Hirdetés

A Rick és Morty szinkronfelvételén jártunk

|

Az Active Studio jóvoltából lehetőségünk nyílt betekintést nyerni a Rick és Morty szinkronmunkálataiba, valamint interjúzni a két főszereplőt megszólaltató művésszel, Háda Jánossal és Baráth Istvánnal.

Hirdetés

Még csak 4 éve indult útjára a Rick és Morty, azonban az azóta elkészült 3 évaddal ezidáig még nem látott gyorsasággal sikerült komoly magasságokba törnie, és került kultstátuszba az Adult Swim animációja. A Dan Harmon és Justin Roiland által megalkotott széria rendelkezik jelenleg az egyik legkreatívabb világgal tévés fronton, mely csak úgy tobzódik a pop-kulturális utalásokban, de az ehhez párosuló humorral, történetvezetéssel és karakterekkel állnak össze igazán jó alkotássá. Nem csoda hát, hogy egy hónappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy hamarosan idehaza is műsorra kerül a sorozat a Comedy Central műsorán, méghozzá az alábbi szinkronnal. Az Active Studio jóvoltából az elmúlt héten ennek az elkészítésébe nyerhettünk közelebbi betekintést.

Hirdetés

Elsőként Baráth Istvánnal, Morty magyar hangjával beszélgettünk, aki A Simpson család egyik híres jelenetében már szinkronizálta a karaktert, de nem emiatt került az ő kezébe a szerep:

A Simpson volt a véletlen. Aminek amúgy örültem, mert nagy Adult Swim rajongó vagyok, és a kezdetek óta követem a sorozatot. Úgy voltam vele, hogy nem hozzák be Magyarországra, hiszen több másik Adult Swimes sorozatot sem hoztak be. 

Egyébként kifejezetten akartam a szerepet. Én úgy voltam vele, hogy ha ezt elkezdik magyarul, akkor két nevet tudtam elképzelni Morty számára: az egyik az enyém, semmi egó nélkül, a másik pedig Hamvas Dani. Ő volt az, akire azt mondtam, hogy simán lehetne. Vele el tudtam volna képzelni mindkét főszereplő hangját is, hiszen jóval idősebb nálam. Szerintem alkalmas lett volna rá. És  egyébként volt castingon is, de aztán végül én lettem kiválasztva, amiért nagyon hálás vagyok.

Milyennek gondolod a karakteredet?

Olyannak, mint engem. (nevet) Iszonyatosan önbizalomhiányos. Ezért is tudok vele remekül azonosulni, mert én sem vagyok biztos soha a döntéseimben. De mondjuk az én életemben nincs olyan ember, aki tud tologatni. Kicsit talán fejlettebb vagyok nála, de azért ott van bennem a kis belső Morty.

Okoz valami nehézséget, hogy ilyen népszerű lett a sorozat?

Persze. Abban reménykedem, hogy elfogadnak majd az emberek, és nem fognak megkövezni amikor meghallják a hangomat. Nyilván ennyi. Azért tudom, hogy rohadt nagy felelősséggel jár egy ilyen dolog, aztán reméljük a legjobbakat. Próbálom beleadni minden erőmet.

Mint tudjuk, a címszereplőket eredetiben szinkronizáló Justin Roiland többször is bepiálva állt a mikrofon elé, többnyire a böfögések is valódiak, a szöveg pedig sok esetben improvizált, emiatt Roiland egyedi ritmusát felvenni még a legprofibbaknak sem mindig könnyű. Ezért Háda Jánostól elsőként azt kérdeztük meg, hogy mennyire gyűlt meg a baja a figurával:

Igen-igen, volt már néhány hasonló szerepem, de kevés ilyen van, ami ennyire nehéz, mert rengeteg a szöveg és amellett, hogy rekeszteni kell, még gyorsan is kell beszélni. Emellett pedig a szöveg sem egyszerű, mert nagyon sok nyelvtörő van benne. És hát ez a Rick, ez egy egészen elképesztő figura, aki még nagyon-nagyon sokat is beszél. Ráadásul úgy is van megrajzolva, hogy mindennek gesztusra kell kerülnie. Tehát nem egyszerű a dolgom.

De ez is egy jó kihívás. Ennek csak az a nehézsége, hogy rekeszteni kell, nap végére az ember már kicsit érzi is a torkát. Nagyon sok rajzfilm van, ahol az ember megtalálja az adott figurának a hangját, s onnantól kezdve megy. Ricknek is elkaptam a ritmusát annyira, hogy sokszor egy-egy tekercset egyből fel is tudunk venni próba nélkül. Kezdem megismerni a figurát így több rész után.

Mit gondol a karakteréről?

Borzasztó. (nevet) De nagyon érdekes, nagyon egyedi karakter. Valahol benne van a Vissza a jövőbe! professzora, vagy éppen Doofenshmirtz [A Phineas és Ferb című meséből - a szerk.]. Egy nagyon sok-sok figurából összegyúrt karakter. Nem családapáknak ajánlanám, hanem inkább fiataloknak.

Mit gondol az ilyen szókimondóbb sorozatokról?

Néha egy picit túl soknak érzem, aztán ahogy mélyebben belemegy az ember a sorozatba, érzi, hogy ennek ez a stílusa. És mivel ez felnőtteknek szól, ezért van egy réteg, aki imádja. Persze most már kezdem érteni, hogy minden résznek van valami mélyebb tartalma, ami üzenetet is hordoz. Az elején, mikor elkezdtem rajta dolgozni, csak annyit tudtam mondani: elmebeteg. De szeretem azt a fajta elmebetegséget, ami már túlmutat ezen. 

A sorozat szinkronrendezőjével, Kemendi Balázzsal is beszéltünk néhány mondatot, akit a szinkron miatt előre fanyalgókról kérdeztünk:

Amellett, hogy szinkronrendező vagyok, magát a szinkront is nagyon szeretem. Ezért én mindig azt mondom magamnak rajongóként, hogy esélyt kell adni. Ha utána sem tetszik, azt elfogadom, hiszen mindenkinek szíve joga eldönteni mi jön be számára és mi nem.

Persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy a munkálatok kezdetekor milyen instrukciókkal látta el Háda Jánost, aki korábban csak a casting során látott a karakteréből egy rövid részletet, így erre is kitértünk pár mondat erejéig:

Nagyon érdekes, hogy milyen instrukciót lehet egy ilyen figurához adni. Nyilván el kellett mondani neki, hogy úgy képzelje el a karaktert, mint a Vissza a jövőbe Dokiját, csak alkoholistaként, aki a jelenetei legnagyobb részében illuminált állapotban van, ebből fakadóan pedig igen sokszor büfögve beszél - vagy legalábbis a beszédében büfi van. Nyilván egyszerűbb ezt megmutatni és akkor egy-két jeleneten keresztül megfigyelni, de erre nagyon instrukcióval rákészülni amúgy nem lehet. Hiszen Rick és Morty tipikusan az a történet, amit látnod kell, hogy tudd, mert egyébként szavakkal leírhatatlan.

A szinkronos Rick és Morty e hét pénteken, december 1-jén, 23:30-kor rajtol el dupla résszel a Comedy Central műsorán, a folytatás pedig december 6-tól ugyanebben az időpontban érkezik.

Az interjú az emtv.hu munkatársának segítségével jött létre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.