Hirdetés

10 sorozat, amely idén lett 20 éves

|

Rohan az idő. Ha valaki nem vette volna észre, hogy már nem 2002-t írunk, akkor pillantson erre a listára, és garantáltan öregnek fogja érezni magát, úgy, ahogy mi is.

Hirdetés

Emlékszem, ahogy gyerekként izgatottan vártam, hogy a tévé elé ülhessek és nézhessem a listában szereplő sorozatok új részeit. Mintha csak tegnap lett volna, hogy a Mizújs, Scooby-Doo? főcímét énekelve, jobbról balra dülöngéltem a nappali közepén, mit sem törődve azzal, ki hall vagy lát engem… Sajnos nem tegnap volt, de még csak nem is pár éve, hanem pontosan húsz esztendeje, hogy először képernyőre került a legendás krimikutya újabb sorozatának első epizódja.

Lássuk, mely szériák ünnepelték még idén a huszadik születésnapjukat, és melyek azok a címek, amelyek ráébresztenek minket arra, mennyire öregek lettünk!

Hirdetés

Monk - A flúgos nyomozó

Sokak kedvenc krimisorozata mindössze hét éven és nyolc évadon át volt adásban, ámbár a hazai képernyőkön időről időre mai napig felbukkan a flúgos nyomozó. Monk sikere abban állt, hogy a főszereplője nem egy kemény zsaru, nem egy kérlelhetetlen és sármos bűnüldöző, hanem egy esetlen, kényszerbetegséggel küzdő ember, aki gyászolja elhunyt feleségét. A trauma hatására elhatalmasodott rajta az OCD-je, és ez bár az élet szinte minden területén hátráltatja, munkáját, azaz a nyomozást mégis pengén végzi. A főszereplőt alakító Tony Shalhoubot mai napig ezzel a szereppel azonosítják, hiszen sem előtte, sem azóta nem volt ehhez fogható ikonikus munkája.

CSI: Miami helyszínelők

Áááááá… 232 epizódban hangzott fel a Who együttes dalában hallható kiabálás, melyet az ikonikussá vált főszereplők felsorolása követett a főcímben. Horatio Caine egysorosai és napszemüvege szinte eggyé váltak a sorozattal, akárcsak David Caruso arca és Kőszegi Ákos orgánuma. A krimi műfajában nem könnyű újat mutatni, de a CSI: A helyszínelőknek sikerült, és népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy több spin-offja is készült, sőt nemrég az anyasorozat visszatért az amerikai képernyőkre. Idehaza azonban nem az "eredeti" széria, hanem a Miami lett a legütősebb, talán nézettségben is minden társánál erősebb.

Firefly - A szentjánosbogár

A lista többi tagjával ellentétben a Firefly mindössze egy - csonka - évadot élt meg, miután a csatorna a rossz nézettségre hivatkozva idejekorán elkaszálta a produkciót. Ennek ellenére, vagy lehet, hogy pont ez adott neki nagy löketet, a Firefly utólag igazi közönségkedvenc produkcióvá nőtte ki magát. Sőt azt is lehetne mondani, hogy mai napig az egyik olyan sorozat, melynek folytatását vagy felélesztését világszerte százezrek várják. A történet szerint a 25-26. századra a Föld készletei kimerülnek, az emberiség pedig a Naprendszeren kívüli bolygókon keres magának új otthont. Hiába azonban a technológiai fejlődés, van, ami nem változik, mégpedig az emberi jellem, és Joss Whedon szerint írjunk bármilyen évet, minden korban ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenünk.

Nyomtalanul

A Monk kapcsán azt írtam, hogy sokak kedvenc krimije, és ezt a frázist most is el kell süssem. A Nyomtalanul ugyanis rengeteg tévézőben hagyott nyomott. A sorozat remekül illeszkedett a CBS kínálatába, hiszen ezen az adón a mai napig az epizodikus krimiké a főszerep. A Nyomtalanul azonban más volt, mint a többi, hiszen nem elsősorban gyilkosok után nyomoztak, hanem eltűnt személyeket kutattak és az áldozatközpontú megközelítés sokkal emberibbé, átélhetőbbé tette az egyes történeteket.

