Hirdetés

10 érdekesség a 20 éves Firefly: A szentjánosbogár sorozatról

|

20 éves lett a Firefly sorozat, mi pedig egy rakat érdekességgel ünnepeltük meg az évfordulót.

Hirdetés

Maga a Firefly: A szentjánosbogár sorozat 2002-ben startolt el, és sajnos egy évad után kaszát is kapott a Foxtól. Az évek során viszont akkora rajongótáborra és népszerűségre tett szert, mint igen kevés tévés sorozat, és az alkotója, Joss Whedon (Bosszúállók-filmek, Ház az erdő mélyén) addig rágta a stúdió fejeseinek a fülét, mígnem zöld utat kapott a Serenity, a sorozathoz szorosan kapcsolódó (de önmagában is fogyasztható) 2005-ös film. A sorozat 20. évfordulóját megünnepelvén elhoztunk kereken tíz érdekességet ebből a nem mindennapi univerzumból.

Hirdetés

Kínai-angliai mix

A sorozat- és persze a filmbéli csapatnak, vagyis a Malcom Reynolds kapitány vezette Serenity csempészlegénységének folyamatosan meggyűlt a baja az elnyomó kormánnyal, ami nagyrészt annak tudható be, hogy… hát… csempészek voltak. A Szövetség névre hallgató kormány nem csak a beszélt nyelvben, de a zászlóikon, a különféle hivatkozásaikban is egy kétfajta mixként reprezentálódott. Az angol és a kínai kultúra és a nyelv összefonódásából jött lére mindez, amit azzal magyaráztak (egy audiokommentár alapján), hogy a távoli jövőben a Föld készletei fogyatkozni kezdtek, így az emberiség gyarmatosítani kezdte a Naprendszert. Ebben az USA mellett Kína vette ki a részét leginkább, így kettejükből alakult meg maga a Szövetség.

Showtime: Végtelen és képtelen

Páran emlékezhetnek még a nem túl népszerű Robert De Niro és Eddie Murphy filmre, a Showtime: Végtelen és képtelenre, ami egy teljesen átlagos, bohókás buddy-movie volt. A kapcsolata a Firefly-jal már egy fokkal érdekesebb, hiszen a fegyvermániás Jayne (Adam Baldwin) kedvenc mordályát, vagyis Verát igazából emiatt a De Niro-film miatt készítették el, ami végül nem is került bele a moziba.

Ismerős páncél, másik sci-fi univerzum

Paul Verhoeven máig kultikus és módfelett erőszakos sci-fije, a Csillagközi invázió is hellyel-közzel kapcsolódik a Joss Whedon-féle Firefly-kánonhoz. Visszatérve egy kicsit a Szövetségre, sokunknak ismerős lehetett a katonák testét borító páncélzat, de a sorozat/film közben nem volt arra időnk, hogy ennek az eredetiségén gondolkozzunk. Kívülről szemlélve viszont azonnal feltűnik a hasonlóság: a Firefly ugyanazt a páncélzatot használta fel a forgatáshoz (nagyon kicsit átalakítva), mint anno Verhoevenék az 1997-es filmnél.

Anime, Firefly a neved

És ha már a hasonlóságoknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a legszembetűnőbb alkotás, nevezetesen az Outlaw Star mellett. Aki otthonosan mozog az animékben, annak azonnal feltűnt, hogy a Firefly mennyi minden elemében hasonlít ehhez az 1998-ban debütált animációs sorozathoz. Tényleg csak néhány példa: mindkettő űrwestern; mindkettőben egy az adott kormánnyal ellenálló csapat történetét ismerjük meg; mindkettő alkotásban akad egy gyermeklelkű karakter, aki nem mellesleg mérnök is; River és Melfina gyakorlatilag kiköpött ikrek (mindkettő karaktert egy dobozban szállították, vannak speciális, emberfeletti képességeik, ugyanúgy keveset beszélnek stb.) és még hosszasan lehetne sorolni. Ez persze nem probléma, nem is volt belőle olyan botrány, mint anno Az oroszlánkirály és a Kimba között. Joss Whedon egyébként nem ért egyet ezzel az összehasonlítással, az ő elmondása szerint nem is ismerte ezt az animét.

A kicsi Efron

Megmosolyogtató, hogy Zac Efron (Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány) is feltűnik a sorozatban, mint a kicsi Simon Tam, és nem mellesleg ez a színész legelső, debütáló szerepe is.

Hullák… hullák mindenütt

A PG-13 (azaz 12 éven felülieknek ajánlott) besorolás ellenére a tizennégy epizódban 77 ember halt meg. (A Serenityben egy picivel kevesebb, ott csak 74, de ez még így is egy több mint "elismerésre méltó" teljesítmény, hiszen az csak egy kétórás mozi volt, nem egy teljes évad.)

"Halló, Joss Whedon?... Igen!"

Nathan Fillion, aki Malcolm Reynolds kapitányt alakította, ma már igencsak népszerű Hollywoodban, akár sorozatokról, akár filmekről beszélünk, de anno ez egészen másképp festett. 2002 előtt örült, ha kapott egy kisebb szerepet egy B vagy annál rosszabb besorolású moziban. Emiatt mikor Joss Whedon személyesen felhívta őt telefonon, Fillion a szerep meghallgatása előtt, félbeszakítva magát Whedont, rávágta az igent. És milyen jól tette!

"Hozzátok elém Solót és a wookie-t!"

Még egy kikacsintás, de ez a poén egy nem Star Wars rajongó arcára is mosolyt csalhat. A sorozat egyik epizódjában, amikor Malt láthatjuk éppen a fegyvereivel bíbelődni, ha szemfülesek vagyunk, akkor mi is ki tudjuk szúrni a háttérben, dekorációként falnak támasztott (és "befagyasztott") Han Solót. Lehet, hogy a Serenity legénysége még Boba Fettet is kirabolta?

Még egy sci-fi, még egy univerzum

A 2004-ben debütált Battlestar Galactica magyarul Csillagközi romboló címen futott, és hatalmas népszerűségnek örvendett a korában. Ma már kevésbé ismert, de a rajongók még mindig elismerő mosollyal az arcukon gondolnak vissza erre a négy évadot megélt sorozatra. Ennek egyik epizódjában, mint egy tisztelet jeléül, fel is tűnik a Serenity, vagyis maga az ikonikus hajó, de ember legyen a talpán, aki ezt első nézésre ki tudja szúrni…

A nagy piros gomb

És végül utoljára hagytunk egy igazán szívmelengető érdekességet. Mind a sorozatban, mind pedig a filmben szerepel Alan Tudyk, az örök mellékszereplő (a Zsivány Egyes, a Tucker and Dale vs Evil, a Trumbo és számtalan Disney animációs film sztárja). Ő alakította Wash-t, a Serenity pilótáját, aki roppantul imádja a dinoszauruszokat (egyébként ez az ötlet a játékszenvedélyéről ismert Tudyktól származik). Az ötödik epizódban (Out of Gas címmel) Wash egy nagy piros gombot épített, amivel Malcolm vissza tudta hívatni a gépeket a hajóhoz. Tudyk ezt a nagy gombot az utolsó forgatási nap leszerelte, és elpostázta Whedonnak azzal a felirattal, hogy "Amikor meglesz a csodád, csak nyomd meg ezt" ("When you get your miracle, just hit this"). Wash ugyanezt a mondatot intézte Malcolmnak is az epizódban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.