Hirdetés

Gyökeres változást eszközöl majd a Netflix a saját gyártású filmjeik elkészítésénél

|

A Netflix szeretne visszavenni a méregdrága produkciókból, és inkább a minőségre rámenni.

Hirdetés

Hiába piacvezető még mindig a streamingpiacon a Netflix, azt már mindenki érzi, hogy valami nincs rendben. A streamingóriásnál áprilisban derült ki, hogy a kétmilliós növekedéssel ellentétben az első negyedévben 200.000 előfizetőt vesztettek, és további kétmillió előfizetői lemondással számolnak a következő negyedévre (valamint belengették, hogy a jövőben megérkezhetnek a reklámok is a platformra egy új előfizetői csomaggal). Azóta a Netflix részvényeinek értéke 44 százalékot zuhant, vagyis valamin változtatniuk kell, ha megakarják tartani piacvezetői pozicíójukat - pláne hogy a konkurencia nagyon jön fel (a Disney+, Hulu és ESPN+ kombinált csomagban már összesen 205 millió előfizetőnél jár, közvetlenül a Netflix 221 milliós globális előfizetői száma mögött). A terv pedig úgy tűnik, már meg is van.

Hirdetés

A The Hollywood Reporter több forrással is beszélt a cégtől az elmúlt időszakban - a vezetőktől kezdve a producereken át a céggel kapcsolatban álló ügynökökig bezárólag -, hogy képet alkossanak a streaming óriás jelenlegi helyzetéről. Ahogyan pedig a beszámolókból kiderült, a cég gyökeres változást tervez eszközölni filmes részlegén. 

Ennek első jeleként a Netflix el is bocsátott 150 dolgozót, ami a teljes állomány 2 százaléka, és a nagy leépítések a Scott Stuber által vezetett filmes részleget érintette. Emellett a cég immáron úgy tűnik belátta, hogy nem a mennyiségben, hanem a minőségben kéne gondolkozniuk, ezért a jövőben a "nagyobbat, jobbat, kevesebbet" lesz a Netflix új jelszava, pontosabban irányelve, amivel a nagyjátékfilmjeit szeretné elkészíteni. De hogy ez az irányelv mit is jelent majd pontosan, az még nem világos a vállalaton belüli és azon kívüliek számára sem. Sokan úgy gondolják, hogy nem azt kell elképzelni, hogy még több 150 millió dolláros gigaprodukció készül, hanem ennél finomabb változásokat: ahelyett, hogy 10 millióból leforgatnának két nagyjátékfilmet, 20 millióból készítenek egyetlen egyet. 

A cél az lesz, hogy valaminek a legjobb változatát készítsük el, ahelyett, hogy a mennyiség kedvéért olcsón csináljuk meg őket.

- mondta el az egyik bennfentes.

Nem fognak eltűnni azonban a kisfilmek sem, mondta el az egyik bennfentes, de még jobban kifogják majd szolgálni a szenvedélyes közönséget velük. Egy másik személy pedig elárulta, hogy valószínűleg az executive producerek számát is drasztikusan csökkenteni fogják, mert egyszerűen túl sok van belőlük, és feleslegesen megy el rájuk annyi pénz. Emellett persze továbbra is tervez majd felvásárolni produkciókat a Netflix, ahogya nemrégiben például tette azt az Emily Blunt fémjelezte Pain Hustlers thrillernél, amiért 50 millió dollárt fizetett ki.

Az egyik producer azt is elárulta, hogy a következő hetekben lesznek megbeszélések a producerekkel és rendezőkkel a produkciók nagyságáról és műfajokról, míg egy másik arról beszélt, hogy sokukhoz hasonlóan ő sem túl nyugodtan ül le majd most a Netflix-szel tárgyalni a tervezett projektekkel kapcsolatban. Egy dologban azonban a legtöbben egyetértettek a kérdések során: hogy a Netflix nagyon drága presztízs és szerzői filmes korszaka, legyen szó animációról vagy élőszereplősről (mint például Martin Scorsese 175 millió dollárból készült Az ír című filmje) valószínűleg véget ért, és nem fognak már mindenre annyi pénzt adni, mint idáig:

Mint mindig, most is lesznek kivételek - hiszen végtére is, ez Hollywood -, de ezt az új korszakot egyetlen gondolat vezérli majd: a fegyelem.

(a képen a Nielsen által mért streaminges filmes nézettségi adatok láthatóak, 2020 augusztus és 2022 áprilisa között - a szerk.)

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.