Kemény zsaruk

Aki szereti a tesztoszteronszagú, acélos, rendőrös sorozatokat, az biztosan ledarálta már Shawn Ryan ikonikus munkáját. A Shield vagy magyar címén Kemény zsaruk egy etalon, melynek történetét és történetmesélési stílusát sokan szeretnék utánozni. A széria fókuszában a Los Angeles-i rendőrség egy csapata áll, melynek tagjai nem éppen törvényes eszközökkel és módszerekkel érik el céljaikat.

Mizújs, Scooby-Doo?

Ha valaki gyerekként látta Scooby kalandjait, sőt csüngött a tévéképernyőn, jó eséllyel felnőttként is falja a krimiket. Az ősi sorozat, a Scooby-Doo, merre vagy? egyesek számára mai napig ijesztő, és valljuk be, vannak creepy jelenetek benne. A 2002-ben bemutatott remake vagy reinkarnáció az eredeti szériánál egy jóval barátságosabb, színesebb változat. A Mizúj, Scooby-Doo? laza volt és szórakoztató, és a főcíméért eredeti nyelven, valamint magyarul is ezrek rajongtak.

Kim Possible

Négy évad és közel száz epizód, ennyi "idő" állt rendelkezésére Kimnek és csipet-csapatának, hogy megakadályozza a gonoszok terveit és mindemellett meghódítsa a világot, már ami a tévénézőket illeti. A Kim Possible elsősorban a kisebbeknek készült, de biztosan sok felnőtt is élvezte, ugyanis az alkotók remek érzékkel keverték össze a tinidrámás összetevőket az akció- és kémfilmekre jellemző ízekkel, az egészet pedig megfűszerezték némi humorral és így tálalták a képernyőn. Kim igazi akciósztár, viszont nem egyedül szállt harcba: vele tartott beszédes nevű legjobb barátja, Ron Stoppable, egy tízéves számítógépzseni, Wade, valamint a csupasz vakondpatkány, Rufus is.

Drót

A Kemény zsarukat etalonnak neveztem, és ez ugyanígy igaz a Drótra is. David Simon mesterműve hús-vér valójában mutatta meg, milyen is a bűnözők igazi arca, milyen mocskos és veszélyes a bűnüldözők világa. A korábban bűnügyi újságíróként dolgozó Simon könyvet is írt arról az időszakról, amikor a baltimore-i gyilkossági nyomozókkal töltötte idejét. A könyvből sorozat készült, na de nem Drót, hanem Gyilkos utcák címmel. Simon viszont felhasználta minden tapasztalatát, élményét és tudását, és megcsinálta azt a zsarus szériát, melynél jobb talán nem is készült. A Drót sosem lett nézettségi siker, a díjkiosztókon sem tarolt, mégis a legjobbak közt emlegetik, mert több mint egyszerű krimi: kemény társadalomkritikát mond, és görbe tükröt állít az (amerikai) emberek elé.

Jelszó: Kölök nem dedós

Mindenkinek él legalább egy, de inkább több olyan sorozat az emlékezetében, melyet a Cartoon Networkkel azonosít (legyen az a Dexter, a Pindúr Pandúrok vagy az Ed, Edd és Eddy). A rajzfilmcsatorna fénykorában a felhozatal igazán bőséges volt, és bizony már húsz éve annak, hogy a Rémkölykök is elindultak hódító útjukra. A történetben öt tízéves gyerek kalandjait követhetjük figyelemmel, akik azért harcolnak és küzdenek, hogy megszabaduljanak a zsarnok felnőttektől.

Everwood

A Dawson és a haverokon edződött Greg Berlanti első nagy dobása az Everwood volt. Berlanti ma elsősorban a számtalan képregénysorozat miatt lehet ismerős a sorozatfanok számára, na meg persze a Netflixes You kapcsán, de ebből is látszik, mennyire széles skálán mozgott már eddig is a pályafutása során. Az Everwood azonban nem szuperhősös, de még csak nem is véres sztori, hanem egy család, pontosabban egy apa története. A sorozat azzal veszi kezdetét, hogy egy manhattani idegsebész a felesége halála után "vidékre" költözik két gyermekével, hogy végre olyan életét élhessenek, amilyenre mindig is vágytak. Everwood, a városka viszont sokkal többet tartogat számukra, mint remélték.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.