Hirdetés

Évadkritika: Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése

|

Megjött Magic és bezsákolta az év egyik legkülönlegesebb sorozatát.

Hirdetés

Kosárlabda-rajongóként hamar szemet vetettem az HBO újdonságára, mely 10 részen át visszarepít minket a 70-es évek végi, 80-as évek eleji NBA-be. Nem dokusorozatról beszélünk, hanem rendes, nagy költségvetésű szériáról, sok sztárral és igen erős stábbal. Max Borenstein és Jim Hecht ötletgazdák mellett egyértelműen Adam McKay az egyik húzónév, aki producerként vette ki a részét a munkálatokból, illetve a pilot epizódot meg is rendezte. Színészi fronton sem rossz a felhozatal, John C. Reilly, Jason Clarke, Adrien Brody, Jason Segel és Sally Field nagy nevek, akik mellett számos ígéretes tehetség is feltűnik. Minden adott hozzá, hogy a Győzelmi sorozat (innentől Winning Time) a címéhez hűen megnyerje a szívünket és szerencsére így is történt.

Hirdetés

Ahogy említettem, történetünk a 70-es évek végén indul, a Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat sorsát követve. A több szálon futó cselekmény egyik végén Earvin "Magic" Johnson (Quincy Isaiah), a nagyreményű újonc, aki páratlan játéktudása és lehengerlő stílusa miatt egyből a liga egyik arcává válik. A másik kulcsfigura pedig a Lakers új tulajdonosa, a hurráoptimizmusáról híres Jerry Buss (John C. Reilly). Eltérő jellemek, eltérő életúttal, de mindketten győzni akarnak, bármi áron. A többi, ahogy mondani szokták, már történelem.

Apropó történelem. Aki járatos a kosárlabdában és tisztában van azzal, hogy mit ért el ez a csapat, miért volt akkora rivalizálás a Lakers és a Celtics közt, kicsoda Jerry West, Larry Bird vagy Kareem Abdul-Jabbar, azoknak is lehet része meglepetésekben, ugyanakkor a laikusok szintén remekül szórakozhatnak az évad során. McKay stílusa az egész szérián tetten érhető, gondoljunk csak arra, hogy például A nagy dobásban mennyire frappáns eszközökkel volt képes mesélni. A Winning Time is ezt a példát követi és messze nem csak abban merül ki, hogy meccseket nézünk, sőt, kifejezetten kevés összecsapást látunk.

A fókusz végig a karaktereken van és a csapat körüli eseményeken, melyeknek vaskos része a magánélet is. A gazdasági és pénzügyi háttér, a játékosok és edzők felkészültsége, a vezetőség döntései, illetve a családi drámák mind előkerülnek. Ezt a formátumot sikerült még színesebbé tenni vizuálisan és tartalmilag egyaránt. A képminőség és arány folyamatosan változik, sokszor szemcsés a képernyő, míg máskor kitisztul és tágul a horizont. Nem mondom, hogy feltétlenül indokolt volt ez a húzás, de kétségtelenül megvolt a bája, arról nem is beszélve, hogy a szereplők rendre áttörik a negyedik falat, kiszólnak a nézőkhöz, így mosva el a határt a dokumentarista stílus és a fikciós elemek között. Ez a kettősség a már említett befogadhatóság miatt létfontosságú, de mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Egyfelől annak is befogadhatóvá teszi az összképet, aki nem szereti a kosárlabdát, sőt egy olyan sztorit mesél el, ami ordít a megfilmesítésért. A dramaturgia és a szórakoztatás azonban megkövetel egyfajta alkotói szabadságot.

A Winning Time láthatóan sok helyen túloz, de mindezt teljesen tudatosan teszi. A legjobb példa erre a Lakers bostoni kirándulása, ahol a Celtics csarnokát egy patkányokkal teletűzdelt, már-már horrorfilmbe illő helyszínként írják le. Bele lehet kötni, de ezek a túlzások, ferdítések remekül simulnak bele a cselekménybe és hol a drámát, hol a humort szállítják mértani pontossággal. Persze nem mindenki látja így, az igazi Jerry West például perelni akarná az alkotókat, amiért egy folyamatosan káromkodó, dühkezelési problémákkal küszködő fickónak állítják be. Más kérdés, hogy ezzel csak a róla festett képet igazolja, arról nem is beszélve, hogy karaktere nem csak ennyiben merül ki.

A Lakers dinasztia története sok éven át zajlott és már önmagában Magic pályája megér egy misét, a bajnoki címtől kezdve egészen a HIV-fertőzésig. A Winning Time azonban nem siet sehova, az első évad mindössze egy évet ölel fel, ám ez így van jól. A 80-as években sem történt kevesebb dráma a csapat körül, tehát bőven van alapanyag a jövőre nézve, kérdés, hogy az HBO mennyi szezont tervez, illetve lesznek-e időbeni ugrálások, gondolok itt elsősorban a nyitójelenetre. A lehetőség adott, a színvonalból pedig remélhetőleg nem adnak lejjebb.

Színészi fronton mindenki remekel. Quincy Isaiah első nagyobb szerepében parádésan hozza Johnsont, de a szintén újonc Solomon Hughes is kiváló alakítást nyújt Kareemként. John C. Reilly csúcsformában, egyszerre vicces és elesett, aki a sebzettségét a magabiztossága mögé rejti. Érdekesség, hogy a szerepet eredetileg Will Ferrell akarta volna és erre minden esélye meg is volt, mivel barátok McKay-jel. Buss karakterét végül Reilly játszotta, a döntésben pedig McKay-nek is erős beleszólása volt, amin Ferrell úgy megsértődött, hogy azóta sem beszélnek egymással. Adrien Brody Pat Riley-ját volt még érdekes látni, az ő karaktere járja be talán a legnagyobb utat az évad során. A castingot mindenesetre egy rossz szó sem érheti, mindenki előtt le a kalappal.

A Winning Time hozza a szokásos igényes HBO színvonalat és játszi könnyedséggel repít vissza minket a 70-es, 80-as évekbe. Megvannak a maga hibái, sok helyen hatásvadász, túlzásokba esik, de mindezt tudatosan teszi, ami önmagában nem mentség, ám ezekből a hibákból gyakran előnyt tud kovácsolni. Stílusos, szuper atmoszférájú múltidézésre vált jegyet a néző, melyben benne van a játék szeretete, a hírnévvel járó nyomás és a családi drámák, ezt a meccset pedig kár lenne kihagyni. Nem csak rajongóknak.

Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése

Kinek Ajánljuk
  • Kosárlabda rajongóknak
  • Aki kedveli Adam McKay stílusát
  • Aki szereti az életrajzi produkciókat
  • Aki kedveli a 70-es, 80-as évek hangulatát
  • Aki szerint ez a téma nem lehet érdekes
Kinek Nem
  • Aki minden jelenetben dokumentarista hitelességet vár
  • Aki a komplett Lakers sztorira kíváncsi
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.