Hirdetés

Zeusz vére - Kritika

|

A Netflix ismét megmutatta, milyen a minőségi animáció - csak sajnos tartalommal nem sikerült azt megtölteni.

Hirdetés

Szakértőnek közel sem, de a görög mitológia szerelmesének mindenképp nevezném magamat, épp ezért nagy szívfájdalmam, hogy ha nagy ritkán Hollywood, vagy bármely kisebb filmstúdió visszanyúl az ókori hellének mítoszaihoz, akkor abból általában visszafogott, de a legtöbb esetben pocsék alkotások születnek. Főleg, hogy magában az alapanyagban óriási potenciál van, amit a videojátékok például sikerrel tudnak magukévá tenni, elég csak a kultikus God of War-szériára, vagy épp a frissen megjelent Hadesre gondolni. A Netflix valószínűleg előbbi sikerén felbuzdulva látott hozzá eredeti címéhez, hisz a nyolcrészes Zeusz vére egy brutális, s legalább annyira véres kalandot ígért az Olümposzi istenek közreműködésével. Ám bármennyire is akartam szeretni Charley és Vlas Parlapanides sorozatát, a fantáziátlan narratívát még a látvány sem tudta megmenteni.

Hirdetés

Nekem mindig az volt az elvem filmnézőként, hogy a - sokszor joggal kritizált - "sznob kritikusi" szemmel közepesnek, vagy kifejezetten rossznak titulált próbálkozásokat is lehet értékelni és szeretni. Egy ambiciózus, merész koncepció könnyedén elhasalt a kivitelezés során, ahogy egy minimalista történetet is el lehet úgy mesélni, hogy annak módja és stílusa értékkel tölti fel az amúgy egyszerű vázat. Azt viszont sosem értettem, amikor művészként valaki tudatosan berendezkedik és megelégszik a középszerrel, vagy ami még rosszabb: az abszolút minimummal. A Zeusz vére kreatív alkotóinak a keze alá pedig hiába dolgozott egy piszkosul tehetséges művészi csapat, a sorozat valami izgalmas helyett elmesélt egy olyan hőskölteményt, ami a görög mitológia legközhelyesebb paneljeire épült. Adott főhősünk, Hérón, a zsarnoki uralkodó fattya, aki egyik napról a másikra szembesül isteni származásával - a cselekmény ettől fogva pedig pontosan az, amire már az első perctől fogva számítanánk.

Az igazság az, hogy a Zeusz vére sztoriját akkor sem tudnám lelőni, ha szándékomban állna. Nem is az a legnagyobb baj, hogy a végtelenül kiszámítható félisten hős útját kell végignéznünk, hanem hogy a sorozat meglepő mód egyetlen epizódjában sem próbál meg kilépni a maga szűk medréből. Megannyi lehetőség van pusztán a görög istenek jelenlétében, a Zeusz vére viszont - és nem túlzok - egyetlen mellékszállal sem dobja fel az ingerszegény fősodort. Hérón személyét a legkisebb mértékben sem fogjuk megismerni, mivel a fiatal fiú a történetben sem tettei, hanem egyedül isteni származása miatt releváns. A sótlan, egysíkú főhős mellett az olümposziak sem jutnak túl sok szóhoz: Poszeidón és Hermész epizódszerepein túl a sorozat egyértelműen Zeusz és Héra szembenállására fókuszál, ami nagyjából a negyedik részig meg is állja a helyét, ám onnantól fogva Héra motiváció nem hogy kifejtésre kerülnek, de már-már nevetség tárgyává egyszerűsödnek. Mindeközben Anakin Skywalker görög reinkarnációja, a démoni Szerafim egyértelműen a széria legjobban (értsd: egyedüliként) felépített figurája, egyben a Zeusz vérének legjobb pillanatai is kivétel nélkül az önmagával szüntelen vívódó karakterhez köthetők. Épp ezért állok értetlenül azelőtt, hogy miért pont őt kellett parkolópályára állítani a zárásra, egyben az ügyeletes megtébolyult gonosszá visszaminősíteni. Az eddigiek alapján, ha a sorozat megéli az egyértelműen előrevetített folytatást, akkor Szerafimen kívül gyakorlatilag minden résztvevőt az alapjaitól kezdve kell megírni, élen Hérónnal. Ez pedig önmagában óriási kritika az első évadra nézve.

Az évad során biztos lettem abban, hogy a Zeusz vérének művészi irányvonala előbb születhetett meg, mint a sorozat a tartalmi része - legalábbis más magyarázatot nem találok arra, hogy egy ennyire színvonalas és a szettinghez remekül illő látványvilághoz miért nem társult egy hasonlóan minőségi történet. A Netflix stúdiói a Castlevania animációs feldolgozásával, vagy épp A sárkányherceggel is bizonyították már, hogy nagyon értenek a műfajhoz, ez pedig itt sem volt másképp. A Zeusz vére egyszerre hozza a görög mitológiához általánosságban társított fényűző, élettel teli látványvilágot, míg a sorozat esszenciája abban az ígéretben rejlik, miszerint itt folyni fog a vér, és repkednek majd a végtagok. Ez egy ideig így is van, Hérón története ha témáiban nem is, a csonkításokat tekintve rászolgál a 16-os karikára, de a borongós, vérben áztatott hangulat ereje csak ideig-óráig tart, főleg, hogy a sorozat is alaposan visszavesz  az ilyen jelenetekből az epizódok előrehaladtával. A helyszínek és azoknak környezetei kellően változatosak, a látvány is ezen a téren domborít igazán, főleg, hogy a karakterek ábrázolási módja nem igazán ér fel ahhoz, az olümposzi istenek megjelenítése pedig közel sem volt annyira különleges, mint azt előzetes várnánk.

Nem kérdés, hogy a Zeusz vérét valójában csak és kizárólag a látvány miatt érdemes végigülni a szettingen túl. A statikus és súlytalan harcjelenetek pedig sokat tettek azért, hogy a széria legerősebb pontjára is idő előtt ráunjunk, ha a közhelyes történet és a narratív árnyaltság teljes hiánya ehhez nem lett volna elég. A Netflix sorozata összességében hozza a kötelezőt, annak is a legalsó fokát, a pofás látványvilág és a néha üdítően bátor vizuális megoldások teljes mértékben megérdemlik a dicsérő szavakat - ám tartalmilag ez bizony gyerekmesének is kevés lenne.

Zeusz vére

Kinek Ajánljuk
  • Annak, aki imádja a görög mitológiára épülő történeket.
  • Aki kedveli a véráztatta animációsfilmeket.
  • Aki vevő egy szolid látványvilágú sorozatra.
Kinek Nem
  • Azoknak, akik egy fantáziátlan hőseposznál többen bíztak.
  • Akik azt hitték, hogy az olümposzi istenek világának egy izgalmas újragondolását kapják.
  • Akik többre vágynak a pofás, de az erőtlen történetbe beleszürkülő látványnál.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.