Hirdetés

A 25 éves South Park legbotrányosabb epizódjai - 2. rész

|

Negyed évszázados lett minden idők legszókimondóbb animációs sorozata, mi pedig tovább folytatjuk korábban megkezdett kalandunkat a széria legbotrányosabb epizódjainak nyomában.

Hirdetés

A Matt Stone és Trey Parker fejéből kipattant, idén 25. születésnapját ünneplő South Park két és fél évtizedes története során mára már szinte megszámlálhatatlan számú botrányt tudhat maga mögött, ám ezek közt is akadnak olyanok, amelyeket a kelletténél jóval nagyobb médiavisszhang övezett - az alkotópáros legnagyobb örömére. Cikksorozatunk második részében így hát ismételten igyekszem elétek tárni azon legendás, botrányt keltő South Park epizódokat, melyek így vagy úgy, de angol tudósok szerint tíz emberből egynél biztosan kicsapták a biztosítékot.

Hirdetés

A kódex szent, avagy a katolikus papok nem mind olyanok - 6. évad, 8. epizód

Az ember gyakorolhatja bármelyik vallást, abban egészen biztos lehet, hogy a South Park célkeresztje az ő hitét is célba vette már valamikor. Abban viszont semmi kétség, miképp a katolikus egyház kapta talán a legtöbb találatot a 25 évad leforgása alatt, amihez persze alapanyag is volt bőséggel. Ám a legviccesebb és egyben legmegbotránkoztatóbb próbálkozás még így is talán Maxi atya Vatikánban tett kis kalandjához kötődik, ahol a South Parkból származó lelkésznek olyan szürreális próbákat kellett kiállnia, amik láttán könnyen felmerülhet az emberben, hogy Matt Stone és Trey Parker párosa tényleg nem normális. Vagy egyszerűen csak bámulatos humorérzékkel lett megáldva. Mindazonáltal, hogy kinek melyik verzió a szimpatikusabb, ezt már mindenkinek magának kell eldöntenie.

Jonas Brothers gyűrű, avagy az egeres cég nem árul szexet gyerekeknek - 13. évad, 1. epizód

A Disney-t már a 2000-es években sem kellett félteni, ha olykor megkérdőjelezhető, sőt egyenesen botrányos húzásokról volt szó. A "családbarát szórakozást kínáló" egeres cég saját fiúbandájának, a Jonas Brothersnek a népszerűsítésére példának okáért olyan egészen unortodox módszereket is bevetettek, mint a három Jonas tesó által jó darabig viselt erénygyűrű. Mely húzással a srácok azt igyekeztek propagálni a főleg konzervatív nézeteket valló rajongóik szülei felé, hogy egészen a házasságig bezárólag nem élnek majd nemi életet. Egy ilyen önmagában szokatlan húzást naná, hogy a South Park sem hagyhatott szó nélkül, akik a céget vezető Mickey egeret egy a Trópusi Vihar Less Grossmanjét idéző kegyetlen, mindenre elszánt, gusztustalan és pénzhajhász stúdióvezetőként ábrázolták, aki ha kell, akkor fizikai erőszaktól sem riad vissza. Az epizód talán legfelkavaróbb pillanata azonban így sem a dühkitörésekkel tarkított Mickey egérhez, hanem a Jonas Brothers egyik valóban megtörtént kétes megítélésű PR-húzásához köthető. A három tesóból álló banda tagjai ugyanis azzal igyekeztek fokozni egyik koncertjük amúgy is túlfűtött hangulatát, hogy fehér habbal szórták meg a főként tinédzserkorú női rajongóikból álló tömeget. Erre szokták azt mondani, hogy az igazi rocksztárok mindig megadják azt, amire a rajongóik vágynak. 

Balhés színészek, avagy Russell Crowe agyonver mindenkit - 6. évad, 5. epizód

Nem Ezra Miller az első azon hollywoodi hírességek hosszú sorában, akiknek a karrierjük során meggyűlt a bajuk a törvénnyel ilyen vagy olyan okokból kifolyólag. Russell Crowe például az ezredforduló környékén szinte sportot űzött abból, hogy belekeveredjen valamilyen kocsmai, netán egyéb bunyóba, amiket olykor bizony már a helyi rendőrség sem hagyhatott figyelmen kívül. Crowe sokszor vállalhatatlan viselkedéséről természetesen a South Parknak is megvolt a maga véleménye, akik sok másik hírességgel ellentétben itt egészen óvatosan közelítették meg az Oscar-díjas ausztrál színész kifigurázását. Hogy emögött a szokatlan döntés mögött valójában a Russell Crowe-tól érkező potenciális pofonok becsapódása játszott-e szerepet, azt talán már sosem tudjuk meg. Mindenki nagy meglepetésére aztán Crowe egy néhány évvel később adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten viccesnek találta Matt Stone és Trey Parker róla alkotott karikatúráját. Ezt nevezik igazi happy endnek. 

Rendezői változat, avagy klasszikusokat nem dolgozzuk fel újra és újra kényünk, kedvünk szerint - 6. évad, 9. epizód

Szokás mondani, hogy a Simpson család alkotói előre látják a jövőt, ám a South Park 2002-ben olyan Simpsonosan alaposan beletrafált abba, hogy mégis miféle gusztustalan attitűd fogja uralni néhány évvel később a manapság egyre kevésbé álomgyárként működő Hollywoodot. A négy kis pöcsös nagyon is jogos ellenszenve néhány lecserélt vagy feljavított speciális effektus ellen, az olyan időtlen klasszikusok digitális felújítása esetében, mint amilyen például az eredeti Star Wars-trilógia, mai szemmel nézve már egészen visszafogottnak tűnik. Pláne ahhoz képest, hogy manapság akár hosszú évekig kitartó online polgárháborúk is képesek kitörni egy-egy franchise magukat hardcore rajongóknak nevező csőcseléke által, akik a legtöbbször olyan nyomdafestéket nem tűrő stílusban képesek csak megnyilvánulni, hogy azt még maga Eric Cartman is megirigyelné.  

Ez egy Emmy-díjas sorozat, avagy az Emmy-díj szart sem ér - 11. évad, 9. epizód

Talán nem annyira közismert tény, de a South Park negyedévszázados fennállása alatt, bizony már ötször is sikerrel hozta el a televíziós Oscar-díjnak is becézett Primetime Emmy-t a legjobb animációs sorozatoknak járó kategóriában. Eme bravúrt annak ellenére sikerült összehozniuk, hogy Stone és Parker a sorozat második Emmy-díja után magát az említett díjat is célba vette a tőlük megszokott humor kíséretében. Méghozzá egy kifejezetten a "szar, mint konkrét biológiai végtermék" köré felhúzott epizóddal, melyből mint többek közt kiderül, az Emmyt még az olyan vállalhatatlanul gusztustalan viselkedéséről elhíresült műsoroknak is lehetősége van hazavinni, mint amilyen a South Park.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.