Hirdetés

Mads Mikkelsen beleszállt a method actingbe

|

A meglátásait több színésztársa is osztja.

Hirdetés

Sajnos továbbra sem honosodott meg egy olyan kifejezés a magyar nyelvben, ami tökéletes leírná az angolul method actingnek nevezett színészi módszert, mely során egy-egy színész teljesen beleéli magát az aktuális szerepébe - olyannyira, hogy még a kamerák mögött is benne marad. Jared Leto és a már visszavonult Daniel Day-Lewis sorolható a leghíresebb method acting színészek közé, de Benedict Cumberbatch is elmélyült ennek rejtelmeiben A kutya karmai között forgatása alatt.

Hirdetés

Mostanra már talán egyfajta kultsátusznak is örvend ez a módszer, legalábbis a rajongók körében, viszont vannak sokan, főként színészkollégák, akik egyáltalán nem értékelik nagyra ezt a hozzáállást. Nincs ezzel másképp Mads Mikkelsen sem, aki a British GQ-nak osztotta meg sarkalatos véleményét.

"Lósz.r az egész. Mi van ha egy sz.r filmről van szó? Mégis mit értél akkor el (a method actinggel)? Lenyűgözve kéne érezzem magam, mert nem estél ki a szerepből? De hát már az elején ki kellett volna esned belőle! Mégis hogyan készülsz fel egy sorozatgyilkos szerepére? Két évig magad is kipróbálod, vagy mi?!"

A riporter ezt követően felvetette a kérdést Mikkelsennek, hogy hogyan viselkedne, ha éppenséggel Daniel Day-Lewisszal lenne közös filmje.

"Életem legviccesebb időszaka lenne, ahogy folyamatosan kikezdeném a karakterét. 'Éppen cigizek. Ez viszont egy 2020-as cigaretta, nem 1870-es - belefér még?' Ez az egész csupán nagyzolás. Daniel Day-Lewis egy nagyszerű színész. De a method actingnek ehhez semmi köze. A média viszont felkapja, hogy úristen, olyannyira komolyan vette a szerepét, hogy bizonyára fantasztikus lesz benne, adjunk is neki egy díjat. És utána mindenki erről beszél, mindenki tud róla, és a method acting menővé válik."

Mikkelsen azt is megemlítette, hogy a Hannibal forgatása alatt egyszer sem maradt szerepben, miután kikapcsolták a kamerákat. És az első idézett szöveg végén valóban egy jó érvet hoz fel rá, hogy miért nem célravezető a method acting - elvégre melyik színész érezné magát biztonságban, ha kiderülne egy társáról, hogy két évig sajátította el a sorozatgyilkos lét rejtelmeit, hogy igazán magáénak érezhesse a szerepet?

Talán a fenti interjúra reflektálva vagy tán puszta véletlen folytán, de két másik színész is megosztotta a Mikkelsenhez hasonló gondolatait a téma kapcsán. Előbb Samuel L. Jackson fejtette ki, hogy a színészkedésnek egy a színész számára is szórakoztató folyamatnak kellene lennie, ám ha önsanyargatásba kezd a method acting révén, akkor pont ez az élvezeti faktor szűnik meg a mindennapi munkában.

Will Poulter pedig az Independentnek tárulkozott ki, mint mondta, a különböző színészi módszerek mindaddig elfogadhatóak, amíg azok nem teremtenek egy kényelmetlen légkört a kollégák számára. Meglátása szerint a probléma akkor kezdődik, amikor egyesek a method actingre hivatkozva mentik fel magukat az illetlen viselkedésük alól, amely indokkal már számos színész próbált meg visszaélni.

Ti hogyan vélekedtek erről? Van helye a method actingnek a szakmában, vagy ez egy olyan tudatos módszer a színészek részéről, mellyel előre legenerálják a megfelelő hype-ot a filmjükhöz, hogy a nézőket bevonzhassák?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.