Hirdetés

John Williams szerzi a Star Wars IX. zenéjét is

|

Nem mintha ezen meglepődne bárki is.

Hirdetés

Úgy fest, hogy két trilógia után a harmadikat is befejezi John Williams. Persze ez nem mintha eddig is a legkisebb vita tárgyát képezte volna, hiszen Williams már a Lucasfilm felvásárlásakor kifejezte azt a szándékát, hogy az új hármas zenéjét is ő készítse és a IX. részt is jegyző J.J. ABrams már Az ébredő Erő esetében is nélkülözte állandó komponistáját, Michael Giacchino-t, hogy Williamsszel dolgozhasson. Giacchino végül egy évvel később a Zsivány Egyes esetében kipróbálhatta magát a messzi-messzi galaxisban. Miután Az utolsó Jediket is jegyző Rian Johson sem vált meg a legendás komponistától, csodaszámba ment volna, ha a trilógia zárlatra nem marad a Mester, már csak annak fényében is, mivel az eredetileg szintén 2019-re datált Indiana Jones 5-re is bejelentették, amelynek szintén elengedhetetlen részese.

Hirdetés

Erre a megerősítésre nyilván azért van szükség, mivel Williams is hamarosan a 86. életévébe lép és amellett, hogy egyes kritikusai szerint ez már a Star Wars zenéken is érezteti a hatását, örök barátja és alkotótársa, Steven Spielberg felkéréseire sem tud mindig igent mondani, mint ahogyan arra a Kémek hídja és a Ready Player One is a bizonyíték. Előbbinek Thomas Newman készítette, utóbbinak pedig Alan Silvestri szerzi majd a zenéjét. Williams azonban megnyugtatott most mindenkit, hogy amíg bírja szusszal, rá számíthatnak. 

Nem hinném, hogy zeneszerzőként nyugdíjba lehet vonulni. Rettentő szerencsésnek tartom magam, hogy a munka, amit végzek nem függ a fizikai állapotomtól. Amíg a látásod és a kezeid rendben vannak, nincs probléma. Ízületi gyulladásom sincs és még a játék is könnyedén megy a zongorán. Nem hinném, hogy bármi okom volna rá, hogy megvonjam magamtól a munka örömét, mivel a zene boldoggá tesz.

Részben ez a hozzáállás is teszi Williamset korunk egyik legnagyobb komponistájává, aki már 60 éve van a pályán és eleddig 50 Oscar-jelölést tudhat magáénak (ebből "csak" ötször nyert), amivel az élő alkotók között abszolút rekordernek számít, de jelölések tekintetében is csak egy másik legendás alak előzi meg, név szerint Walt Disney. Ugyanakkor a harmadik trilógiával - valamint a Solo - Egy Star Wars-történet főtémájával - együtt sem övé a rekord egyelőre az egy franchise-on belül komponált legtöbb epizódért. Azt egyelőre a néhai John Barry őrzi, aki 1963 és 1987 között 11 James Bond-film aláfestéséért felelt. Williams munkájával legközelebb Spielberg A Pentagon titkai című mozija alatt találkozhatunk.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.