Hirdetés

Nemes célért fogtak össze a DC rajongók a Fekete Párduc kapcsán

|

A múltkori botrányra pedig a Rotten Tomatoes és a Facebook is reagált.

Hirdetés

Több szempontból sem könnyű a DC rajongók sorsa. Egyrészt a DC filmadaptációi finoman fogalmazva is hagynak kívánnivalót maguk után, ami a fanok egy részében heves ellenérzéseket kelt és ennek rendszeresen hangot is adnak - ha lehet egy Marvel-film kritikája, avagy híre alatt - ezzel viszont akarva akaratlanul is egységes és nem túl pozitív képet festve a DC-t preferálók táboráról. A napokban pedig minden eddiginél messzebb ment egy több, mint 2000 főt számláló csoportosulás, akik a terveik szerint szándékosan kívánják lehúzni a Rotten Tomaoes-on a most bemutatandó Fekete Párduc értékelését, és így kívánnak tenni az elkövetkezendő Marvel-filmeknél és sorozatoknál is, mivel meglátásuk szerint a Marvelt birtokló Disney keze messzire elér és a kritikusok lefizetésével (is) manipulálják a közvéleményt. Nos, ördögi tervük úgy tűnik máris meghiúsult, bizonyára a Disney rohamosztagosainak köszönhetően.

Hirdetés

Először az érintett Rotten Tomatoes reagált a tervezett offenzívára.

A Rotten Tomatoes csapata büszke arra, hogy tered adhat lelkes rajongók eszmecseréinek, valamint vitáinak, és ezt a felelősségünket komolyan vesszük. Ugyan tiszteljük a különböző véleményeket, a gyűlöletbeszédet ezzel szemben nem toleráljuk. A biztonsági csapatunk folyamatosan figyeli az oldalt, és minden felhasználót törölni fogunk az oldalról a hozzászólásaival együtt, akit hasonló tevékenységen érünk.

Ebben a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben pedig maga a Facebook is partner volt, ugyanis letiltotta az oldalt, mivel annak alapítója állítólag egy alt-rightos csoporthoz köthető. Azonban a leginkább szívmelengetőbb hozadéka az egész botránynak kétségkívül az a gyűjtés a DC rajongók részéről, amelyben nehéz sorsú bronxi diákokat kívánnak elvinni a többek között rasszizmus kérdésével is foglalkozó filmre. A gyűjtést a Comic Book Debate oldal két főszerkesztője, a magukat DC rajongóknak tartó Sheraz és Zayyan Farooqi kezdeményezte a GoFundMe keretein belül és a cél 5000 dollár volt, de mostanra már meg is haladta ezt az összeget (úgy, hogy még 11 nap van hátra a kampányból). A GoFundMe-n világszerte több, mint 100 jótékonysági kampány fut, amelyekből több, mint 100 000 dollárt sikerült összeszedni. Mindemellett pedig az Oscar-díjas Octavia Spencer (A segítség, A számolás joga, A víz érintése) is csatlakozott a mozgalomhoz és egymaga állta a Fekete Párduc vetítésének a költségeit helyi diákok számára Mississippiben. 

Remélhetőleg ezzel egy kis időre lecsillapodnak a kedélyek, és a csoportosulás sem találta meg más módját annak, hogy véghez vigyék az akciójukat, ahogy bizonyára a Rotten Tomatoes szakemberei is résen lesznek, ha mégis valamilyen szabotázs történne, noha a kritikusi értékelésekre ez így sem lenne hatással. Mindemellett a film iránt hatalmas érdeklődés mutatkozik és vélhetően első hétvégéjén a bevételek meghaladják majd a 100 millió dolláros határt is, ami egy "újonctól" nem is rossz. A Fekete Párduc február 15-étől látható a mozikban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.