredeti ötletek semmilyen szinten nem kaptak helyet, a rengeteg kliséből mégis kihoztak valamit, ami egy hihetetlen oknál fogva egészen le tudta kötni a figyelmem. Az Űrvihar játékidejének felét a Nemzetközi Űrállomáson fogjuk tölteni, ahol egyébiránt a film technikailag és végig egy korrekt, néha kifejezetten látványos színvonalat hozott. Az emberiség megmentője, az idősebb Lawson (mert a Földön eközben az öccse a góré) itt igyekszik rátalálni a lent történő katasztrófák gyökerére, amiért a meghibásodott (szabotált), 'Dutch Boy' névre keresztelt, őrangyalként funkcionáló rendszer felel. Az egészből egy olyan összeesküvés bontakozik ki, amiben még maga az Egyesült Államok elnöke is érintett. Micsoda fordulatok, kérem szépen! A történettől persze balgaság lenne csodát várni, Gerard Butler takaréklángon üzemelő játékával az még így is a film talán legkellemesebb pontja, mivel hiába szolgál egy egyszerű, de viszonylag jól működő alapjául egy sztenderd látványfilmnek, a lényeg továbbra is hibádzik.

Az Űrvihar elsődleges konfliktusforrása (a globális katasztrófa esetleges bekövetkezése mellett) a két Lawson testvér közti ellentétek fejtegetése lesz, a fiatalabbikat alakító Jim Sturgess viszont egy olyan irritáló, döbbenetesen unalmas és egydimenziós színészi eszköztárat vonultatott fel, ami rendre ellehetetlenítette, hogy úgy-ahogy élvezhessem ezt a sokszor szerethető bohóckodást. Az Űrvihar tele van ordító ostobaságokkal, többek között olyanokkal, hogy míg az űrállomáson lévő technológia legalább háromszáz évvel meghaladja a jelenlegi fejlettségünket, addig lent, a NASA-nál még mindig, a már talán most is elavultnak számító LCD monitorokkal szeretnék megváltani a világot. Az ISS-nél eközben köszönik szépen, elvannak a holografikus kijelzőkkel. Persze, mondhatjuk, hogy mindez csak szőrszálhasogatás, ám a film hemzseg az ilyen, még laikusok számára is szembetűnő lusta megoldásoktól. Aztán lehet, hogy csak a költségvetés nem volt elegendő, ami a legjobb esetben is csak átlagosnak nevezhető látvány mellett picit érdekes lenne. Nagy szerencse, hogy a humor átszőtte a játékidő nagyját, ami nélkül az események nagyon gyorsan kínossá válhattak volna a nagy komolykodás közepette. Lehet rosszul éreztem, de olykor az Űrvihar még magán is képes volt nevetni, ami persze ritkán ad bizakodásra okot, de mégis csak jó tudni: ezt azért még a készítők sem gondolták teljesen komolyan.

Az Űrvihar remekül rávilágít arra, hogy bármennyire is elegünk van már Michael Bay Transformereiből, látvány szempontjából bizony lehet, és talán kell is értékelni őket. Dean Devlin filmje garantáltan nem fogja kielégíteni a sci-fi-re vagy elementális pusztításra és apokalipszisre éhes szemeket, az Űrvihar minden más szempontból is maximum középszerű. Az ISS-en kibontakozó konspirációs szál és a filmet körüllengő szerethető, naiv butaságokkal teli hangulata mégis képes volt elfeledtetni velem, hogy ez a produkció mennyi pénzzel a háta mögött indult a B kategóriában.

Űrvihar

Kinek Ajánljuk
  • Azoknak, akik könnyed szórakozásra vágynak.
  • Azoknak, akik habzsolják a sci-fi-ket, minőségtől függetlenül.
  • Azoknak, akiket vonzanak a látványfilmek...
Kinek Nem
  • ...ők viszont most adják lejjebb az elvárásaikat.
  • Azoknak, akik eredeti, ötletes cselekményre vágynak.
  • Azoknak, akik egy ütős katasztrófafilm reményében ülnének be az Űrviharra.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.