Hirdetés

Joss Whedon felel az Igazság Ligája Batmanes nyitányáért

|

És vajon még mi mindenért?

Hirdetés

Már egy hete a mozikban Az Igazság Ligája, ami ugyan roskadozik a hibától, nem kis részt a film körüli hercehurcáknak és utó- valamint újraforgatásoknak hála, de azért kedveltük. Ahogy a kritikában is fogalmaztunk, rendezésileg kifejezetten egységes képet fest ugyan a film, de azért tüzetesebben átvizsgálva rájöhetünk arra, hogy mely jelenetet ki követte el. Most az egyikről már ki is derült, hogy kinek a keze munkája, mi pedig kicsit találgatásokba bocsátkoztunk. (Vigyázat! SPOILEREK következnek!)

Hirdetés

Már maga a Supermannel készített rajongói interjúról lerí, hogy Whedon munkája - már csak azért is, mivel itt a legszembetűnőbben otromba, ahogy Henry Cavill bajszát megpróbálták CGI-al eltüntetni - lévén ez ágyaz meg később a film egy lényegi pontjának, de a Batmanes nyitány a paradémonnal már kicsit becsapós. Elsőre azt hinné az ember, hogy Zach Snyder keze munkáját dicséri, a beállítások rá engednek következtetni, pedig valójában Whedon írta és rendezte az egész jelenetet, ráadásul eredetileg más tónusú lett volna. Erről a Batman által elfogott tolvajt alakító Holt McCallany beszélt egy a Men's Fitnessnek adott interjújában.

Imádom Joss Whedon-t. A jelenetem a Batmannel eredetileg komikus tónusú lett volna. Így írta megg Joss és így is vettük fel. Úgy gondoltam jól sikerült, de a stúdió úgy vélte hiba lenne komikus jelenettel indítani a filmet, ezért egy kicsit újravágatták. Kissé csalódott voltam, de amikor hazaértem vár egy üveggel a kedvenc pezsgőmből, mellette ezzel az üzenettel: A csatát elvesztettük. Örök hála: Josh. Kifejezni sem tudom, hogy mennyit jelentett, hogy írt nekem. Klasszikus Joss Whedon. A levelet pedig eltettem.

A jeleneten egyébként érződik, hogy eredetileg komikusabb irányt ütött volna meg, mint ahogy az is, hogy nem volt annyi idő felvenni, megkoreografálni Batman bújócskáját a tolvajjal, mint ahogy azt megszokhattuk egy ilyen filmnél. 

Oké, de mit rendezett még Whedon? Nos, a Lois Lane és Martha Kent között játszódó beszélgetést egyértelműen, már csak annak dialógus centrikussága és szereplői is árulkodnak Whedonról, de ahogy a már említett Supermanes felütésnél is utaltunk rá, Superman visszatérte az élők sorába is hozzá köthető, lévén Lois volt az a nagyágyú, akit Batman bevetett Superman lecsillapítására, mint ahogy a kis prológus is kimondatlanul előrevetíti, hogy az Acélember szívét álmai nője tudja csak meglágyítani.  Ha pedig figyelmesen megnézzük a korábbi előzeteseket, kivágott jelenetekre, képsorokra vadászva (nem lesz nehéz dolgunk), akkor láthatjuk, hogy amikor Cyborg megment egy rendőrt (fun fact: őt a Christopher Reeve filmek Jimmy Olsene alakítja), azt nem a lebetonozott Superman emlékhelynél, hanem egy lényegesen zöldebb övezetben teszi. Valószínűleg Snyder itt tényleg behozott volna még valakit (talán Supergirlt), erre enged következtetni a korábbi Jason Momoás "Unite The Seven" poszter is. És akkor még nem beszéltünk a kivágott jelenetekről, mint például Alfred beszélgetése a titokzatos idegennel, de az utolsó előzetesben látható beszélgetés Lois és Clark között (amit szintén sikerült alaposan megnyesni, mivel a gyűrűs megjegyzés egyáltalán nincs benne) is Whedonra utal.

Azonban a kár minimalizálás ellenére is az első hétvégi adatok kiábrándítóak, és a 93 millió dolláros nyitány még a nem túl pozitív prognózisokat is alul múlta és már most biztos, hogy a 300 milliósra duzzadt költségvetést - amihez még nem vettük hozzá a tetemes marketinget - veszteséggel zárja. Fel is röppent ennek kapcsán a pletyka, hogy a Warner menesztette Joss Whedont, ám ezt azóta sikerült megcáfolni, mivel a tervezett Batgirl-film élére még mindig ő van kinevezve. Arról nem is beszélve, hogy tényleg dilettáns hülyék ülnének a Warner vezetőségében, hogyha egy Joss Whedont emiatt menesztenének. Azonban az Igazság Ligája körüli hercehurcák és eredmények fényében érdekes lesz látni, hogy hogyan is alakul a DC Bővített Univerzumának a sorsa. Most szerencsére lassítanak a tempón és jövőre csak 1 szóló filmmel jelentkeznek, Aquaman képében és Flash régóta halogatott különálló filmje is lassan beindulhatna, nem csak azért, mert a Liga közönség kedvence egyértelműen ő (Facebook szavazásunk alapján szerintetek is), hanem mert a Flashpoint történetszállal nyomhatnának egy kiadós rebootot a szériának kijavítva, meg nem történtté téve a korábbi hibákat, ha elég ügyesek. Izgalmas idők következnek, annyi bizonyos.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.