Hirdetés

Perel a Bohém rapszódia forgatókönyvírója, mert papíron veszteséges volt a film

|

Hollywoodban más a matek?

Hirdetés

Jött, látott, és győzött 2018-ban a Bohém rapszódia, hiszen nem csak a kritikusok voltak oda (többnyire) a Queen legendás énekeséről, Freddie Mercuryről szóló életrajzi filmjéért, de a nézők is. Az 55 millió dollárból készült alkotás ugyanis 911 millió dolláros összbevételnél állt meg, amivel minden idők legtöbbet termelő életrajzi filmje lett. Oscar-díj a főszereplő Rami Maleknek, akár folytatás is készülhet hozzá, és elképesztő anyagi siker. Gondolhatnánk mindezt, a legújabb hírek szerint azonban papíron mégis veszteséges (!) lett a film.

Hirdetés

Egybehangzó értesülések szerint ez arra sarkallta a forgatókönyvírót, Anthony McCartent (A legsötétebb óra, A mindenség elmélete), hogy beperelje Graham King producert és gyártócégét, a GK Films-t. McCarten a Los Angeles-i Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be keresetét, azt állítva, hogy a stúdiókönyvelés legújabb áldozata. A filmnek ugyebár elméletben hatalmas plusszal kellett volna zárnia, a per azonban azt állítja, hogy a film forgalmazója és társproducere, a 20th Century Fox számviteli trükköket alkalmazott, hogy elkerülje a neki szánt kifizetést.

McCarten elmondása szerint ugyanis kötött egy megállapodást Graham Kingékkel, hogy a gyártócég nettó bevételének 5%-át megkapja, ami a végső számokat elnézve nem kis összeg lenne. A Fox azonban azóta már a Disney alá tartozik, a stúdió 2021-es pénzügyi jelentése szerint pedig a Bohém rapszódiának 51 millió dolláros vesztesége lett. A keresetben az áll, hogy King minden szerződést átpasszolt az akvizíció során a Disney-Foxnak, akik számos ponton változtattak a feltételeken és a definíciókon. És mivel a stúdió máshogy számolja a nettó bevételt, mint a GK Films, így egy centet nem látott a neki beígért összegből. A forgatókönyvíró azonban nem is velük kötött megállapodást, hanem a GK Filmsszel és Kinggel, akik viszont a szerződés lepasszolásával és különféle kiskapukkal szeretnének kibújni a felelősség alól, ezért pereli őket.

Ha a nettó bevételt nem fizetik ki egy alacsony költségvetésű filmnél, amely közel egymilliárd dollárt keres a pénztáraknál, akkor soha nem fogják ezt megtenni. 

- áll a keresetben. McCarten a bevételi mérföldkövek elérése alapján már kapott bónuszokat, de ami a nettó bevételt illeti még nem, és erről csak két számviteli kimutatást kapott a Foxtól. Az első, 2019 áprilisában azt állította, hogy a film 105 millió dollárt veszített, míg az idén júliusi másodikban már az szerepelt, hogy "csak" 51 millió dollár a veszteség.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.