Hirdetés

Nyíltan meleg lesz Dumbledore a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásaiban?

|

Az igazgató románca is központi szerephez juthat a Harry Potter-spin-off folytatásaiban.

Hirdetés

Köztudott tény, hogy a Harry Potter-könyvek írónője, valamint a Legendás állatok és megfigyelésük filmek forgatókönyvírója, J.K. Rowling az emberi jogok egyik élharcosa, amely humanizmus világsikerű műveiben is visszaköszön. Rowling többször is kiállt az LMBTQ emberek mellett, hovatovább a széria nem egy kultikus karakteréről kiderült, hogy a saját neméhez vonzódik, valamint elmondása szerint a Roxfort - és vélhetően vele együtt a varázsvilág - nem az a hely, ahol bárkit atrocitás érhet a szexuális orientációja felé. Úgy fest, hogy a széria is tesz egy lépést eme kisebbség láthatósága felé.

Hirdetés

Rowling még 2007-ben, a Halál Ereklyéi egy nyilvános felolvasásán neki szegezett kérdés kapcsán vallott arról, hogy Dumbledore-ra mindig is melegként gondolt, akinek nagy szerelme nem más volt, mint egykori barátja, majd nemezise, Gellert Grindelwald, akit - mint már tudjuk - a filmekben Johnny Depp fog játszani. Akkor a bejelentést kitörő ováció fogadta, az írónőt pedig annyira meglepte a közönség reakciója, hogy elmondása szerint ha ezt tudta volna, akkor bele is írja (lehelet finoman egyébként benne van a könyvekben). Akkoriban éppen a Félvér Herceg forgott és a rendező, David Yates is üdvözölte a bejelentést, mondván Dumbledore csodás személyiségének ez is a része.

Mióta köztudott, hogy Grindelwald is benne lesz a Legendás állatok és megfigyelésük szériában - hovatovább vélhetően ő lesz eme széria antagonistája - így joggal merült fel a rajongókban, hogy a két mágus tragikus románca valamilyen szinten a részét fogja képezni a történetnek. Egy most tartott sajtó konferencián, ahol a színészek és az alkotók is részt vettek, Rowling eléggé ködösen, de így válaszolt a Varietynek:

Biztos voltam ebben a kérdésben. Mivel ez egy öt részes történet, nyilvánvalóan sok elmondani való van erről a kapcsolatról. Látni fogjátok a fiatal, nyugtalanabb Dumbledore-t. Egy igen változékony időszakát láthatjuk majd az életének.

A karaktert korábban Richard Harris és Michael Gambon formálta meg. Utóbbi Harris sajnálatos halála után az Azkabani fogolyban vette át a szerepet. A rendező, David Yates szerint már megkezdődött a fiatalabb Dumbledore castingja - aki az idővonal szerint most éppen a negyvenes éveiben jár - hiszen a folytatásban már bizonyosan benne lesz.

Az LMBTQ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transszexuális és Queer) közösség láthatósága Hollywoodban még mindig elképesztően alacsony, miközben az egyenlő jogok terén az elmúlt években igen szép eredményeket értek el (és már most felerősödtek azok a hangok Donald Trump győzelmével az elnökválasztás után, akik visszavennék ezeket). A sorozatok és a képregények, valamint videójátékok már szép számmal szereltetnek meleg karaktereket és most nem feltétlenül a habos-babos Gleere, vagy a szexben és vérben tobzódó Trónok harcára kell gondolni, hanem a napi szappanoperákra, vagy az olyan fantasztikus műsorokra, mint a The Flash és Arrow. Az idei Star Trek: Mindenen túl például egy ilyen apró, de jelentőségteljes (sokak szerint mégis elkésett) gesztust tett Hikaru Sulu szexuális orientációjának felfedésével, amitől pont az őt évtizedekig alakító, nyíltan meleg George Takei nem volt elragadtatva.

Mindenesetre ez mindenképpen egy nagy lépés lenne az egyenlőség ábrázolása felé, ha ez egy szélesebb közönséget megcélzó blockbuster franchise-ban következne be, plusz nem kevés tragédiával, érzelmi töltettel tarkítaná Dumbledore és Grindelwald viszonyát. Dumbledore orientációját pár éve a népszerű showműsor, a Saturday Night Live is kiparodizálta egy szkeccsben, amelyben a zseniális Bill Hader (Trópusi vihar, Kész katasztrófa) alakította a mágust, de Rowling (Amy Poehler) és McGalagony professzor (Kristen Wiig) sem úszta meg a dolgot. A Legendás állatok és megfigyelésük első része jövő héttől a mozikban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.