Hirdetés

Valan - Az angyalok völgye - Kritika

|

Magyar skandináv krimi, a Q-ügyosztály mintájára. És működik!

Hirdetés

A skandináv krimiknek megvan a maguk kultusza a világ minden táján. Számos alkalommal próbálták átemelni a stílust, de igazán autentikusat nehéz alkotni a műfajon belül. Bagota Béla első nagyjátékfilmjében szintén megpróbálta megidézni a zsáner szellemiségét. Mondjak durvábbat? Sikerült neki!

Hirdetés

Péter (Krisztik Csaba) húga több mint 20 éve tűnt el, amit azóta sem tudott kiheverni a férfivé érett fiú. Rendőrként dolgozik Brassóban, ám haza kell térnie Valanba, ahol találtak egy holttestet. Lehetséges, hogy Péter húga az áldozat, s ezzel egyidejűleg egy fiatal lány eltűnési ügye is nehezíti a körülményeket. A két eset összefügghet egymással?

A legnagyobb kérdés az volt a Valan esetében, hogy mennyire sikerül visszaadni a skandináv krimik világát, atmoszféráját. Az erdélyi helyszín pazar választás, a hófödte táj hidege csontig hatol, a kisvárosi miliő tökéletesen működik. A céltudatos, menő nyomozó lekerül ebbe a rothadó közegbe, ahol a korrupció és az erőszak kéz a kézben járnak. Szuper mellékalakokat sikerült írnia Bagotának, gondolok itt az iszákos rendőrfőnökre vagy a dadogós újoncra, akik kétségtelenül feldobják a cselekményt. A nyomozás menete a bevett mederben zajlik, hősünk információmorzsák alapján egyre közelebb kerül az igazsághoz. A személyes érintettség miatt érthető a forrófejűsége, s a céltudatossága, elvégre nem akarja, hogy a történelem megismételje magát. Bagota ellövi a bevett sablonokat a szálak összeérésével, a nagyobb hatalmi játszmák megemlítésével, de ez nem feltétlenül probléma, ha a történet sodrása el tudja kapni az embert, márpedig el tudja. Bár akadnak apróbb hibák, figyelmetlenségek, az elhintett romantikus szál teljesen indokolatlan, valamint a tettes kiléte is világossá válik jóval idő előtt, mégis megvan az események súlya, a feszültség és a megoldás utáni vágy. A tempó kellően komótos, máskor thrillereket megszégyenítően lendületes, egyszerűen nézeti magát a film, ami az egyik legnagyobb erénye. Noha a zárásra maradt némi hiányérzetem, ez a szenvtelen és egyszerű epilógus is hatásos a maga módján, kerülve a túlmagyarázást.

Színészi fronton mindenki remek teljesítményt nyújt, de Krisztik Csaba viszi a hátán a művet. A nyomozó mellett az emberi oldala is annyira kidolgozott, amennyire a sztori indokolja, játéka pedig kellően érzelmes.

A Valan messze nem tökéletes, nyugodtan hívhatjuk egyszerű stílusgyakorlatnak, annak azonban kiváló. Remek atmoszférája van, a minimalista zene briliáns, a krimik kedvelői nem fognak vele mellélőni. Simán oda lehet állítani a Q-ügyosztály epizódjai mellé, sőt némelyiket felül is múlja. Kevesen gondoltuk volna, de bátran ki lehet jelenteni, hogy van magyar skandináv krimi, amire büszkék lehetünk!

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Valan - Az angyalok völgye

Kinek Ajánljuk
  • A skandináv krimik kedvelőinek
  • Aki szereti a hangulatos nyomozós sztorikat
  • Aki egy jó magyar filmre vágyik
Kinek Nem
  • Aki unja a krimiket
  • Akinek már a Q-ügyosztály filmjei sem tetszettek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.