Hirdetés

A Dűne rendezője finoman beleállt a Marvel-filmekbe

|

Denis Villeneuve nyilatkozata újabb kommentháborút idézett elő, amiből a rendezőtársak sem maradtak ki.

Hirdetés

Hihetetlen, de lassan már két éve annak, hogy Martin Scorsese vidámpark hasonlattal élt a Marvel Filmes Univerzum (MFU) alkotásai kapcsán. A véleményét azóta már rengetegen kielemezték, és az idő múltával bizony azt sem lehet kizárni, hogy a nyilatkozat hátterében csupán egy tudatos marketingstratégia állt, hiszen Scorsese szépen bepromózta ezzel a Netflixen debütáló háromórás gengszterdrámáját, Az írt.

Erre az emlékeztetőre csak azért volt szükség, mert alig másfél hónap múlva végre bemutatják az új Dűne adaptációt, melynek rendezője, Denis Villeneuve valahogy a napokban találta fontosnak színt vallani az MFU-ról, melyet röviden egy kaptafára valóként jellemzett (tegyük hozzá, hogy újságírói kérdésre válaszolva).

"Túl sok olyan Marvel film van, melyek nem többek szimplán a többi Marvel-film másolatainál."

Ezen kívül azt is megjegyezte, hogy ez a jól bejáratott Marveles recept már elérte azt az egészséges határt, amíg még működőképes lehet, és egy kicsit zombivá változtattak minket. 

Hirdetés

Villeneuve véleményével lehet vitatkozni is, meg nem is - ezt meghagyjuk nektek. De míg két éve Scorsese leginkább a rajongók össztüzébe került a Marvel-filmek degradálása miatt, addig most már rendező kollégák sem hagyták szó nélkül a legújabb lekicsinylő verdiktet. Először Neill Blomkamp, a District 9 direktora reflektált harsányan Villeneuve szavaira, amit az alábbi posztban vehettek szemügyre.

Igen, Blomkamp egy "kib.szott s.ggf.jnek" nevezi a Twitter posztban Villeneuve-öt, ami tömör és velős. Annak fényében meg végképp érdekes ez a harag, hogy Blomkamp idáig még egy Marvel-filmet sem rendezett, és a sorozatok körül sem bukkant fel a neve, tehát papíron nem érintett. Viszont onnan már fakadhat ez az elkeseredettség, hogy Villeneuve nyilatkozata látszólag figyelmen kívül hagyja a Marvel filmeket készítő rendezők tehetségét és egyéniségét - ugyanakkor a kontextushoz az is hozzátartozik, hogy Villeneuve spanyol nyelven adott interjút, melynek üzenete az angol fordításnál lehet néhány ponton megsérült, vagy éppenséggel clickbaithez hűen a további érveket mellőzték megemlíteni az angol verzióban.

Pár fokkal kifinomultabban reagált a Doctor Strange rendezője, Scott Derrickson, aki előbb egy tavalyi tweetjét posztolta újra, melyben azt fejtegette, hogy rendezőként nem fogja egy kollégájának a munkáját sem szapulni, még ha nem is tetszett az a film. Mint folytatta, ez a munka már önmagában is túl nehéz, valamint senki sem úgy veselkedik neki a rendezésnek, hogy egy rossz filmet akar csinálni.

A múltidézés után pedig két kategóriába sorolta azokat, akik szerint egyhangúak lennének a Marvel-filmek: vagy nem látták az összeset, és így hibásan általánosítanak, vagy látták mindet, és igazából kedvelik ezeket a filmeket.

Mint látható, az MFU-t ért kritikák továbbra is betalálnak az embereknél, hiszen annyira a mindennapjaink részévé váltak, és ezáltal érzelmileg is kapcsolódunk hozzájuk. Bár Villeneuve bizonyára nem a kollégáit akarta támadni a véleményével, hanem az MFU jelenséget, illetve a filmek hasonló formuláját (plusz kicsit promózni ezzel is a Dűnét), kétségkívül elég szerencsétlen időpontot választott a megnyilvánulásra.

Nemrégiben ugyanis Chloé Zhao, az Örökkévalók direktora pont azzal dicsekedett, hogy amikor megpályázta a rendezői széket a Marvelnél, Villeneuve korábbi filmjeinek beállításaival próbálta meg meggyőzni a döntéshozókat - amely céljában ugyebár sikerrel járt, és ez így egyfajta dicséret lett Villeneuve irányában. Azt nem tudni, hogy Zhaót hogyan érintette Villeneuve nyilatkozata, mivel egyelőre nem reagált rá, de ha Villeneuve szavaira élő cáfolatot keresnénk, pont Zhaó története lehet az. Persze azért várjuk meg az Örökkévalókat először, és majd utána bebizonyosodhatunk róla, hogy legalább a képi világban valami újat kapunk. Ha mégsem, akkor még mindig ott lesz a mozikban a Dűne is.

Mi személy szerint a legoptimálisabb végeredményben bízunk, azaz abban, hogy mind az Örökkévalók, mind a Dűne egy kiváló mozis élményt fog nyújtani számunkra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.